Cum alungi depresia post-vacanţă
După luni întregi de muncă ai plecat în vacanţă, ai uitat de griji, de muncă de probleme, te-ai relaxat şi ai petrecut momente frumoase alături de cei dragi. Ei bine, totul are un sfârşit şi trebuie să te întorci la muncă şi copilul să înceapă şcoala.
Dacă observi că eşti mai morocănos decât de obicei când îţi sună ceasul dimineaţa, eşti mult mai iritat şi te simţi neputincios în faţa treburilor casnice pe care odinioară le făceai foarte uşor mnu te panica. Acestea sunt doar câteva dintre simptomele depresiei post-vacanţă.
Da, ai citit bine, există şi depresia post-vacanţă. Adesea poate veni la pachet şi cu lipsa apetitului sau chiar cu o foame compulsivă. Însă nu te panica, este în unele cazuri absolut normală mai ales dacă în general ai un stil de viaţă foarte dezordonat şi agitat. Vestea bună este că se poate trata foarte uşor fără medicamente.
Cum se tratează depresia post-vacanţă?
Nu te speria de volumul de muncă ce te aşteaptă, încearcă să iei lucrurile treptat şi să îţi prioritizezi sarcinile.
Serotonina este factorul responsabil de apariţia acestei forme depresive. Cunoscută şi sub numele de „hormonul bunei dispoziţii”, poate favoriza anumite modificări la nivel psihic. Având în vedere că perioada de concediu, creierul o asociază cu o stare de relaxare profundă şi o deconectare totală de la sarcinile zilnice, reluarea activităţilor după terminarea lui poate îngreuna oarecum ritmul de funcţionare a organismului tău.
Află care sunt efectele depresiei asupra organismului AICI
Această afecţiune devine evidentă în momentul în care trebuie să te întorci la rutina ta, iar în cazul în care surmenajul dinaintea concediului a fost foarte mare, poţi întâmpina anumite dificultăţi.
Fă cât mai mult sport
Înscrie-te la o sală de sport cât mai aproape de casa ta şi ai grijă la alimentaţia ta. În felul acesta discrepanţa dintre concediu şi reluarea activităţilor nu va fi atât de mare. Dacă ai un parc aproape profită şi dă o tură dimineaţa în timp ce asculţi la căşti muzica ta preferată şi bucură-te de natură.
Pune ceasul să sune cu 10 minute mai devreme decât de obicei şi acordă-ţi câteva minute pentru a te întinde şi a te relexa înainte de a coborâ din pat.
Dă drumul la muzica ta preferată dimineaţa şi cât îţi prepari micul dejun sau îţi faci tabieturile tale relaxează-te şi bucură-te de tine.
Revenierea la un vechi program de activitate se poate să producă anumite modificări biologice asupra organismului tău, dă-ţi timp să te acomodezi cu ideea că vacanţa s-a terminat şi dacă este posibil acordă-ţi o zi maxim două în care să nu te întorci la serviciu.
Nu uita de hidratare
Asigură-te că bei suficientă apă astfel încât organismul tău să aibă energie şi să funcţioneze corespunzător. În plus apa va avea grijă şi te tenul tău. Cu cât vei bea mai multă apă cu atât vei avea un ten mai strălucitor şi o digestie corectă.
Programează-te la salon
După vacanţă părul tău poate avea de suferit din cauza soarelui, a apei mării, a vântului.
O schimbare de look te va ajuta să treci mai uşor peste ideea că vacanţa s-a terminat.
Nu uita nici de o programare la masaj. În felul acesta vei începe activităţile tale mai relaxat. Dacă observi că simptomele depresiei sunt foarte puternice şi te confrunţi şi cu episoade de plâns fără un motiv concret atunci nu ezita să apelezi la un specialist.
Deşi depresia post-vacanţă este una dintre ceel mai uşoare forme ale depresiei, netratată aceasta se poate agrava.