Adevăratele motive ale depresiei: neputinţa, frustrarea, invidia şi lăcomia!
De asemenea, depresia poate fi determinată de factorii externi – moartea unui părinte, divorţul, pierderea slujbei. Chiar şi conflictele din viaţa de zi cu zi pot ajunge să declanşeze o depresie moderată.
Profesor doctor Aurel Romilă, unul dintre cei mai cunoscuţi medici psihiatri români, a explicat pentru Libertatea de unde vine de fapt depresia, chiar dacă avem de toate şi credem că suntem bine.
”Spunem că are de toate, este bogat, are familie bună, nu-i lipseşte nimic şi totuşi este depresiv. Asta este doar o problemă materială, dar este şi o insuficienţă spirituală, lipseşte credinţa în Dumnezeu. Tudor Vianu a fost primul om care mie mi s-a părut extrem de frământat. Şi m-am întrebat ce s-a întâmplat cu el. Are absolut toată greutatea lumii pe capul lui? L-am întrebat pe fiul lui şi mi-a zis că asta este firea lui. Deci chestiunea depresiei la adult vine din foarte multe lucruri. În primul rând, din dorinţa pe care o ai de a fi continuu în plină ascensiune. Şi tot timpul ţi se pare că ţi-o iau alţii înainte, şi chiar ţi-o iau. În vechiul regim, te trezeai cu unul paraşutat care era şeful medicinei, şeful psihiatriei, şi el nu avea nicio legătură cu astea. Bineînţeles că te deprimă dacă te străduieşti zeci de ani şi vine unul teleportat şi te dă la o parte”.
”Apoi, vrea mult şi nu poate. Invidia. Nu mai vor Mamaia, nu mai vor Bulgaria, nu mai vor Grecia, vor zone exotice. Nu te mai saturi. Este tot o lăcomie. Trebuie să ai limite. Natura biologică a pus limite. Poţi iubi cu măsură. Cei care fac eforturi colosale, se epuizează şi apoi vin la mine că nu au plăceri. Au de toate, nu mai au plăcere. Ce pot să fac cu ei este să-i fac să înţeleagă că nu trebuie bea un ibric de cafea şi şapte coniace noaptea. Principalul factor de terapie dintotdeauna şi pentru toate este somnul”.
”De ce creşte numărul bolilor psihice în zilele acestea? Este societatea de azi. Vorbim de poluarea cu dioxid de carbon şi de încălzirea planetei. O fi, dar hai să vorbim de poluarea noastră. Noi ne poluăm zilnic. Dacă ai unul care este prost şi face pe deşteptul, şi-ţi cere imposibilul, şi tu mori zi şi noapte să-i dai ceea ce ţi-a cerut, şi apoi zice că nu îi mai trebuie, te-a poluat maxim. Avem copiii cu bolile lor, părinţii cu bolile lor. Avem stres de care nu vom scăpa niciodată. Suntem mai mult sau mai puţin rezistenţi la stres, dar nu scăpăm de el. Mulţi din America sunt anti Trump. Dar Trump apare în fiecare zi tonic, numai el vrea să vorbească, zâmbeşte. Pe taxiurile din Stockholm scrie mare „keep smilling”. Nu Taxi, ca la noi. Trebuie să ne întărim socratic, să ne cunoaştem, şi nu numai la modul comercial. Să ne ferim de adaosuri alimentare şi de „paraenergiile din sticlă”. Azi, toată puştimea numai despre asta vorbeşte. Mănâncă cu măsură şi să nu crezi că eşti nemuritor!”.