Cum te poate afecta singurătatea

1 2 1 jpg jpeg

Suntem fiinţe sociale, iar singurătatea nu ar trebui să facă parte din stilul nostru de viaţă. Această stare menţinută perioade îndelungate poate duce la depresie şi chiar la sinucidere.

Sunt momente când avem nevoie să fim singuri, pentru a ne pune gândurile în ordine sau pentru a ne regăsi pe noi înşine. Unii dintre noi aleg singurătatea după o relaţie dezamăgitoare sau după un divorţ, de exemplu. Ne putem simţi izolaţi sufleteşte şi atunci când suntem respinşi sau excluşi de cei din jur sau chiar suntem singuri în cadrul cuplului. Sunt persoane care aleg singurătatea ca mod de viaţă, iar în acest caz, pot să apară consecinţe dintre cele mai grave.

Optarea pentru singurătatea pe termen lung şi depresia pot fi deseori confundate. De cele mai multe ori, izolarea favorizează şi întreţine depresia. Cele două stări sunt însoţite de manifestări asemănătoare, precum lipsa încerederii în forţele proprii, senzaţia de gol sufletesc, izolarea de celelalte persoane şi apatia. Dacă trăirile negative continuă să te acapareze în ciuda oricărei încercări de a scăpa ele, este absolut necesar să ceri ajutor de specialitate. Terapeutul te va ajuta să găseşti în tine resursele necesare pentru a depăşi stările prin care treci. 

Este nocivă ca un viciu

Izolarea socială poate avea asupra organismului aceleaşi efecte ca fumatul, obezitatea şi alcoolul, conform unui studiu al specialiştilor americani de la Universitatea „Brigham Young” din Utah. Pe baza unei analize a peste 300.000 de persoane a reieşit că singurătatea este la fel de nocivă pentru organism ca şi fumatul a 15 ţigări pe zi, ca şi consumul de alcool şi de două ori mai periculoasă ca obezitatea. 

Vorbeşte cu o persoană apropiată!

Pentru a putea depăşi episoadele de trăiri negative care însoţesc singurătatea, trebuie mai întâi să le accepţi existenţa, apoi să găseşti cele mai bune soluţii să scapi de ele şi, de ce nu, să ceri ajutor atunci când nu găseşti singur resurse pentru a te salva. Cu cât îţi neglijezi mai mult sentimentele de izolare sufletească, cu atât le vei trăi mai intens, iar singurătatea tinde să devină cronică. Încrederea în forţele proprii şi respectul de sine sunt esenţiale când vrei să depăşeşti astfel de stări. Plângându-ţi de milă nu vei face decât să îţi accentuezi trăirile. Începe prin a deveni cel mai bun prieten al tău şi încurajează-te aşa cum ai face-o cu o persoană dragă ţie. 

Iată cum o poţi depăşi!

Împrieteneşte-te mai mult cu amicii sau cu colegii de serviciu cu care te înţelegi bine şi cu care ai pasiuni comune. De asemenea, îţi poţi lua un animal de companie. Pe lângă faptul că oferă iubire necondiţionat, acesta este un prieten fidel. În plus, plimbatul câinelui este o ocazie excelentă de a lega prietenii.

Înconjoară-te de persoane optimiste; cele negativiste îţi pot accentua stările proaste, implică-te în activităţi de voluntariat şi cultivă-ţi pasiunile, mai ales dacă acestea implică interacţiunea cu alte persoane.