Ce poţi face pentru a fi mai sociabil

1 shutterstock 133009784 jpg jpeg

Chiar şi în pandemie, trebuie să păstrăm legătura cu prietenii noştri şi să ne facem noi cunoştinţe. Dar cum reuşim asta când a trecut vremea liceului şi nu mai suntem aşa deschişi necunoscuţilor? Făcându-ne un plan concret, în câţiva paşi simpli, de-a ne dezvolta viaţa socială.

Multă lume e de părere că nu trebuie făcut nimic în mod special pentru a avea o viaţă socială activă, că totul vine natural. Nu e chiar aşa. Dacă în liceu, de pildă, cei mai mulţi dintre noi am fost deschişi unor noi prietenii şi foarte dezinvolţi, s-ar putea să nu mai fim la fel 20-30 de ani mai târziu. E posibil să ne dăm seama că am rămas cu aceiaşi prieteni puţini şi buni pe care-i avem încă din copilărie, dar că, de multe ori, singurătatea ne dă târcoale din simplul motiv că mai toţi cunoscuţii noştri sunt ocupaţi cu propriiile familii şi nu mai au timp de alte discuţii sau vizite. Ce facem atunci? Ne propunem să ne facem noi prieteni. 

Descoperă felul tău de-a fi

Pentru fiecare dintre noi, să ai o viaţă socială împlinită înseamnă lucruri diferite. Unii se simt fericiţi având mulţi oameni împrejur, pe când alţii sunt în elementul lor într-un grup restrâns de prieteni. Tot ce trebuie să faci tu e să-ţi dai seama situaţia ideală pentru tine. Apoi să identifici genul de persoane pe care le-ai prefera împrejurul tău. Pentru asta poţi răspunde sincer la câteva întrebări de genul: care sunt activităţile tale preferate şi ce ai vrea să faci atunci când te întâlneşti cu noii prieteni? În cele mai multe cazuri, ne simţim bine cu cei care ne sunt foarte asemănători. Dacă eşti genul care să petreacă mult timp afară, în natură, cu siguranţă că un iubitor de natură ţi se potriveşte.

Cum socializezi

Sfatul acesta poate părea ciudat în pandemie, însă nu e deloc deplasat. Te poţi întâlni cu oameni în spaţii deschise, unde pericolul infectării cu COVID-19 e mult mai mic. Distanţa trebuie, de asemenea, respectată pentru ca toată lumea să se simtă în siguranţă. În rest, caută să mergi în locuri frecventate de oameni, pentru a socializa. Cum socializezi? Odată ajuns într-un spaţiu în care se desfăşoară anumite activităţi, intră în vorbă cu cei de lângă tine. Te poţi înscrie într-un club sau poţi participa la un curs, pentru a-ţi lărgi cercul de apropiaţi. Cel mai greu e să ieşi din casă. Odată făcut acest pas, oportunităţile se vor ţine lanţ.

Fii prietenos

Să zicem că te-ai înscris la un curs de fotografie. E frumos afară, există numeroase cadre care să-ţi placă şi pe care le poţi surprinde cu aparatul tău foto. Însă foloseşte ocazia de-a face şi mici conversaţii cu colegii tăi. Poate ieşiţi altă dată la o cafea şi continuaţi relaţia pe care de-abia aţi început-o. Preia tu iniţiativa în primă instanţă şi începe conversaţia. Apropie-te de cel pe care ai vrea să-l cunoşti mai bine, spune cum te numeşti şi începe să pui câteva întrebări – de când e interesat de fotografie, de unde a aflat de curs, ce altceva îi mai place să surprindă în cadru? O să descoperi că oamenii vor să vorbescă despre ei, dar că nu îndrăzneau, şi, odată abordaţi, pot fi o companie plăcută.   

Fă-ţi amici prin actualele cunoştinţe

Odată ce ai spart gheaţa, devine totul mult mai uşor. Îţi poţi extinde cercul de prieteni doar prin cei pe care-i cunoşti deja şi au şi ei, la rândul lor, alţi amici. Arată-te disponibil şi altor întâlniri şi socializări şi cei pe care-i cunoşti deja îţi vor face cunoştinţă cu alte şi alte persoane. Important e să le spui celor din jurul tău că eşti interesat de alte ieşiri şi nu uita că vorba dulce mult aduce. Fiind politicos şi purtându-te frumos vei deveni mai popular printre cei de lângă tine. Şi atunci doar surprize plăcute te pot aştepta!

Sfat

Într-un grup de necunoscuţi, nu trebuie să aştepţi ca alţii să interacţioneze cu tine, preia tu iniţiativa şi vei avea, cel mai probabil, plăcuta surpriză să constaţi că oamenii se pot bucura de compania ta.