Ce să faci când prietenii te dezamăgesc
Prietenii sunt a doua familie, cea pe care ne-o alegem. Când aceştia ne dezamăgesc, ne putem simţi nerespectaţi, neapreciaţi şi neiubiţi. Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, ci să căutăm soluţii pentru a ne restabili starea sufletească.
Suntem oameni, deci fiinţe imperfecte, şi e firesc ca, de-a lungul vieţii, să fim dezamăgiţi şi să îi dezamăgim la rândul nostru pe alţii, chiar fără să ne dăm seama. Cui nu i s-a întâmplat să stabilească o întâlnire cu un prieten, iar acesta să o anuleze cu o zi înainte sau chiar în ziua respectivă? Şi care dintre noi nu a făcut acest lucru la rândul lui? E firesc ca în viaţa fiecăruia să apară evenimente care să dea peste cap planurile stabilite din timp şi nu ai de ce să te superi dacă, din când în când, un prieten renunţă la ele din motive obiective. Dacă, însă, acest lucru se întâmplă frecvent, e bine ca, în loc să aduni frustrări, să discuţi deschis despre problemă. Poate că, fără să îţi dai seama, în trecut ai spus ceva nepotrivit sau ai reacţionat într-un fel care îl face să te evite în prezent. Sau poate că prietenul respectiv trece printr-o perioadă mai dificilă despre care îi e greu să vorbească. Nu trebuie să laşi o relaţie de prietenie la care ţii să dispară fără să ai o discuţie lămuritoare.
Şi totuşi, ce e de făcut dacă te simţi complet dezamăgit de un prieten bun sau chiar de mai mulţi? Respingerea, dezamăgirea, trădarea pot declanşa sentimente de furie sau de tristeţe, pentru că fiinţa umană e creată să relaţioneze cu cei din jur şi tinde spre relaţii stabile de prietenie. E bine să conştientizezi aceste sentimente şi să te întrebi, în acelaşi timp, cât de îndreptăţite sunt ele şi dacă nu cumva ai şi tu partea ta de vină. Gândeşte-te, de asemenea, dacă furia sau dezamăgirea ta au legătură directă cu această persoană sau dacă nu cumva provin din alte sectoare ale vieţii tale.
SFAT: Alege cu grijă persoanele în care te încrezi, învaţă din dezamăgiri şi nu uita: nimeni nu e perfect!