Atenţie la visele care se repetă! Ce semnale îţi trimite subconştientul

1 somn vise jpg jpeg

De câteva nopţi, te tot prăbuşeşti cu avionul, eşti urmărit de un necunoscut sau cazi în gol, de pe o stâncă. Aceste vise care se tot repetă nu sunt tocmai întâmplătoare, ci pot fi un semn pe care ţi-l trimite subconştientul tău. Însă mai au şi alte semnificaţii.

Unele vise pot apărea câteva nopţi la rând sau pot trece perioade lungi de timp, iar apoi să înceapă să îţi dea iar târcoale în timpul somnului. De obicei, visele care se repetă sunt menite să îţi arate un drum.

Pot fi semnul unei nemulţumiri

Visele reflectă o parte din gândurile şi emoţiile care au pentru noi o semnificaţie mai puternică: lucruri importante pe care nu vrem să le recunoaştem ca atare, lucruri care au o încărcătură emoţională deosebită, care ne intrigă, ne tulbură sau ne iau prin surprindere.

„Emoţiile puternice vor crea reacţii puternice care se pot răsfrânge şi în lumea noastră inconştientă şi apoi, inevitabil, în vis“, explică psihologul Lena Rusti.

În acest fel, ele devin resurse, oferind  o altă perspectivă asupra realităţii care ne preocupă. Astfel, visele ne ajută să ne dăm seama de lucruri pe care refuzăm să le vedem în mod conştient.

Sunt în strânsă legătură cu personalitatea

Există diferite modalităţi de a interpreta visele repetitive. Cum fiecare persoană este unică atunci şi visele sale care se tot repetă  au o semnificaţie în strânsă legătură cu regulile de viaţă ale acesteia.

Unele vise recurente sunt imaginea unor emoţii  puternice, care ne acaparează viaţa. „Pe cât încercăm să le ignorăm, pe atât ele devin mai puternice, în subconştient“, explică Lena Rusti. Visele care se repetă pot apărea, de exemplu, la persoane care au trecut prin traume sau experienţe dramatice, cărora cel în cauză nu ştiu cum să le facă faţă.

Mai pot apărea şi la cei care trec prin stări puternice de anxietate, care au tot felul de temeri. Iar aceste lururi se reflectă şi în vise. Sunt un semnal de avertizare că există o problemă nerezolvată.

Ca să înţelegi ce îţi transmite acest vis, acordă atenţie la ceea ce se întâmplă în viaţa ta: dacă treci printr-o perioadă stresantă la serviciu sau în relaţia de cuplu. Odată ce vei identifica problema, vei găsi soluţii ca să o rezolvi, iar aceste vise vor dispărea.

Sfatul specialistului

Lena Rusti, psiholog psihoterapeut, Mentarex Consult

Visele sunt punţi de comunicare cu inconştientul nostru. Ele pot trăda temeri şi nelinişti puternice, care ne copleşesc emoţional. Visele devin în acest fel o resursă, oferindu-ne ocazia de a ne înţelege mai bine emoţiile, modul în care ne raportăm la o anumită situaţie. Ele ne şi pot oferi soluţii pe care inconştientul nostru le-a găsit deja, dar mintea noastră conştientă refuză să le vadă.

Citeşte şi: Vorbeşti în somn? Iată cauzele şi află cum poţi scăpa de acest obicei

Ştiai că…

…visele care se repetă apar la aproximativ 60% din populaţie, ele fiind mai frecvente la femei decât la bărbaţi?

…cele mai întâlnite vise repetitive sunt  cele în care cineva te atacă sau te urmăreşte, când rămâi blocat într-o încăpere, când cazi de pe o clădire ori când pici un examen.