Testele urodinamice, necesare în diagnosticul bolilor tractului urinar

1 cristina ivan jpg jpeg

Explor─ârile urodinamice sunt utile ┼či eficiente pentru stabilirea cauzelor afec┼úiunilor urologice la copii ┼či adul┼úi ┼či determin─â tratamentul optim.

Dr. Cristina Ivan, medic specialist urologie ├«n cadrul Spitalului Cluj din Re┼úeaua Privat─â de S─ân─âtate Regina Maria, consider─â c─â explor─ârile urodinamice sunt o modalitate inovativ─â ┼či extrem de fiabil─â de a investiga tractul urinar ┼či a stabili cu precizie diagnosticul, etapa esen┼úial─â pentru o bun─â alegere, ├«ndrumare ┼či personalizare a tratamentului ├«n afec┼úiunile urologice.

Testele urodinamice sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului la pacien┼úii care au incontinen┼ú─â urinar─â, dar ┼či pentru alte boli care dau simptome ale tractului urinar inferior. Au utilitate at├ót pentru femei, c├ót ┼či pentru b─ârba┼úi, folosirea lor fiind posibil─â, nu doar pentru adul┼úi, ci ┼či pentru copii.

Doamna doctor Cristina Ivan explic─â ce este urodinamica ┼či care sunt beneficiile pentru utilizarea ├«n practic─â a acestor metode despre care spune c─â ├«┼či demonstreaz─â utilitatea ┼či eficien┼úa pentru stabilirea cauzelor afec┼úiunilor urologice sau a afec┼úiunilor care dau simptome urologice.

Ce este urodinamica?

Prin urodinamic─â ├«ncerc─âm s─â ├«n┼úelegem modul ├«n care func┼úioneaz─â tractul urinar inferior al pacientului. Ne intereseaz─â ├«n mod deosebit func┼úionarea vezicii urinare, pe care o investig─âm prin cistomanometrie, putem s─â ob┼úinem date referitoare la func┼úia uretral─â, deoarece putem s─â facem profilometria uretral─â. Cu noile aparate de investiga┼úie urodinam─â reu┼čim s─â facem un progres remarcabil, deoarece putem evalua func┼úia plan┼čeului pelvin, se poate face inclusiv manometrie anorectal─â.

Cine beneficiaz─â de explor─ârile urodinamice?

A┼č dori s─â punctez c─â vorbim at├ót de pacien┼úi copii, c├ót ┼či de pacien┼úi adul┼úi, de ambele genuri: ┼či femei, ┼či b─ârba┼úi. Pacien┼úii care au probleme at├ót de stocare, c├ót ┼či probleme de evacuare a urinei sunt primii beneficiari ai acestor tehnici de investiga┼úie. ├Än mod normal, pentru a stoca urina ├«n condi┼úii bune, vezica urinar─â trebuie s─â func┼úioneze la o presiune sc─âzut─â ┼či stabil─â. De exemplu, ─ân cistomanometrie, reu┼čim s─â vedem care este presiunea la care func┼úioneaz─â vezica pacientului aflat ├«n investiga┼úie ┼či dac─â aceast─â presiune este stabil─â.

Un alt aspect interesant este să stabilim dacă pacientul este continent (dacă ţine urina), drept urmare urodinamica are indicaţie importantă în situaţia pacienţilor cu incontineţă urinară. În practică întâlnim mai ales paciente cu această afecţiune, chiar persoane care sunt operate de incontinenţă urinară (tratament classic cu utilizarea bandeletelor urinare), dar care, după intervenţia chirurgicală, încă prezintă incontinenţă urinară, deoarece nu s-au efectuat investigaţii complete pentru stabilirea cauzei intcontinenţei, astfel încât tratamentul să urmărească eliminarea cauzei.

Explorarile urodinamice sunt indicate ├«n situa┼úia pacientelor cu incontine┼ú─â urinar─â care se ├«ndreapt─â c─âtre interven┼úia chirurgical─â pentru a ne asigura c─â e vorba doar de incontinen┼ú─â de stres (sc─âparea unei mici cantit─â┼úi de urin─â ├«n timpul unor activit─â┼úi fizice) ┼či ca la aceast─â incontinen┼ú─â de stres s─â nu se adauge ┼či incontinen┼úa prin activitate detrusorian─â (incontinen┼ú─â mixt─â). Cunoa┼čterea cauzelor de incontinen┼ú─â ne ├«ndrum─â c─âtre stabilirea corect─â a modalit─â┼úilor de tratament ┼či putem s─â facem un management corect al acestor pacien┼úi.

