Aşa eviţi să te laşi manipulat de cei din jur!

1 2 jpg jpeg

Fie că îşi doresc să manipuleze, fie o fac fără să aibă chiar şi cea mai mică intenţie, manipularea face parte din viaţa noastră.

Dacă vrei să te ţii la distanţă de astfel de oameni sau pur şi simplu vrei să fii mai stăpân pe tine însuţi şi pe alegerile tale, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi oferite de către experţii în comunicare.

Potrivit Washingtonpost.com, manipularea psihologică creează un dezechilibru în cazul celui manipulat, făcându-l vulnerabil, astfel încât să fie uşor de manevrat după bunul plac al manipulatorului. Expertul în comunicare Preston Ni susţine că trebuie să ţii cont de sfaturile de mai jos pentru a te menţine la distanţă de orice formă de manipulare.

Informează-te asupra drepturilor tale

Manipularea încalcă o serie de drepturi pe care le are omul. Este dreptul tău să spui nu, să-ţi exprimi sentimentele, opiniile, cerinţele, să obţii cea ce plăteşti şi să te retragi dintr-o conversaţie atunci când doreşti.

Ai dreptul să fii tratat cu respect oriunde şi oricând, dar şi să oferi la rândul tău respect celor din jur. Şi mai mult decât atât, este dreptul tău să îţi creezi o viaţă şi un spaţiu după bunul tu plac.

Atâta timp cât prin atitudinea ta nu lezezi spaţiul, intimitatea şi liniştea celor din jur, eşti liber să faci absolut tot ce vrei.

Când te simţi pe un teren neutru, retrage-te! Nu trebuie să te simţi vinovat atunci când refuzi ceva sau pe cineva. Ai dreptul de a alege, însă fără a uita că pe lângă drepturi ai şi îndatoriri. Chiar dacă societatea nu respectă multe din drepturile fundamentale ale omului, orice persoană manipulatoare va încerca să îţi reducă şi mai mult câmpul vizual şi mental.

Având puterea morală de a alege, tăria de a te menţine ferm şi pe poziţii atunci când faci o afirmaţie, manipulatorii vor sta la distanţă de tine.

Citeşte şi: Gesturile care trădează un mincinos

Ai curajul pentru un „Nu“ ferm şi fii politicos

„Nu” spus la timpul potrivit te poate scăpa de multe belele. Nu te lansa în situaţii sau propuneri pe care ştii sigur că nu le poţi stăpâni. Mai bine stai pe margine şi observi cum se desfăşoară treaba, decât să te trezeşti într-un teren de tenis, iar tu să fii mingea de la fileu.

Adu-ţi aminte că printre drepturile tale fundamentale se regăseşte puterea de decizie! Foloseşte-o fără teamă! Alegerea îţi aparţine întotdeauna exclusiv ţie.

Nu lega prietenii cu oricine

Învaţă să păstrezi distanţa. Timpurile s-au schimbat şi este necesar să treacă multă vreme până a-ţi pune sufletul pe tavă.

Cu cât vei permite ca oamenii să se apropie tot mai mult de tine cu atât mai vulnerabil vei fi în faţa gesturilor manipulatoare.

Însă atenţie, de cele mai multe ori formele de manipulare încep în familie sau chiar în cercul restrâns de prieteni.

Nu te teme de confruntări

Confruntarea este cheia succesului. Aceasta este posibilă doar atunci când eşti sigur pe tine şi pe ideile tale. Când ai bine creionat un plan în mintea ta şi eşti convins că este cea mai bună opţiune pentru tine, poţi să te confrunţi cu argumente valide.

Manipulatorul alege de regulă persoanele slabe, indecise, schimbătoare. Învaţă să descoperi ce vrei, ce ai nevoie, ce îţi doreşti şi apoi mergi în direcţia aceia. Oricât de greu ar fi, nu te lăsa niciodată întors de la planul tău!