Ejacularea precoce are vindecare

1 shutterstock 1218088975 jpg jpeg

Studiile spun că 1 din 2 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 59 de ani este afectat de această problemă spinoasă. De ce apare ejacularea precoce şi, mai ales, ce soluţii există, află în aceste rânduri.

În teorie, ejacularea precoce face referire la actul sexual care nu durează mai mult de 1-2 minute. De obicei, apare după stimulare sexuală minimă şi penetrare de scurtă durată. Cu alte cuvinte, momentele intime ţin cu mult mai puţin decât îşi doreşte un cuplu. Specialistul în sexologie Cristian Delcea este de părere că un act sexual normal trebuie să dureze între 10 şi 25 de minute, cu penetrare timp de aproximativ 7 minute.

Graba şi viciile strică treaba

Trebuie să bei un pahar de tărie ca să prinzi curaj? Combinat cu tutun sau cu diferite substanţe care produc euforie, alcoolul grăbeşte finalul actului sexual şi reduce mult din plăcerea partenerei. Pe lângă consumul de alcool, te „epuizează“ şi stresul, dar şi teama că nu te vei ridica la nivelul aşteptărilor ei.

De departe însă, vina o are nerăbdarea. Unii bărbaţi sunt siguri că ştiu ce au de făcut pentru a satisface o femeie. Nimic mai simplu! Ai câteva puncte-cheie pe care trebuie să le abordezi şi restul vine de la sine. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa, ne-a explicat sexologul Cristian Delcea. Indiferent de vârstă, bărbaţii se gândesc mai mult la propria stare de bine decât la a partenerei. Inconştient sau nu. Dacă nu s-ar grăbi să termine partea de început, cu mângâieri şi sărutări în locurile care „procură” plăcere, actul sexual ar dura mai mult şi pentru femeie.

Sfat: Reînvaţă să iubeşti trupul partenerei, din cap până în picioare. Mângâie-i părul, fixează-ţi privirea în ochii ei, sărută-i zonele pe care le-ai ocolit până acum şi vei vedea că starea ei de plăcere se va intensifica. De multe ori, poate te concentrezi numai asupra buzelor, a sânilor şi a vaginului. Obişnuinţa însă duce la plafonare şi, inevitabil, la ejacularea prematură. Când îţi cunoşti partenera, tot ce-ţi rămâne de făcut este să te bucuri de fiecare parte a trupului său şi să nu te grăbeşti să ajungi la destinaţie. Fă-ţi jocul mai complex şi mai provocator, iar actul sexual va ţine mai mult.

Identifică stilul partenerei

O altă cauză care poate duce la apariţia ejaculării precoce este necunoaşterea partenerei. Aici intervine acelaşi raţionament la-ndemână pentru bărbaţi: toate femeile sunt la fel. Fiecare reprezentantă a sexului frumos îşi doreşte altceva, are alte zone mai puternic erogene şi este mai uşor sau mai greu de satisfăcut. Comunicarea şi practica pot elucida aceste mistere ale bărbatului. „E ca şi cum ai vrea să conduci o maşină cu 200 km la oră, fără să ştii la ce foloseşte volanul“, spune ironic sexologul Cristian Delcea.

Dacă îţi concentrezi atenţia şi pe alţi stimuli decât pe cei „cheie“, starea de excitaţie s-ar atenua, dar nu într-atât cât să nu mai menţină erecţia. Deci, nu este valabilă varianta cu gânditul la altceva, spre exemplu, la rezolvarea unei probleme de matematică. În acest caz, ar fi afectată serios starea de excitaţie şi… momentul ar putea fi neplăcut pentru amândoi.

Poate duce la destrămarea relaţiei

Principiul „dai în 1 ţipă 2“ funcţionează şi în acest caz. Ejacularea precoce nu este o problemă doar a bărbatului, ci se răsfrânge şi asupra femeii. Apar anxietatea, stresul, excitarea insuficientă şi tensiunea musculară, care pot să destrame relaţia de cuplu.

: Dacă actul sexual are o durată din ce în ce mai mică, pe o perioadă mare, e bine să ceri sfatul unui specialist. Poţi începe cu o vizită la urolog, apoi cu una specialist în sexologie şi, în final, dacă problema este serioasă, poţi apela şi la terapia de cuplu.

Supraveghează-ţi sănătatea

Ejacularea prematură poate apărea şi din cauza unor probleme de sănătate, cum sunt afecţiunile cardiace, care au indicaţii clare în ce priveşte efortul fizic şi hiperexcitaţia. Impotenţa, de asemenea, poate debuta cu episoade neplăcute de ejaculare precoce, până la pierderea stării de erecţie. Unele medicamente administrate pentru boli cronice pot afecta viaţa sexuală prin tulburări de erecţie, scăderea libidoului şi ejaculare prematură.

PONT: Experimentează poziţii noi, solicitante, ca să eviţi monotonia actului sexual.