Chiar dac─â investiga┼úiile urodinamice se pot efectua ├«n cazul incontinen┼úei urinare ┼či dup─â interven┼úia chirurgical─â de corec┼úie, este preferabil ca acestea s─â se efectueze ├«naintea interven┼úiei chirurgicale, pentru a beneficia c├ót mai mult de informa┼úiile pe care le aduc ┼či a elimina surprizele nepl─âcute postoperator.

Care sunt indicaţiile explorărilor urodinamice în situaţia copiilor?

Explorarea în cazul copiilor este deosebit de interesantă.

De exemplu, vorbim de copii cu malforma┼úii urinare pentru care exist─â posibilitatea urm─âririi ├«n timp real a rezultatelor oferite de efectuarea a dou─â investiga┼úii ÔÇô imaginea oferit─â de fluoroscopie, care ofer─â informa┼úii despre anatomia aparatului urinar, cu imaginea de pe monitor care ├«nregistreaz─â ┼či ofer─â informa┼úii despre func┼úia tractului urinar.

Pentru copiii cu reflux vezico-ureteral, investigaţiile videourodinamice reprezintă standardul de diagnostic.

Un alt aspect este reprezentat de situa┼úia pacien┼úilor care au vezic─â neurogen─â, indiferent care sunt copii sau adul┼úii. Vezica neurogen─â este ├«nt├ólnit─â mai ales la copii unde mecanismul principal este reprezentat de malforma┼úia congnital─â, dar ┼či ├«n r├óndul adul┼úilor, av├ónd drept cauz─â un traumatism, de exemplu ├«n urma unui accident rutier, sau situa┼úiile afec┼úiunilor degenerative ÔÇô boala Parkinson.

În cadrul ultimei conferinţe de urodinamică s-a discutat în mod particular despre aspectul vezicii neurogene, recomandările fiind că pentru investigarea acestei situaţii este nevoie de urodinamică.

Puteţi explica în ce constau aceste proceduri de investigaţie urologică?

De exemplu, pentru efectuarea cistomanografiei se monteaz─â un cateter ÔÇô noi ├«l numim cateter vezical  - care este extrem de sub┼úire (dimensiunea sa este de aproximativ 6 Charrier) care se pune la nivelul vezicii urinare, iar un alt cateter se pune la nivel rectal pentru a m─âsura presiunea abdominal─â.

Av├ónd ambele valori ale presiunii ÔÇô presiunea vezical─â, m─âsurat─â la nivelul vezicii ┼či presiunea abdominal─â, m─âsurat─â la nivelul rectului, se poate calcula presiunea detrusorian─â.

Această presiune de la nivelul detrusorului (stratul muscular al vezicii urinare) ne dă indicaţii referitoare la cum se contractă detrusorul, dacă este hiperactiv, sau dacă, din contra este hipoactiv.

Cât durează procedurile urodinamice, cât timp trebuie să aloce pacientul pentru efectuarea acestor explorări medicale?

├Än mod corect, apreciez c─â este nevoie de aproximativ 2 ore, de la momentul ├«n care pacientul intr─â ├«n cabinetul medical, p├ón─â la finalizarea procedurii. Nu se poate efectua o astfel de investiga┼úie ├«ntr-un interval de timp mai scurt, deoarece efectuarea procedurilor presupune urmarea unor etape; fiecare pas este important, de la asigurarea confortului pacientului prin modul ├«n care se pozi┼úioneaz─â, rata de umplere a vezicii urinare, modul ├«n care este ├«nc─âlzit serul fiziologic (de exemplu, utilizarea unui ser fiziologic la temperatura camerei va conduce c─âtre rezultate negative, de aceea este important ca serul fiziologic s─â fie ├«nc─âlzit ┼či p─âstrat la o temperatur─â de 37 de grade pentru administrare), absolut totul, toate detaliile sunt importante. Sunt lucruri care pot p─ârea minuscule, lipsite de importan┼ú─â ┼či care ar putea fi trecute cu vederea, dar care ├«n realitate, au un impact important ├«n ceea ce prive┼čte diagnosticul ┼či stabilirea conduitei terapeutice ulterioare pentru ace┼čti pacien┼úi.