Cea mai bună modalitate de detoxificare

2 jpg jpeg

Dacă nici bine nu ai deschis ochii şi în secunda doi eşti cu telefonul sau tableta în mână pentru a afla care sunt ultimile noutăţi de pe reţetele sociale şi abea apoi te dai jos din pat pentru a te pregăti de ziua în curs, ei bine, trebuie să ştii că în acest caz este posibil să te confrunţi cu dependenţa digitală.

Nu este un lucru rău să te foloseşti de tehnologia modernă şi destul de avansată pentru a realiza anumite activităţi, însă trebuie să ştii şi când să te opreşti.

Cum te afectează dependenţa digitală

După ce au contribuit la dezvoltarea a fel şi fel de tehnologii, specialiştii trag un semnal de alarmă. În jur de 34% din utilizatorii de Internet se cnfruntă cu problema dependenţei digitale.

Chiar dacă tu crezi că este doar un obicei sau un mod de a-ţi petrece puţinul timp liber, ei bine, acesta este doar începutul.

Relaţii de cuplu şi nu numai au de suferit de pe urma acestor tehnologii. Deşi nu pare, folosirea lor poate ajunge până la urmărirea obsesivă a anumitor persoane, acţiune care te poate afecta psihic şi te datorită căreia te vei interioriza.

Acest viciu social folosit atât de mult şi d eo masă permanent în creştere poate avea consecinţe şi asupra stimei de sine, asupra imaginii şi percepţiei despre oamenii din jurul tău.

Află cum să scapi mai uşor de stres AICI

Ce presupune detoxificarea digitală

Cel mai important lucru este să realizezi că este greu să renunţi peste noapte la un obicei atât de bine implementat în reflexele tale. Fă-ţi un plan de care să încerci să te ţii şi să îţi foloseşti telefonul doar atunci când trebuie să suni, să dai un mesaj sau să trimiti un e-mail.

Limitează-ţi timpul petrecut pe reţelele de socializare iar în restul timpului ocupă-te de familia ta, de prietenii vechi pe care nu i-ai mai văzut de mult. Ieşi în oraş, la un film, în parc la plimbare, şi bucură-te de ce este în jurul tău.

În cazul în care încă din prima zi nu te poţi ţine de acest plan, pleacă câteva zile sau un weekend undeva unde să nu ai semnal la telefon.

Vei fi surprins cât de bine îţi va prinde această mini vacanţă.

Pune în funcţiune vechiul telefon

Sigur înainte de a avea un telefon performant, aveai un telefon obişnuit care îţi limita cu mult accesul al internet. Şi sigur încă îl mai ai acasă undeva ţinut în cutie.

Doar în cazul în care nu este spart sau nefuncţional, alege să îl foloseşti câteva zile şi în loc să intri pe internet du-te direct la persoana cu care vrei să vorbeşti.

Te vei bucura de mişcare, vei fi mult mai relaxat şi reflexele tale se vor îmbunătăţi.

În plus este un bun exerciţiu să îţi lucrezi memoria, încercând să îţi aduci aminte fără ajutorul reţelelor sociale de zilele de naştere a celor apropiaţi.

Vei fi uimit să afli că ne mai fiind activ pe internet multă lume va uita de câteva aspecte din viaţa ta precum aniversări, gusturi, preferinţe.

Dar este important să ai aproape oameni care te ştiu, se gândesc la tine mereu nu doar când primesc notificări. Nu?

Desenează un drum

Vrei să ajungi într-un loc şi de obicei foloseşti aplicaţia hărţi? Ce ai zice dacă ai face un efort să îţi aminteşti drumul respectiv şi apoi să îl desenezi.

În acest fel, practicând cât mai des cu putinţă acest exerciţiu, memoria ta va funcţiona la cote maxime şi vei împidica dezvoltarea anumitor maladii precum Alzheimer.

Mai ţii minte când ai scris ultima dată o scrisoare? A fost de mult cu siguranţă. În loc să impresionezi prin citate celebre sau imagini comune de pe internet ce ar fi să scrii o scrisoare şi să o expediezi? Vei fi plăcut surprins de efectul pozitiv al acţiunii tale.

Dacă reuşeşti totuşi să te ţii de acest plan şi vei observa cum se diminuează numărul tău de prieteni, nu te panica, vor rămâne doar acei de care ai nevoie şi care îţi vor fi aproape mereu.