Obiceiuri sau factori care dăunează psihicului

1 cearta in cuplu jpg jpeg

Cu toţii ne dorim să fim fericiţi, dar mulţi dintre noi nu ştim cum să obţinem acea stare de bine la care tânjim. De fapt, nu facem decât să ne autosabotăm de fiecare dată când ne punem pe ultimul loc în lista priorităilor noastre.

Sănătatea noastră psihică ar trebui să fie la fel de importantă ca cea fizică, pentru că, degeaba rezistă corpul nostru la tot felul de eforturi zilnice, dacă mintea ne joacă feste şi nu ne permite să ne bucurăm de momentele bune şi frumoase din viaţa noastră. Şi, de cele mai multe ori, nu există cauze externe care să ne compromită liniştea sufletească, ci reuşim chiar noi înşine să ne autosabotăm fericirea. Cum?  

Eşti tot timpul ocupat

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să mănânci pe fugă, în picioare, în timp ce răspunzi la telefon, vorbeşti cu copiii sau trimiţi un e-mail? Deşi ai impresia că rezolvi ceea ce ai de făcut mult mai rapid atunci când faci mai multe lucruri deodată, studiile arată contrariul. Nu facem decât să ne stresăm mai mult, să nu ne mai bucurăm de activităţile respective şi să comunicăm mai prost. Soluţia? Lasă telefonul deoparte, închide televizorul şi fii atent la ce faci, la ce se întâmplă în jurul tău. Permiţând creierului să proceseze tot ceea ce ţi se întâmplă pe rând, în timp real, este mană cerească pentru sănătatea ta mintală. Mai mult, acordă-ţi măcar 10 minute, jumătate de oră numai pentru tine în fiecare zi. Altfel, inviţi depresia sau anxietatea în viaţa ta.

Eşti implicat într-o relaţie toxică

Fie că ai copiat exemplul părinţilor tăi sau ai căzut, pur şi simplu, pradă farmecelor (sau manipulării) unui partener dominant, te afli într-o relaţie toxică, iar încrederea în tine are cel mai mult de suferit. Cum îţi dai seama că eşti într-o relaţie toxică? Simplu! Cel de lângă tine nu te lasă să evoluezi, să obţii mai mult de la viaţă, ci, dimpotrivă, te critică şi te face să te simţi incompetent, inferior. De cele mai multe ori durează ani întregi până să observi realitatea. Apelează la psiholog, dacă simţi nevoia să descoperi sursa nemulţumirii tale constante, sau măcar la rude ori prieteni care ştiu să asculte şi să depisteze semnele unei relaţii dăunătoare.

Citeste si: Relaţiile toxice şi teama de singurătate

Amâni la nesfârşit

Gândeşte-te la o activitate pe care o amâni de ceva vreme şi la motivul pentru care faci asta – ţi se pare plictisitoare sau ţi-e teamă de eşec? În oricare dintre cazuri, sfatul psihologilor este să te relaxezi puţin înainte de-a te apuca de făcut ceva pentru care n-ai deloc tragere de inimă. Ascultă puţină muzică, fă o scurtă plimbare pentru a scăpa de neliniştea sau temerea pe care o simţi. Asociind o activitate distractivă, liniştitoare la ceea ce ai de făcut, nu vei mai tărăgăna nimic.    

Iei viaţa prea în serios şi ai uitat să râzi

Există multe studii care demonstrează efectele benefice ale râsului asupra sănătăţii – inclusiv a celei mintale – însă preferăm de multe ori să ne plângem în loc să căutăm soluţii şi să ne concentrăm pe probleme decât să observăm şi să ne bucurăm de frumuseţea vieţii. Jenaţi să nu spună lumea că râdem ca proştii, alegem adesea o mină serioasă. Dar viaţa e plină de încercări, de ce să nu facem, măcar din când în când, câte o pauză de la bifat responsabilităţi şi atât? Încearcă să faci astfel încât să nu treacă nicio zi fără să fi râs măcar o dată. Urmăreşte comedii la televizor, petrece timpul cu prietenii sau cu câte un vecin sau coleg care-ţi aduce oricând zâmbetul pe buze, caută compania copiilor, ei cu siguranţă că te vor binedispune.

Sfat

Nu uita că râsul şi buna dispoziţie alungă anxietatea şi depresia! În plus, puţin haz de necaz nu strică niciodată nimănui.