Singurătatea afectează atât psihicul cât şi fizicul

1 2 jpg jpeg

Singurătatea, mai ales cea în doi, este adesea principala cauză care conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina cu un eveniment dramatic.

Prestigioasa Universitate Harvard a realizat un studiu în urma căruia a afirmat faptul că sursa cea mai importantă de sănătate, longevitate şi stare fizică şi mentală bună este cea oferită de un mariaj reuşit în care partenerii îşi împart atât bucuriilr cât şi necazurile.

Familia joacă un rol fundamental

Cu cât relaţia cu familia, prietenii, comunitatea căreia aparţii este mai bună , mai sudată cu atât mai liniştit şi axat pe rezultate eşti.

Din păcate, experienţa singurătăţii este mult prea toxică pentru sănătatea noastră, iar această stare este accentuată cel mai puternic în preajma sărbătorilor sau a evenimentelor importante din viaţa cuiva apropiat cum ar fi căsătoria sau botezul.

Tot mai mulţi oameni aleg calea izolării în tendinţa de a se proteja de eventualele dezamăgiri, iar această izolare favorizează starea de boală, de moleşeală, capacitatea mintală se reduce deoarece nivelul oxitocinei scade şi în felul acesta longevitatatea devine dar un mit.

Singur între oameni

Tot mai mulţi psihologi atrag atenţia asupra faptului că o mare parte a oamenilor căsătoriţi sau care sunt angrenaţi în relaţii de durată se simt singuri, neînţeleşi sau chiar abandonaţi. Acest fapt se explică prin prisma faptului că nu reuşim să comunicăm suficient de bine sau ajunge în punctul în care vrem altceva decât partenerul de viaţă. În acest caz se produce inevitabil o prăpastie între parteneri, iar comunicarea deja deficitară nu face decât să mărească senzaţia de singurătate în doi.

Cercetătorii în psihologia cuplului au ajuns la concluzia că o astfel de relaţie toxică poate să dăuneze mai mult decât divorţul în sine.

„Persoanele cu puţini prieteni sunt mult mai expuse riscului de a deveni tot mai singuratici pe parcursul trecerii timpului, lucru care le scade probabilitatea de a atrage sau de a încerca să formeze noi legături sociale”, susţin cercetătorii studiului, citaţi de Live Science.

Află cum îţi poate influenţa somnul relaţiile cu cei dn jur AICI

Prieteniile încetinesc procesul natural de îmbătrănire

Relaţii bune cu cei din jurul nostru, senzaţia că eşti iubit şi apreciat par a fi scutul ideal în faţa momentelor tensionate, iar râsul este ingredientul secret pentru a menţine o stare de bine şi o sănătate de fier.

În momentul în care ai parte de iubire şi sprijin necondiţionat din partea partenerului, chiar dacă te confrunţi cu o anumită boală simptomele sunt mult mai uşor de suportat, fiind reduse de starea emoţională bună.

O stare emoţională bună, liniştită protejează atât corpul cât şi creierul deoarece ştii că există cineva lângă tine cu care poţi să faci absolut orice. Studiile sociologice au scos la iveală trustul adevăr conform căruia oamenii acre aleg să trăiască singuri mor mult mai devreme, au un sistem imunitar mult mai scăzut iar perioada de recuperare după o anumită boală este mult mai lungă şi mai anevoioasă. „Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza singurătăţii. De fapt, singurătatea şi izolarea socială sunt la fel de nocive ca fumatul a 15 ţigări zilnic, aproape un pachet pe zi”, susţine Campaign to End Loneliness, organizaţie care îşi propune să pună capăt acestui fenomen.

Sentimentul de singurătate poate avea factori genetici

Sentimentul de singurate este unul dintre cele mai nocive şi grele sentimente ce poate pune stăpânire pe sufletul omului, acesta aduce şi neîncredere în forţele proprii, în imaginea de sine şi poate afceta iremediabil relaţiile cu cei din jur tocmai din cauza nevoii forţate de izolare.

Acest sentiment nociv se resimte în primul rând la nivel mintal, apare concepţia conform căreia nu ne ridicăm la nivelul aşteptărilor celor din jur iar sentimentul de iubire şi de mulţumire sunt înlocuite treptat cu cel de nemulţumire şi de neregăsire a sinelui.

Poate fi legat de anumiţi factori genetici,sugerează un studiu realizat de psihologul John Cacioppo, la care se mai adaugă unele elemente precum izolarea fizică, divorţul părinţilor, sau chiar al partenerilor, moartea cuiva apropiat sau schimbarea locului de muncă sau a domiciliului.

Abuzurile fizice şi sexuale, discriminările repetate la care iau oamenii parte sau anumite probleme de sănătate încadrate la gradul de handicap, toate acestea îşi pot pune amprenta extrem de nociv asupra psihicului, urmând să afecteze imediat şi fizicul deoarece nu mai ai atenţie distributivă şi nu mai acorzi atenţia cuvenită imaginiei tale.

Singurătatea este contagioasă

Nu foarte mulţi oameni se pot mândri cu un psihic de fier, intangibili la ceea ce se întâmplă în jurul lor, singurătatea te afectează atât social, emoţional dar şi fizic. În momentul identificării unei persoane singuratice, oamenii au tendianţa, mai ales cei mai slabi din punct de vedere psihic să se identifice cu ei, să empatize în aşa măsură încât să devină şi ei la rândul lor singuratici.

Deşi este considerată ca fiind o boală a secolului, se poate trata, iar primul pas spre vindecare îl reprezntă tocmai restabilirea conexiunilor sociale, adoptarea de noi activităţi în viaţa ta pentru a relaţiona mai uşor cu o paletă cât mai largă de oameni.

Principala relaţie la care trebuie să îţi dai silinţa să meargă bine este cea cu tine însuţi, o persoană conştientă de calităţile sale va fi mult mai motivată şi axată pe succes şi împlinire.

Trebuie să te iubeşti şi să te accepţi aşa cum eşti, nu există persoană perfectă, fără nici un defect, ideea este să înveţi să îţi accepti defectele şi să le vezi precum nişte calităţi ce pot fi îmbunătăţite.