Toţi din jurul tău aşteaptă cu entuziasm petrecerea de Anul Nou, dar pe tine sărbătoarea mai mult te întristează şi îţi accentuează sentimentul de singurătate? De aici şi până la apariţia unei depresii nu este decât un pas. Iată ce poţi face pentru a ieşi din această stare.

Sărbătorile aduc o stare generală de exaltare şi de mobilizare. Oamenii intracţionează mai mult, iar familiile se reunesc şi desfăşoară activităţi distractive. “În contrast cu starea de bucurie exprimată de cei din jur, persoanele singure sau care se simt neîmplinite conştientizează şi mai mult nefericirea. Ele se pot simţi abandonate, fapt ce le poate produce sau accentua o stare depresivă”, spune psihologul Lena Rusti, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti. Predispoziţia către astfel de stări creşte în cazul în care ai suferit în trecut de depresie, dacă nu ai o familie şi îţi doreşti una sau dacă nu ai venituri materiale suficiente.

Cum să depăşeşti starea de tristeţe

· Stabileşte-ţi planuri de Revelion care să te facă să te simţi bine. Aceasta nu înseamnă că trebuie să ai mulţi bani, ci să găseşti activităţi potrivite în raport cu posibilităţile tale materiale. Descoperă o destinaţie turistică în care să ţe simţi bine, fără a mai fii bombardat de planurile de familie ale celor din jur. Dacă nu dispui de bugetul necesar, poţi să te bucuri de anumite activităţi publice gratuite, poţi citi, asculta muzica preferată sau poţi face orice alt lucru care să îţi facă plăcere şi care să îţi dea o stare de bine şi de echilibru interior.

· Ajută alţi oameni! Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă a bucuriei, dar şi a bunătăţii sufleteşti. Oricât de rău ai duce-o, te poate ajuta să ajuţi la rândul tău pe cineva. Nu neapărat cu bani, ci poate dăruind puţină atenţie sau puţin din timpul tău.

· Caută partea pozitivă a acestei perioade, în care eşti mai puţin ocupat, ai ocazia să faci o balanţă pentru anul care tocmai s-a încheiat şi să îţi stabileşti obiective realiste pentru viitor.