Motivele pentru care nu ajungi la orgasm. Cauzele frecvente la femei şi bărbaţi

image

Anorgasmia reprezintă imposibilitatea de a ajunge la orgasm, în ciuda stimulării sexuale adecvate. Femeile sunt mai ales afectate, iar cauzele sunt diverse.

Un orgasm este un proces fiziologic și psihologic complex care implică nu numai organele genitale și creierul, ci și nervii și hormonii care direcționează răspunsul sexual. La femei, anorgasmia apare mai des după menopauză, când nivelul de estrogen scade. La bărbați, anorgasmia este descrisă și ca ejaculare întârziată. Suferințele psihologică, medicamentele și problemele cronice de sănătate pot contribui la apariția acestei condiții.

La femei, cel mai comun mod de a atinge orgasmul este prin stimularea clitorisului fie direct prin atingere, fie indirect, în timpul actului sexual vaginal. La bărbați, stimularea penisului duce adesea la orgasm. Aceasta este de obicei însoțită de ejaculare, dar poate apărea și fără.

Pe lângă stimularea fizică, orgasmul poate fi atins din excitarea psihologică, cum ar fi poluțiile nocturne sau „visele umede”, atât la bărbaţi, cât şi la femei.  

Este de mai multe tipuri

Anorgasmia primară: O persoană nu a reușit niciodată să atingă un orgasm, adesea din cauza unei probleme congenitale cu care s-a născut.

Anorgasmie secundară: o persoană a a avut orgasme în trecut, dar din mai multe motive medicale sau psihologice nu mai are.

Anorgasmia situațională: Un orgasm poate fi atins numai în condiții specifice, cum ar fi în timpul sexului oral sau al masturbării.

Anorgasmia indusă de medicamente: un medicament interferează direct cu capacitatea persoanei de a atinge orgasmul.

Unele boli împiedică obţinerea plăcerii sexuale

Cauzele anorgasmiei pot fi descrise ca fiind fie fiziologice, legate de funcțiile biologice ale corpului, fie psihologice și multe situații  implică ambele cazuri.

Cauzele fiziologice ale anorgasmiei comune atât la femei cât și la bărbați sunt: 

● Afecțiuni medicale care afectează nervii ce sensibilizează organele genitale, inclusiv scleroza multiplă, neuropatia diabetică și leziunile măduvei spinării;

● Boala tiroidiană (care poate scădea nivelul de testosteron și poate afecta funcția sexuală la ambele sexe);

● Hiperprolactinemie (un grup de afecțiuni marcate de niveluri ridicate ale hormonului prolactină, care determină o scădere a nivelului de testosteron);

● Abuzul de alcool și substanțe (inclusiv droguri);

● Anumite medicamente pe bază de reţetă (cum ar fi medicația indicate pentru a trata depresia);

● Radiații pelvine (utilizate pentru a trata cancerul vezicii urinare, cancerul de colon și alte tipuri de cancer pelvin).

Care sunt cauzele specifice, în funcţie de sex

FEMEI. Anorgasmia nu este neobișnuită la femei. De fapt, unele studii sugerează că între 10% și 15% dintre femei nu au avut niciodată un orgasm. Cauzele fiziologice specifice femeilor pot fi: menopauza, din cauza unei scăderi abrupte a nivelului de estrogen, complicații ale histerectomiei (îndepărtarea chirurgicală a uterului), durere pelvină cronică (cum ar fi cea cauzată de endometrioză, prolapsul uterin (coborârea uterului spre vagin).

BĂRBAŢI. Se crede că anorgasmia afectează aproximativ 3% dintre bărbații activi sexual. Deși vârsta înaintată joacă un rol, anorgasmia poate afecta bărbații de orice vârstă. Cauzele fiziologice specifice bărbaților includ hipogonadism (testosteron scăzut), complicații de la prostatectomie (îndepărtarea chirurgicală prostatei) și sindromul coadă de cal (sindromul „cauda equina”, care afectează nervii măduvei spinării inferioare, asociată și cu disfuncția erectilă).

Vezi şi: Dispar sau nu orgasmele după menopauză?

Şi depresia poate fi o cauză

Factorii psihologici care pot cauza sau contribui la anorgasmie atât la bărbați, cât și la femei sunt problemele generale de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, stresul sau depresia, problemele din relație, anxietatea legată de performanța sexuală, atitudini negative despre sex din cauza educației religioase sau culturale, abuz sexual și traume din trecut (inclusiv viol sau incest), fobii, cum ar fi hafefobia (frica de a fi atins) și genofobia (frica generalizată de actul sexual) etc.

Vezi şi: Cea mai bună poziție sexuală pentru orgasmul feminin, potrivit științei

Cum este diagnosticată anorgasmia

Diagnosticul de anorgasmie începe de obicei cu un examen fizic, apoi, pentru a stabili cu exactitate dacă este o cauză fiziologică sau psihologică, poți fi îndrumat către un ginecolog (care este specializat în tractul reproducător feminin), un urolog (care este specializat în tractul reproducător masculin), un endocrinolog (care este specializat în tulburări hormonale) sau un psiholog (care este specializat în probleme de sănătate mintală).

Opțiuni de tratament  

Anorgasmia se tratează în funcţie de cauză. Unele dintre opțiunile care pot fi luate în considerare includ: medicamente care reduc nivelurile ridicate de prolactină, administrarea unui antidepresiv folosit uneori pentru a trata libidoul scăzut, tratament cu un hormon sintetic care poate îmbunătăți mușchii planșeului pelvin și răspunsul ejaculator, psihoterapie pentru a depăși anxietatea de performanță sexuală sau traumele sexuale din trecut, consiliere de cuplu, care poate ajuta la rezolvarea problemelor din relație, terapie sexuală pentru abordarea problemelor sexuale funcționale, administrarea de medicamente pentru disfuncția erectilă.

Tratamentul anorgasmiei la femei ar putea implica și terapia de substituție cu estrogeni, folosirea pompei de vid clitoridiană (un dispozitiv care poate ajuta la creșterea sensibilității clitorisului) și administrarea de medicamente recomandate de specialist.

În cazul specific al bărbaților, pot fi de folos terapia de substituție cu testosteron și masajul prostatei, pentru a ajuta la stimularea „punctului G masculin”.