Testele urodinamice, necesare în diagnosticul bolilor tractului urinar

1 cristina ivan jpg jpeg

Explorările urodinamice sunt utile şi eficiente pentru stabilirea cauzelor afecţiunilor urologice la copii şi adulţi şi determină tratamentul optim.

Dr. Cristina Ivan, medic specialist urologie în cadrul Spitalului Cluj din Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, consideră că explorările urodinamice sunt o modalitate inovativă şi extrem de fiabilă de a investiga tractul urinar şi a stabili cu precizie diagnosticul, etapa esenţială pentru o bună alegere, îndrumare şi personalizare a tratamentului în afecţiunile urologice.

Testele urodinamice sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului la pacienţii care au incontinenţă urinară, dar şi pentru alte boli care dau simptome ale tractului urinar inferior. Au utilitate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, folosirea lor fiind posibilă, nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii.

Doamna doctor Cristina Ivan explică ce este urodinamica şi care sunt beneficiile pentru utilizarea în practică a acestor metode despre care spune că îşi demonstrează utilitatea şi eficienţa pentru stabilirea cauzelor afecţiunilor urologice sau a afecţiunilor care dau simptome urologice.

Ce este urodinamica?

Prin urodinamică încercăm să înţelegem modul în care funcţionează tractul urinar inferior al pacientului. Ne interesează în mod deosebit funcţionarea vezicii urinare, pe care o investigăm prin cistomanometrie, putem să obţinem date referitoare la funcţia uretrală, deoarece putem să facem profilometria uretrală. Cu noile aparate de investigaţie urodinamă reuşim să facem un progres remarcabil, deoarece putem evalua funcţia planşeului pelvin, se poate face inclusiv manometrie anorectală.

Cine beneficiază de explorările urodinamice?

Aş dori să punctez că vorbim atât de pacienţi copii, cât şi de pacienţi adulţi, de ambele genuri: şi femei, şi bărbaţi. Pacienţii care au probleme atât de stocare, cât şi probleme de evacuare a urinei sunt primii beneficiari ai acestor tehnici de investigaţie. În mod normal, pentru a stoca urina în condiţii bune, vezica urinară trebuie să funcţioneze la o presiune scăzută şi stabilă. De exemplu, ăn cistomanometrie, reuşim să vedem care este presiunea la care funcţionează vezica pacientului aflat în investigaţie şi dacă această presiune este stabilă.

Un alt aspect interesant este să stabilim dacă pacientul este continent (dacă ţine urina), drept urmare urodinamica are indicaţie importantă în situaţia pacienţilor cu incontineţă urinară. În practică întâlnim mai ales paciente cu această afecţiune, chiar persoane care sunt operate de incontinenţă urinară (tratament classic cu utilizarea bandeletelor urinare), dar care, după intervenţia chirurgicală, încă prezintă incontinenţă urinară, deoarece nu s-au efectuat investigaţii complete pentru stabilirea cauzei intcontinenţei, astfel încât tratamentul să urmărească eliminarea cauzei.

Explorarile urodinamice sunt indicate în situaţia pacientelor cu incontineţă urinară care se îndreaptă către intervenţia chirurgicală pentru a ne asigura că e vorba doar de incontinenţă de stres (scăparea unei mici cantităţi de urină în timpul unor activităţi fizice) şi ca la această incontinenţă de stres să nu se adauge şi incontinenţa prin activitate detrusoriană (incontinenţă mixtă). Cunoaşterea cauzelor de incontinenţă ne îndrumă către stabilirea corectă a modalităţilor de tratament şi putem să facem un management corect al acestor pacienţi.

Chiar dacă investigaţiile urodinamice se pot efectua în cazul incontinenţei urinare şi după intervenţia chirurgicală de corecţie, este preferabil ca acestea să se efectueze înaintea intervenţiei chirurgicale, pentru a beneficia cât mai mult de informaţiile pe care le aduc şi a elimina surprizele neplăcute postoperator.

Care sunt indicaţiile explorărilor urodinamice în situaţia copiilor?

Explorarea în cazul copiilor este deosebit de interesantă.

De exemplu, vorbim de copii cu malformaţii urinare pentru care există posibilitatea urmăririi în timp real a rezultatelor oferite de efectuarea a două investigaţii – imaginea oferită de fluoroscopie, care oferă informaţii despre anatomia aparatului urinar, cu imaginea de pe monitor care înregistrează şi oferă informaţii despre funcţia tractului urinar.

Pentru copiii cu reflux vezico-ureteral, investigaţiile videourodinamice reprezintă standardul de diagnostic.

Un alt aspect este reprezentat de situaţia pacienţilor care au vezică neurogenă, indiferent care sunt copii sau adulţii. Vezica neurogenă este întâlnită mai ales la copii unde mecanismul principal este reprezentat de malformaţia congnitală, dar şi în rândul adulţilor, având drept cauză un traumatism, de exemplu în urma unui accident rutier, sau situaţiile afecţiunilor degenerative – boala Parkinson.

În cadrul ultimei conferinţe de urodinamică s-a discutat în mod particular despre aspectul vezicii neurogene, recomandările fiind că pentru investigarea acestei situaţii este nevoie de urodinamică.

Puteţi explica în ce constau aceste proceduri de investigaţie urologică?

De exemplu, pentru efectuarea cistomanografiei se montează un cateter – noi îl numim cateter vezical  - care este extrem de subţire (dimensiunea sa este de aproximativ 6 Charrier) care se pune la nivelul vezicii urinare, iar un alt cateter se pune la nivel rectal pentru a măsura presiunea abdominală.

Având ambele valori ale presiunii – presiunea vezicală, măsurată la nivelul vezicii şi presiunea abdominală, măsurată la nivelul rectului, se poate calcula presiunea detrusoriană.

Această presiune de la nivelul detrusorului (stratul muscular al vezicii urinare) ne dă indicaţii referitoare la cum se contractă detrusorul, dacă este hiperactiv, sau dacă, din contra este hipoactiv.

Cât durează procedurile urodinamice, cât timp trebuie să aloce pacientul pentru efectuarea acestor explorări medicale?

În mod corect, apreciez că este nevoie de aproximativ 2 ore, de la momentul în care pacientul intră în cabinetul medical, până la finalizarea procedurii. Nu se poate efectua o astfel de investigaţie într-un interval de timp mai scurt, deoarece efectuarea procedurilor presupune urmarea unor etape; fiecare pas este important, de la asigurarea confortului pacientului prin modul în care se poziţionează, rata de umplere a vezicii urinare, modul în care este încălzit serul fiziologic (de exemplu, utilizarea unui ser fiziologic la temperatura camerei va conduce către rezultate negative, de aceea este important ca serul fiziologic să fie încălzit şi păstrat la o temperatură de 37 de grade pentru administrare), absolut totul, toate detaliile sunt importante. Sunt lucruri care pot părea minuscule, lipsite de importanţă şi care ar putea fi trecute cu vederea, dar care în realitate, au un impact important în ceea ce priveşte diagnosticul şi stabilirea conduitei terapeutice ulterioare pentru aceşti pacienţi.