Cât de mult putem supravieţui fără somn. Cum ne afectează lipsa odihnei
Somnul, care ne ocupă aproape un sfert din timpul vieţii, nu ne ajută doar să ne odihnim, ci este implicat şi în multe dintre procesele organismului. Privarea de somn are efecte nefaste.
Nopţile nedormite ne perturbă nu numai activităţile de zi cu zi, ci duc şi la instalarea unor boli şi dezechilibre în organism.
Oboseala, pierderile de memorie, lipsa concentrării şi iritabilitatea sunt consecinţe ale somnului neodihnitor, însă lista riscurilor pentru sănătate nu se opreşte aici. Somnul insuficient poate afecta inima, din cauză că este solicitat un centru nervos din creier aflat lângă cel care controlează sistemul cardiovascular. Acest lucru duce la creşterea tensiunii, implicit favorizează apariţia infarctului şi accidentului vascular cerebral. Prin afectarea ritmului somn-veghe, insomnia dereglează hormonii implicaţi în multe dintre funcţiile importante ale organismului. Astfel, insomniacii sunt mai expuşi unor boli precum diabetul, din cauza dereglării nivelului insulinei, şi hipertiroidia, produsă de creşterea nivelului de hormoni tiroidieni. Prin scăderea imunităţii induse de somnul insuficient, persoanele cu insomnii sunt vulnerabile nu numai în faţa infecţiilor, ci şi a cancerului.
Cât putem rezista fără să dormim
Răspunsul la această întrebare îl găsim în Cartea Recordurilor. În urma unui experiment, Randy Gardner a rezistat 11 zile fără să doarmă. Experimentul lui a avut loc în 1964, când Gardner avea 17 ani, fiind vorba de un experiment ştiinţific şcolar. În urma privării de somn pe o durată atât de mare, Gardner s-a ales cu insomnii tot restul vieţii.