Depresia, în legătură cu sedentarismul

1 2 jpg jpeg

O cercetare care a adunat datele a zeci de cercet─âri pe mii de voluntari, realizat de savan┼úii chinezi de la Colegiul Medical din Universitatea Qingdau din Shangong, arat─â c─â un stil de via┼ú─â sedentar cre┼čte cu 25% riscurile de instalare a depresiei, comparativ cu persoanele cu un stil de via┼ú─â activ.

Studiul are unele limite, dar rezultatele sugerează că activitatea fizică este o soluţie potrivită pentru prevenirea depresiei, potrivit echipei de experţi conduse de Long Zhai, citate de Mediafax.

ÔÇ×De┼či a fost vorba despre o cercetare aprofundat─â ├«ntr-un domeniu relativ nou, exist─â ├«nc─â o serie de ├«ntreb─âri f─âr─â r─âspuns", a declarat Megan Teychenne, de la Centrul de Cercetare pentru Activitate Fizic─â ┼či Nutri┼úie din cadrul Universit─â┼úii Deakin din Melbourne, Australia.

Printre ├«ntreb─ârile care au ├«nc─â nevoie de un r─âspuns se num─âr─â ┼či procesul cauz─â-efect: comportamentul sedentar cre┼čte riscul de depresie sau persoanele depresive care sunt mai predispuse la un comportament sedentar, s-a ├«ntrebat Megan Teychenne, care nu a fost implicat─â ├«n noul studiu.

Cercetarea, publicat─â ├«n British Journal of Sports Medicine, a combinat ┼či reanalizat rezultatele ob┼úinute ├«n urma monitoriz─ârii a 193.166 de participan┼úi la alte 24 de studii publicate anterior, care s-au concentrat pe nivelurile de comportament sedentar ┼či riscul de depresie.

Datele din aceste studii au arătat că persoanele cu un comportament sedentar accentuat sunt cu 25% mai predispuse la a suferi de depresie, comparativ cu persoanele cu stilul de viaţă cel mai puţin sedentar.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, diferenţe legate de tipul preferat de inactivitate. Persoanele care preferă să se uite la televizor sunt cu 13% mai predispuse la a fi deprimate, în timp ce cele care petrec mult timp în faţa calculatorului au un risc cu 22% mai pronunţat de a suferi de depresie.

Faptul c─â depresia ┼či sedentarismul sunt asociate este suficient pentru a sugera c─â un stil de via┼ú─â activ poate fi o solu┼úie, au concluzionat exper┼úii. Megan Teychenne a mai spus c─â, de┼či rezultatele studiului sunt neconcludente privind leg─âtura dintre sedentarism ┼či s─ân─âtatea mintal─â, cercet─âtorii ┼čtiu c─â un mod de via┼ú─â sedentar favorizeaz─â probleme de s─ân─âtate ca bolile cardiovasculare ┼či diabetul de tipul II. ÔÇ×Mesajul pe care trebuie s─â ├«l transmitem publicului este ┬źMai mult─â mi┼čcare, mai pu┼úine perioade de inactivitate", a declarat Megan Teychenne.