Cum ajută psihoterapia pacienţii cu cancer

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Oricare ar fi diagnosticul, prognosticul, r─âspunsul la tratament, cancerul reprezint─â ├«ntotdeauna, pentru pacient ┼či familia lui, dar ┼či pentru terapeu┼úi, un test existen┼úial puternic ┼či, adeseori, ┼čocant. Acest test se refer─â la toate aspectele de via┼ú─â: raportul cu propriul corp, sensul dat de suferin┼ú─â, sensul dat bolii, mor┼úii, precum ┼či la rela┼úiile familiale, sociale ┼či profesionale. Suportul social reprezint─â, prin urmare, un element constitutiv al tratamentului pacientului oncologic ┼či este responsabilitatea fiec─ârei figuri terapeutice: al medicului de medicin─â general─â, medicului oncolog, asisten┼úei, psihologului sau psihiatrului, nutritionistului, al echipei curante ├«n ansamblul ei. Psihoterapia individual─â ┼či de grup contribuie major la trezirea speran┼úei pacien┼úilor oncologici prin con┼čtientizarea propriilor resurse ┼či (re) conectarea la acestea, precum ┼či ├«nt─ârirea voin┼úei de a lupta cu adversit─â┼úile vie┼úii. Debutul activit─â┼úii psihoterapeutice rezid─â ├«n st├órnirea dorin┼úei pacien┼úilor de a tr─âi ┼či ├«n atragerea acestora ├«n actul vindec─ârii, constientizandu-i de necesitatea colabor─âriiÔÇť, explic─â psihologul Andra Moraru ├«n cadrul Amethyst Radiotherapy Center, Bucure┼čti.

Click! S─ân─âtate: Cum decurge o sesiune de terapie?

2 jpg jpeg

Psiholog Andra Moraru: Prin expunerea punctelor forte a radioterapiei, dar medicul are cel mai puternic cuvânt în domeniul său de activitate. Este important să înţelegem nivelul de diferenţiere a comportamentelor unui om sănătos de cel devenit recent pacient.

Trecerea nu este liniar─â ┼či de cele mai multe ori pot ap─ârea ├«n s├ónul familiilor lor diverse probleme ┼či atitudini care lezeaz─â ┼či mai mult psihicul pacientului ÔÇô de la discu┼úii legate de tratament, complian┼úa cu durerile fizice ┼či st─ârile psihice ┼či emo┼úionale, costuri, nevoi diverse etc., pacientul care ┼či a┼ča traverseaz─â un drum abrupt, poate s─â nu aib─â parte de ├«n┼úelegere ┼či lini┼čte.

Aici intervine rolul psiho-oncologiei at├ót ├«n terapia individual─â, c├ót ┼či de grup, care este ├«nzestrat─â cu numeroase calit─â┼úi ce suplinesc ├«n func┼úie de caz: lipsa p─ârin┼úilor, a ├«ntregii familii, a ne├«n┼úelegerii bolii, a nevoii de a comunica cu altcineva aflat ├«naceea┼či situa┼úie, a prietenilor, verbalizarea suferin┼úelor ce conduce la restructurarea personalit─â┼úii g─âsind lini┼čtea de care pacien┼úii au nevoie pentru a putea ├«nvinge boala, desc─ârcarea durerilor ┼či sentimentele negative ce pot face loc exprim─ârii t─âcerilor, lucrurilor nespuse care ├«i devitalizaser─â.

Apoi, fiecare ┼čedin┼úa de terapie de grup debuteaz─â ┼či se ├«ncheie printr-o manier─â de a plasa pacientul ├«ntr-o zon─â de confort ┼či ├«n┼úelegere total─â av├ónd ├«n vedere nevoile ┼či obiectivele pacien┼úilor mei at├ót din ziua respectiv─â, c├ót ┼či ┼úin├ónd cont de anumite obiective generale stabilite ├«mpreun─â cu ei de la ├«nceputul tratamentului.

Priholog Andra Moraru: Num─ârul pacien┼úilor este ├«n continu─â cre┼čtere, av├ónd ├«n vedere con┼čtientizarea la nivel colectiv a nevoii de echilibru. De asemenea, accelerarea procesului de vindecare este premisa de la care plec─âm ├«n psiho-oncologie, aceast─â specializare a mea care presupune o anumit─â conduit─â specific─â.

Baz├óndu-ne pe acest lucru, ├«n grupurile de suport pe care le organizez se creeaz─â un climat optimist, care se transform─â prin el ├«nsu┼či un factor al vindec─ârii (ceea ce numesc a fi emula┼úie).

Deoarece psiho-oncologia este menit─â s─â aline fizic ┼či emo┼úional, grupurile noastre de suport au o rat─â foarte mare de succes ├«n r├óndul pacien┼úilor ┼či acest lucru datorit─â faptului c─â oamenii care sunt acolo ├«mp─ârt─â┼česc aceea┼či experien┼ú─â.

De┼či primesc opinii ┼či ├«ndrum─âri venite din cadrul familial, unii dintre pacien┼úi manifest─â reticen┼ú─â fa┼ú─â de persoane care nu au experimentat aceea┼či situa┼úie de via┼ú─â ca a lor.

- trezirea speranţei, a optimismului, a interesului pentru viaţă;

- ├«mp─âcarea cu sine ┼či cu al┼úii, (re)g─âsirea sentimentului de iubire pentru sine, pentru semeni;

- (re)c├ó┼čtigarea r─âbd─ârii, pozitivarea imaginii de sine, ├«mp─âcarea cu frica de moarte, dezvoltarea spiritualit─â┼úii;

- autocunoa┼čterea ┼či comunicarea, dezvoltarea unor rela┼úii mai profunde cu sinele ┼či semenii, descoperirea ┼či rezolvarea tulbur─ârilor emo┼úionale anterioare ├«mboln─âvirii;

- sc─âderea nivelului de anxietate, aducerea pacientului ├«n faza de acceptare a diagnosticului; toate acestea fac c─â terapiile medicale s─â fie mai u┼čor tolerate de bolnav, mai eficiente ┼či conduc la cre┼čterea imunit─â┼úii organismului.