Ai grijă la semnele care prevestesc depresia

1 2 jpg jpeg

Tristeţea care nu dispare

Tristeţea care persistă pentru o perioadă îndelungată de timp este un prim simptom care pot indica prezenţa unei depresii. De-a lungul timpului, fiecare om are parte de momente cu o încărcătură mai puţin pozitivă în viaţa sa, cu menţiunea că acestea sunt temporare şi dispar. În schimb, dacă persistă mai mult de două săptămâni, cel mai indicat este să discuţi cu un medic psiholog bun care te poate consilia.

Mănânci mai mult sau mai puţin ca de obicei

Dacă mintea ta este preocupată cu gânduri negative este foarte posibil să uiţi să mănânci sau chiar să îţi pierzi apetitul. Pe de altă parte, pentru unele persoane poate avea efectul opus, pofta de mâncare fiind greu de controlat. Tristeţea, pesimismul în ceea ce priveşte viitorul şi stima de sine scăzută pot determina apariţia dezechilibrelor alimentare.

Ai un program de odihnă dezordonat

Multe persoane care se confruntă cu depresia dorm mai mult, existând o explicaţie logică pentru acest fapt. Lipsa de energie te face să te simţi obosită tot timpul şi, în plus, este o formă de a scăpa de tristeţe pentru câteva ore, somnul devenind astfel un refugiu. La polul opus, există şi persoane care suferă de depresie şi au insomnii, din cauza gândurilor obsesive. Partea proastă este că lipsa somnului sau somnul în exces agravează situaţia.

Te enervezi uşor

Acesta este un semn de care puţini oameni ţin cont, însă atunci când te confrunţi cu depresia, poţi deveni foarte uşor irascibil. Lucrurile mici, care în mod normal nu te-ar deranja, te scot din minţi. Acest lucru poate avea legătură cu faptul că depresia îţi poate da peste cap echilibrul hormonal.

Nu te poţi concentra

Nu te gândi la termenele limită, nu despre asta e vorba. Ai uitat să îţi iei copiii de la şcoală sau să ajungi la o întâlnire? Simţi că îţi este foarte greu să iei decizii? Gândurile negative au impact asupra job-ului, a memoriei şi te pot seca de energie, încât creierul este în permanenţă obosit.

Ai atacuri de panică des

Sentimentele compleşitoare de frică duc cu gândul de obicei la anxietate şi, totodată, pot fi un indicator al depresiei. Anxietatea este un sentiment mult mai puternic decât sentimentul pe care îl ai când îţi e teamă de ceva nou. Este, mai degrabă, un sentiment constant de panică obsesivă - inima îţi bate mai repede, transpiraţia este abundentă şi te confrunţi cu probleme de somn.