Ce este sindromul de stres COVID-19 şi ce implicaţii are. Cum poate ajuta acupunctura

1 fata trista 38672552 xxl jpg jpeg

Pandemia de coronavirus continuă să lase urme adânci. Tot mai multe persoane suferă de sindromul de stres COVID-19. Semnele sunt evidente: nu se mai pot concentra la locul de muncă, se tem să iasă din casă şi au dezvoltat anxietate generalizată.

Unul din trei pacienţi cu SARS-CoV-2 se confruntă cu tulburări emoţionale şi neurologice

Un studiu realizat de Universitatea din Oxford, publicat în prestigioasa revistă The Lancet Psychiatry, arată că unul din trei pacienţi diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2 se confruntă cu tulburări de natură emoţională şi neurologică, la şase luni după rezultatul pozitiv la testul de coronavirus. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au avut un risc crescut cu 44% de a dezvolta boli neurologice şi psihice, comparativ cu persoanele care suferă de gripă. Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale a peste 236.000 de pacienţi afectaţi de COVID-19, cei mai mulţi din Statele Unite ale Americii.

Un alt studiu, condus de universităţi din Canada şi Statele Unite, a urmărit cinci aspecte ale stresului cauzat de COVID-19: teama de virus, teama legată de repercusiunile socio-economice, temerile xenofobe (străinii care călătoresc şi pot transmite mai uşor virusul), simptomele de stres traumatic (coşmaruri şi gânduri intruzive legate de expunerea la SARS-CoV-2) şi comportamentele de tip obsesiv-compulsiv (exagerarea modalităţilor de protecţie). 

Dintre cele 6.854 de persoane participante la studiu, 28% au afirmat că se confruntă cu anxietate crescută şi 22% aveau simptome clinice de depresie. Numai 2% dintre cei investigaţi contractaseră virusul SARS-CoV-2, în timp ce o proporţie mult mai mare s-a confruntat cu un impact emoţional negativ: 16% stres major cu nevoie de intervenţie psihologică şi 38% diferite grade de stres. 

Acupunctura ajută în managementul stresului

Potrivit studiilor, Acupunctura are rezultate incontestabile în lupta cu anxietatea, fiind o metodă de tratament eficientă, implicit în sindromul de stres COVID-19, problemă medicală cu implicaţii severe pe termen mediu şi lung. Descoperirea şi aplicarea unor protocoale medicale în tratamentul pentru COVID-19 au constituit cele mai importante preocupări ale oamenilor de ştiinţă, încă de la declanşarea epidemiei în China. Spitalele din China şi-au tratat circa 85% dintre pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 cu remedii tradiţionale chinezeşti în combinaţie cu medicamente antivirale, acest aspect ajutând semnificativ la vindecare.

Tehnică milenară, parte a Medicinei Tradiţionale Chineze (MTC), Acupunctura poate ajuta, printre altele, în anxietate, depresie, tulburări de somn, oboseală mentală, tulburare de stres posttraumatic, slăbiciunea organelor vitale, precum şi în pierderea gustului şi mirosului, probleme de sănătate ce afectează cea mai mare parte dintre cei care trec prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Acupunctura este eficientă în managementul stresului pentru cei care au avut COVID-19 sau care nu au trecut încă prin această infecţie virală. Totodată, Acupunctura şi tratamentul fitoterapeutic chinezesc au fost utilizate cu succes în spitalele din China, pentru recuperarea fizică a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus. Acupunctura nu se substituie medicinei alopate, ci o completează când situaţia o impune. „Încă din momentul declanşării epidemiei în China, tratamentele acordate în spitalele din această ţară au fost însoţite de aplicarea evaluării şi tratamentului cu MTC, pentru circa 85% dintre pacienţi. Protocoalele de Acupunctură aplicate au fost supuse studiului ştiinţific şi publicate în reviste ştiinţifice celebre ca Science. S-a constatat că pacienţii trataţi cu medicină alopată, dar şi cu Acupunctură şi plante medicinale chinezeşti, s-au recuperat mai repede decât cei trataţi doar cu medicină alopată”, a precizat doctorul Florin Bebeşel, fondator al Centrului Metodologic NaturaMedica.ro.   

Potrivit teoriei MTC, viaţa şi sănătatea sunt menţinute prin intermediul unei energii vitale numite QI. Orice perturbare a acestei energii vitale cauzează boală. Rolul acupuncturii este tocmai de a debloca şi regla circulaţia energiei vitale, restabilind astfel echilibrul energetic. Concret, energia umană circulă în corp prin intermediul unor canale numite meridiane, alimentând diversele organe corespunzătoare. Energia vitală poate fi influenţată prin stimularea unor puncte (numite acupuncte), prin introducerea în acestea a unor ace fine, speciale pentru acupunctură. Acupunctele descriu trasee în care există o conductibilitate electrică mult mai mare decât pe restul pielii. Prin intermediul tehnologiilor de citire computerizată a parametrilor electrici la nivelul pielii (de la încheieturile mâinilor şi picioarelor), pacientului îi este oferită o imagine completă a situaţiei organismului. „Prin diagnosticul computerizat al situaţiei meridianelor energetice din corpul uman, realizat prin măsurători electrice ale conductibilităţii pielii, astăzi, tehnologiile inovatoare din SUA ne ajută să aplicăm tratamente standardizate, controlate şi demonstrate ştiinţific. Pe baza acestora, rezultatele medicale sunt evidente în evoluţia clinică a stării de sănătate”, a menţionat doctorul Florin Bebeşel, specialist în acupunctură.

Funcţia esenţială a meridianelor este de a asigura homeostazia energiei vitale, în ciuda multiplelor fluctuaţii ce apar în organism. Acest rol al meridianelor permite asigurarea în acelaşi timp a echilibrului diferitelor organe, corpului, spiritului, precum şi a echilibrului fiinţei cu mediul înconjurător. În condiţii fiziologice normale, acest echilibru este compatibil cu modificările lente şi moderate ale mediului intern şi exterior. Dar transformările bruşte şi intense ale acestora riscă să depăşească forţa de reglare a meridianelor şi să antreneze o ruptură a echilibrului energetic care se află la originea tulburărilor de sănătate. Această concepţie permite evidenţierea unui aspect de mare importanţă: acela că, în stările de boală, este suficient să reglăm circulaţia energiei vitale a meridianelor pentru a ne vindeca. „Acesta este principiul fundamental al terapiei prin acupunctură, care permite, printr-o stimulare dozată şi corespunzătoare a acupunctelor energetice vitale, mobilizarea energiei vitale, pentru a neutraliza influenţa nocivă a factorilor patogeni, ce sunt fie de origine exterioară, fie psihică (interioară). Astfel, este normalizată funcţionarea organelor, pentru a restabili în final echilibrul fizic şi psihic, care este condiţia pe care se bazează sănătatea”, a conchis doctorul Florin Bebeşel.