Metoda retragerii, între avantaje şi riscuri

1 cuplu pat jpg jpeg

Cunoscută şi sub denumirea de coitus interruptus, metoda presupune retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Multe cupluri recurg la acest gest când vine vorba contracepţie, însă trebuie luate în considerare nu doar avantajele, ci şi minusurile.

Comparativ cu alte metode contraceptive, cum ar fi anticoncepţionalele, prezervativul sau steriletul, pentru metoda retragerii nu trebuie să cheltuieşti nimic şi nu are reacţii adverse. Femeile care apelează la contraceptive hormonale riscă să sufere de tulburări de dispoziţie, greaţă, creşterea în greutate.

Persoanele care nu pot administra sau nu pot utiliza contraceptive cu hormoni, dar şi femeile trecute de vârsta de 35 de ani (când începe să scadă fertilitatea) ori cele care fumează pot opta pentru metoda retragerii.

Cât de sigură este?

Chiar dacă este o metodă ce poate fi luată în considerare, nu vorbim despre una care oferă o protecţie ridicată împotriva unei sarcini nedorite, comparativ cu pilulele anticoncepţionale care sunt eficiente în proporţie de 99,9% şi prezervativele, care oferă eficacitate în aproximativ 98% din cazuri. Conform statisticilor în domeniu, probabilitatea de a rămâne însărcinată practicând metoda retragerii este de 4 la 100, dacă este efectuată corect, şi de 27 la 100, dacă este efectuată incorect.

Aparent, lucrurile nu arată aşa de sumbru, însă, dacă iei cifrele cu mai multă seriozitate, de exemplu, ai achiziţtiona o maşină ştiind că la 100 de drumuri ai avea de 27 de ori risc să faci accident? Sau te-ai lăsa operat de un medic chirurg, dacă ai afla că acesta a luat decizii greşite în 27% din numărul intervenţiilor?

Încrederea în partener, insuficientă

Materialul seminal nu este eliberat doar în timpul ejaculării, când penisul este în erecţie, ci şi înaintea momentului culminant. Bărbatul, în multe cazuri, nu acordă aşa de multă atenţie acestui aspect, chiar dacă simte că lichidul seminal este secretat în interiorul vaginului. Acest proces se numeşte pre-ejaculare şi prezintă risc de sarcină, chiar dacă într-o mai mică măsură. Cu alte cuvinte, încrederea femeii în partener nu este suficientă, deoarece controlul asupra ejaculării nu poate fi pe deplin deţinut.

Preferată de tineri

Metoda retragerii este o metodă de contracepţie populară printre tineri, tocmai pentru că nu presupune costuri, spre deosebire de celelalte forme de contracepţie (prezervative, pilule anticoncepţionale, sterilet etc). Însă medicii recomandă evitarea procedurii, mai ales la începutul vieţii sexuale, deoarece este nevoie de experienţă şi de autocontrol din partea bărbatului. Atenţie! Cei care suferă de ejaculare precoce nu trebuie să apeleze la metodă.

Nu protejează de bolile sexuale

Sperma are în componenţă spermatozoizi, purtătorii de ADN, care pot creea un zigot dacă găsesc un ovul şi îl penetrează. Lichidul seminal, însă, mai conţine şi alte fluide şi microorganisme, inclusiv virusuri. Când lichidul cu probleme intră în contact cu saliva sau cu mucusul prezent pe membranele unei alte persoane – prezent în vagin, anus –, se face cu usurinţă transferul de infecţii şi boli cu transmitere sexuală (BTS), cum sunt chlamydia, HPV.

Ştiai că...

...metoda retragerii este cea mai veche formă de contracepţie?