Care sunt consecinţele bolilor mintale netratate? – Depresia şi anxietatea

1 2 clicksanatate 1 jpg jpeg

În ziua de azi, foarte mulţi oameni au temeri nesănătoase, stări de anxietate, prin care îşi afectează bunăstarea şi calitatea vieţii. Asta se datorează în principal ştirilor negative cu privire la pandemia de coronavirus, dar şi altor probleme pe care reuşesc cu greu să le depăşească.

Fricile nerealiste sunt uneori şi exagerate, iar asta produce simptome precum: 

  • Dificultăţi de respiraţie, presiune pe piept, senzaţie de sufocare
  • Disconfort abdominal, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături
  • Nod în gât, palpitaţii, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale
  • Senzaţie de mâncărime, transpiraţie, tremurături, stare de agitaţie
  • Rigiditate şi insomnie.  

Prin studiile oamenilor de ştiinţă s-a demonstrat că anxietatea poate creşte riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă şi abuz de substanţe. 

De asemenea, depresia este o boală care dacă este netratată poate duce la boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 şi accident vascular cerebral. 

În ziua de azi, mulţi oameni suferă de depresie din cauza pandemiei, iar asta dacă nu este tratată la timp, se poate agrava. La sfârşit de an, oamenii au şi stări de depresie sezonieră, mai ales în  perioada Crăciunului şi a Anului Nou, boala fiind declanşată mai ales de temperaturile scăzute, de anumite afecţiuni şi boli, de stres şi problemele vieţii de zi cu zi. Principalele simptome ale depresiei sezoniere sunt: 

  • Stările de somnolenţă şi epuizare, senzaţie de iritabilitate şi tensiune nervoasă
  • Lipsă de energie, oboseală, furie, somn îndelungat
  • Sentimente de disperare, stimă de sine scăzută şi vinovăţie. 

Oamenii se întreabă: bolile mintale se moştenesc?

Multor oameni le este greu să vorbească despre problemele lor de sănătate, mai ales dacă este vorba despre boli mintale. Unii observă că au anumite boli mintale ce sunt similare cu cele deja experimentate de cineva din familia lor. Ei se întreabă dacă aceste boli se moştenesc sau dacă sunt produse de alţi factori. 

Studiile cercetătorilor spun că persoanele care au antecedente familiale de depresie pot avea un risc de 2-3 ori mai mare de a suferi de această afecţiune, comparativ cu o persoană obişnuită. 

Cum să-ţi controlezi problemele mintale – depresia şi anxietatea?

Aceste boli pot fi tratate prin schimbarea stilului de viaţă şi evitarea factorilor de stres, prin schimbarea alimentaţiei, eliminarea consumului de alcool, prin exerciţii fizice şi somn odihnitor. Alimentaţia pentru o bună sănătate mintală trebuie să conţină legume, fructe, peşte, cereale, lactate, antioxidanţi, ulei de măsline. 

Puţini oameni în ziua de a azi aleg să meargă imediat la medic, pentru a fi trataţi de bolile mintale. De multe ori, în primă fază, aceştia încearcă diverse suplimente şi medicamente fără prescripţie, pe care le pot achiziţiona chiar şi dintr-o farmacie online

În cazuri de simptome mai grave, este necesar şi un tratament terapeutic cu medicamente ce ajută în ameliorarea stărilor de depresie şi anxietate. Tratamentul pentru anxietate constă în psihoterapie şi medicaţie. Pentru depresie se poate apela la ajutorul unui medic psihoterapeut, care poate recomanda medicamente antidepresive. 

În ultimii ani s-a analizat dacă anumite medicamente antidepresive ar putea fi asociate cu creşterea agresivităţii la pacienţi. Este vorba despre un medicament denumit Prozac ce are fluoxetină, care a fost aprobat de FDA pentru tratamentul unor afecţiuni de sănătate mintală precum: depresie, bulimie nervoasă, tulburare obsesiv-compulsivă, atac de panică, tulburare bipolară şi altele. 

Despre fluoxetină s-a spus că poate creşte nivelul de serotonină şi astfel îmbunătăţeşte somnul şi starea  de spirit. Cercetătorii au analizat aceste medicamente prin studiile lor şi au spus că rezultatele obţinute nu sunt concludente cu privire la faptul că antidepresivele îi pot face pe pacienţi mai agresivi.  

Într-o astfel de farmacie există mii de medicamente, remedii naturiste, suplimente alimentare şi produse de dietă şi nutriţie, care se vând la preţuri foarte atractive. Deseori, farmacia are şi diverse reduceri de la producători, promoţii şi bonusuri sub formă de cutii de vitamine şi minerale.