Cum să profiţi de timpul petrecut în confortul căminului tău

1 cafea jpg jpeg

Dacă te-ai acomodat foarte uşor cu munca de acasă, iar confortul ţi-a devenit un prieten drag, atunci cu siguranţă îţi va fi foarte greu să revii la vechiul stil de viaţă, de dinainte de pandemie. Însă, trebuie să fii conştientă că blocarea în zona de confort reprezintă de multe ori ceea ce psihologii numesc „prieten fals”. Va fi greu să ieşi dintr-odată din rutină, mai ales dacă te-ai obişnuit să lucrezi în pat, cu volumul muzicii setat la maximum, aşa că trebuie să faci schimbări din timp pentru a avea disponibilitatea de a face cât mai multe lucruri.

Influencerul şi speakerul motivaţional Tai Lopez povestea într-un testimonial publicat pe YouTube că e nevoie de cel puţin 67 de zile consecutive în care să repeţi o activitate pentru ca aceasta să devină obicei. De exemplu, dacă îţi propui în fiecare seară câte o plimbare înainte de culcare, totul va decurge bine la început, entuziasmul s-ar putea să te ţină trei-patru zile, ba chiar te vei arăta încântată de efectele pozitive resimţite, un posibil efect placebo. Brusc, însă, vei găsi 10 chestii de reparat prin casă, e-mailuri de trimis, telefoane de dat etc. Autorul cita un studiu elaborat de o echipă de cercetători britanici, conform căruia frica de necunoscut, teama de a ne apuca de o activitate, cum ar fi plimbarea înainte de ora de somn, e mult mai mare decât efortul în sine.

În acest articol, venim cu câteva recomandări care te vor ajuta treptat să ieşi din zona de confort, astfel încât să nu fii deloc surprinsă de momentul în care va trebui să-ţi reiei activitatea la birou.

Reuniuni cu prietenele 

3 cafea 1 jpg jpeg

Chiar dacă nu vrei să mergi cu prietenele la vreo terasă din motive ce ţin de siguranţă şi din cauza unor factori meteorologici, poţi să reîncepi interacţiunea faţă în faţă, departe de device-urile digitale, chiar la tine acasă. Le poţi invita să vă bucuraţi împreună de cafea, fursecuri şi să povestiţi firul întâmplărilor din cele mai recente seriale de pe Netflix. Poţi compensa faptul că nu vă aflaţi într-o cafenea selectă prin crearea unei atmosfere plăcute, cozy, cu parfum de scorţişoară, cafea de cea mai bună calitate, frişcă adăugată şi ciocolată amăruie rasă, adăugată în fiecare ceaşcă. Astfel, nu doar că te vei bucura de companie, dar vei avea şi o motivaţie suficient de puternică de a te mobiliza, de a pregăti totul, de a face curat înainte. 

Mişcare acasă

2 miscare 1 jpg jpeg

Poţi să le propui prietenelor tale să faceţi mişcare împreună, conectându-vă la antrenamente online. Astfel, vă puteţi încuraja reciproc, puteţi să vă plângeţi de efort şi să vă împărtăşiţi, totodată, satisfacţia primelor rezultate. Dacă până acum ţi-ai tot propus să mergi la sală sau să te apuci de alergat, dar iarna a venit mai repede decât te-ai fi aşteptat, nu e niciodată prea târziu pentru a face schimbări pozitive în viaţa ta. 

Nu ai nevoie de echipament special, ci de haine confortabile, iar o saltea de fitness şi eventual două gantere le poţi achiziţiona din orice supermarket. Nu e necesar să te înscrii la o grupă de avansaţi şi să te supui unor traininguri solicitante. Cel mai bine e să ai răbdare cu tine, să începi cu câteva exerciţii uşoare, de stretching, până când îţi vei recăpăta forma fizică de dinainte de pandemie. Nu e deloc indicat să forţezi articulaţiile după o perioadă îndelungată de sedentarism, căci riscul accidentării este mult mai ridicat ca de obicei. 

Aşadar, depinde doar de tine să te mobilizezi înainte ca totul să revină la un firesc, iar efortul nu e nicidecum atât de mare pe cât ai putea crede iniţial.

Sursă foto: unsplash.com