Cum te poate ajuta psihologul să treci peste o traumă
În astfel de situaţii, de multe ori este nevoie de ajutor specializat, necesar pentru a depăşi perioada. Îţi spunem cum te poate ajuta psihologul/psihiatrul. România înregistrează cifre alarmante privind incidenţa tulburărilor mintale - 1330,58 la suta de mii de locuitori, ceea ce ne clasează pe locul doi ca valoare în Europa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii între 9% şi 10% dintre români sunt diagnosticati cu depresie.
În realitate însă, numărul tulburărilor psihice este semnificativ mai mare şi se întinde pe o paletă largă, de la sfera tulburărilor uşoare anxios-depresive, atacuri de panică, dependenţă de alcool şi substanţe, la psihoze sau schizofrenie.
Psihologia şi psihiatria sunt două meserii distincte atât ca proces de formare, cât şi ca profil de lucru, însă care se intersectează în multe puncte.
În ceea ce priveşte pregătirea unui psiholog - după trei ani de formare de bază acesta se va specializa, de obicei după o pregătire suplimentară, în psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie; psihologia muncii, industrial-organizaţională; psihologie în domeniul educaţiei; psihologie în domeniul siguranţei şi apărarii naţionale.
Spre deosebire de psiholog, psihiatrul după absolvirea facultăţii de medicină, urmează rezidenţiatul în psihiatrie şi devine medic psihiatru. În cazul în care medicul psihiatru doreşte să practice şi psihoterapie, are nevoie de o pregătire suplimentară specifică.
Ambii specialişti studiază comportamentul uman, funcţiile psihice şi psihopatologia. Cu toate acestea, este bine de ştiut că psihologul poate ajuta în cazul formelor uşoare ale tulburărilor, în timp ce psihiatrul îşi poate aduce contribuţia atunci când pacientul suferă de forme severe, de multe ori asociate cu tratament medicamentos.
Când este recomandat să apelăm la psiholog
„Este recomandat să mergem la un psiholog ori de câte ori trecem printr-o perioadă în care echilibrul nostru emoţional este alterat, iar capacitatea noastră de a ne reechilibra singuri este afectată. Psihologul ne poate ajuta prin pregătire şi obiectivitate să punem lucrurile în perspectivă şi să găsim soluţia ieşirii din acest impas sufletesc. În cazul în care dezechilibrul sugerează existenţa unei psihopatologii, atunci cu siguranţă medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la un psihiatru. Psihiatrul tratează orice afecţiune psihică, de la o situaţie de criză care produce un dezechilibru emoţional cu simptome de anxietate şi depresie, până la patologii severe. Tratamentul folosit poate consta în medicaţie, psihoterapie sau o combinaţie a celor două“ explică dr. Dana Stejar, psihiatru şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic şi Tratament.
Important de ştiut este că există o legătură directă între starea noastră de sănătate fizică şi cea psihică, iar orice dezechilibru într-una din părţi generează un dezechilibru în funcţionarea întregului.
„
”, adaugă medicul Dana Stejar.