Depresia distruge totul în calea ei. Iată cum puteţi lupta cu ea!

2 jpg jpeg

Persoana depresivă va regreta faptul că îl face pe celălalt să treacă prin problemele sale, iar celălalt se va întreba dacă a greşit cu ceva şi cum poate fi de ajutor. Ambii parteneri trebuie să depună un efort constant pentru ca relaţia lor să reziste şi pentru ca vieţile lor să se îmbunătăţească.

Tratamentul depresiei înseamnă mult mai mult decât administrarea medicamentelor potrivite. Deoarece depresia poate fi cauzată de factori fizici, emoţionali şi sociali, un plan complet de tratament trebuie să ia în considerare toate aceste probleme.

În tratarea depresiei este extrem de important sprijinul pe care îl primim din partea celor din jur, fie că este vorba de familie, prieteni, un grup de suport sau partenerul de viaţă. Depresia şi sexualitatea În majoritatea cazurilor de depresie, viaţa de cuplu are de suferit în urma apariţiei acesteia. Deoarece creierul controlează impulsurile sexuale, iar depresia cauzează un dezechilibru chimic al creierului, stările depresive interferează cu capacitatea unei persoane de a avea o viaţă sexuală normală. Medicamentaţia prescrisă pentru depresie a fost conectată mult timp cu diminuarea libidoului şi disfuncţiile erectile, odată cu inhibarea plăcerii sexuale. Astăzi există tratamente care nu afectează viaţa sexuală a pacientului iar discuţiile cu doctorul şi partenerul de viaţă sunt esenţiale în depăşirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind să înţeleagă faptul că problema pe care o au este depresia, nu relaţia lor.

În cazul în care suntem noi cei care observăm că partenerul de viaţă manifestă simptome de depresie precum tristeţe, vinovăţie, neputinţă şi negativism, este necesar să ştim care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a-l ajuta.

Asiguraţi-vă că partenerul primeşte ajutor din partea profesioniştilor în domeniu. Încurajaţi vizitele medicale regulate şi sustineţi vizitele la medic.

Informaţi-vă despre simptomele şi tratamentele depresiei, oferiţi-vă să vă însoţiţi partenerul de viaţă la întâlnirile cu terapeutul sau cu doctorul, sugeraţi partenerului să ţină un jurnal al simptomelor, al terapiilor, al îmbunătăţirilor pe care le observaţi.

Atunci când persoana dragă vouă doreşte să vă vorbeasca despre sentimentele pe care le are şi simptomele depresiei, ascultaţi-o şi încurajaţi-o, chiar dacă tratarea depresiei durează mai mult timp. De asemenea, puteţi participa la şedinţe de terapie în cuplu.

Prietenii apropiaţi şi familia pot să ofere sprijin emoţional prin verificarea periodică a modului în care funcţionează tratamentul şi prin asigurarea că persoana care suferă de depresie are activităţi zilnice de care se ocupă.

Este necesară încurajarea continuării programului obişnuit şi a activităţilor obişnuite, dar şi realizarea unor activităţi în afara muncii, precum plimbările, vizionarea unor filme sau mersul la restaurant.

Pentru a evita ca starea de spirit a partenerului de viaţă să vă afecteze, trebuie să înţelegeţi în primul rând prin ce trece aceasta şi să îi fiţi alături, dar să stabiliţi anumite limite. Amintiţi-vă că negativitatea acelei persoane nu reflectă realitatea şi faceţi efortul intern de a nu fi de acord atunci când auziţi lucruri negative.

Apatia şi sentimentele negative ale partenerului vă pot conduce pe amândoi către izolare socială sau către interacţiuni în care partenerul depresiv îl domină pe celălalt.

Terapiile de cuplu eficiente includ aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Aceştia învaţă să comunice mai bine, să diminueze supărarea şi alte energii negative, să împartă mai multe energii pozitive prin complimente, acorduri, zâmbete şi îmbrăţişări, dar şi să ia împreună decizii benefice pentru amândoi.

A apărut www.depresiv.ro. Această platformă are scopul de a atrage atenţia asupra modului în care se manifestă depresia şi căile prin care poate fi tratată.