Ce este o relaţie toxică
„Relaţiile toxice sunt cele în care dorinţele, aşteptările şi nevoile (conştientizate sau nu) pe care cei 2 le au unul de la celălalt şi de la relaţia lor sunt împlinite într-o formă denaturată, diferită de maniera în care fiecare are nevoie să le fie împlinite“, precizează Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi consilier psihologic.
Există numeroase semne care arată că ceva nu merge bine între tine şi partener sau între tine şi un prieten apropiat, un coleg de muncă sau un membru al familiei. Nu contează tipul relaţiei, ci modul în care această situaţie te face să te simţi.
Se înfurie din orice
Partenerul de viaţă, un coleg, o prietenă sau o rudă apropiată îşi iese repede din fire şi mereu ţi-e teamă de reacţia sa, motiv pentru care nu ai curaj să discuţi deschis cu el? Gândirea „Nu-mi place că reacţionează aşa, dar păstrez aparenţa pentru ca relaţia să funcţioneze“ este eronată, spun specialiştii. Dacă nu te simţi confortabil să comunici sincer cu acesta, indiferent de subiect, relaţia nu are cum să evolueze şi, mai ales, să-ţi facă bine.
Celălalt ia decizii pentru tine
O persoană dragă ţie ignoră sau îţi desfiinţează ideile, chiar şi atunci când ştii sigur că tu ai dreptate? Înseamnă că nu-ţi ia în considerare nevoile. În plus, dacă ea face întotdeauna planurile, atât pentru lucrurile simple, de exemplu, ce veţi mânca la cină, cât şi pentru chestiuni mai importante, cum este planificarea concediului, e semn că te afli într-o relaţie toxică. În cazul în care nu ai nicio problemă că partenerul ia majoritatea deciziilor, acest aranjament poate fi bun pentru tine. Dar, de multe ori, într-o relaţie toxică, un partener renunţă la celălalt când nu se mai poate face auzit. „Conştientizarea nevoilor pe care le ai de la relaţia şi persoana cu care te afli în legătură sunt importante pentru stabilirea unor aşteptări potrivite şi realiste, care să vă însoţească în dezvoltarea sănătoasă a voastră împreună“, explică Livia Căciuloiu.
Nu te apreciază
Nimeni nu este perfect, iar cu cât eşti mai apropiat de cineva, cu atât mai vizibile vor deveni defectele sale. De multe ori, apar probleme în relaţie atunci când unul dintre parteneri îi face mereu reproşuri şi-l critică pe celălalt. Într-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia, în 2015, persoanele căsătorite care se simt apreciate de partener au o căsnicie fericită. Specialiştii spun că şi în cazul în care un cuplu se confruntă cu dificultăţi, indiferent de natura lor, recunoştinţa unul faţă de celălalt duce la o viaţă conjugală împlinită.
Tu eşti mereu vinovat în ochii lui
Când ceva nu merge bine, partenerul începe mereu convorbirea cu următoarele propoziţii: „Tu nu ştii niciodată!“ sau „E tipic ţie!“? Aceste nemulţumiri, transformate în acuzaţii, nu fac bine nimănui. De aceea, trebuie să te gândeşti serios dacă merită să investeşti timp şi sentimente într-o relaţie care nu te împlineşte.
Cum te schimbă astfel de legătură
Semnele unei relaţii toxice lasă urme adânci. Apar frustrările, oboseala, durerile de cap, tulburările de alimentaţie şi dereglările hormonale. Mai mult, depresia, starea de anxietate, teama nejustificată sunt semnele frecvente ale unei relaţii nesănătoase.
Sfatul specialistului
Livia Căciuloiu, psihoterapeut şi consilier psihologic autonom, Centrul Psihomedeor, Bucureşti
Pentru a finaliza o relaţie toxică, este necesar, pentru început, să îţi clarifici care au fost trăsăturile care au facut-o nepotrivită şi totuşi atât de necesară pentru tine. Pentru a evita astfel repetarea acestor experienţe în viitor, este important să înţelegi ce te-a reţinut în relaţie în ciuda emoţiilor puternic neplăcute pe care le-ai simţit, pentru că, în realitate, o relaţie toxică presupune, în primul rând, detaşarea de propriile nevoi şi orientarea spre nevoile celuilalt sau spre relaţia în sine. În plus, suportul prietenilor şi al celor dragi este important pentru creşterea stimei de sine, a sentimentului de autonomie şi independenţă în afara relaţiei toxice, demonstrându-ţi posibilitatea unor alternative de relaţii sănătoase, în care nevoile îţi sunt acceptate şi respectate.