Specialist infertilitate: Tratamentul infertilităţii este o muncă în echipă. Ce tehnici moderne se folosesc

1 cem ficicioglu jpg jpeg

Pentru unele cupluri, apariţia unui copil este ceva cât se poate de uşor şi natural, în timp ce pentru altele obţinerea unei sarcini se transformă într-o experienţă copleşitoare. Vârsta maternă avansată, eşecuri repetate ale FIV, avorturi spontane recurente, infertilitatea severă a partenerilor masculini, diminuarea rezervei ovariene, problemele de imunitate - toate pot prezenta provocări chiar şi pentru reproducerea asistată.

Prof. Dr. Cem Ficicioglu, expert ACIBADEM, este specialist în provocări. Recunoaşte că preferă cazurile complicate, le tratează de mai bine de 30 de ani, şi foloseşte unele dintre cele mai moderne tehnici pentru a ajuta inclusiv cupluri de vârste avansate să îşi ţină copiii în braţe.  

„Mulţi specialişti din zona FIV preferă pacienţii mai tineri pentru că, automat, şansele de succes sunt mai mari. Dar pe mine mă fac să mă simt mai împlinit pacienţii care reprezintă cazuri dificile: cu rezerve ovariene diminuate, cu vârstă maternă avansată sau eşecuri anterioare ale FIV”, declară medicul turc.  

Profesorul Ficicioglu spune că a visat întotdeauna să devină specialist în medicina reproductivă, deoarece este o zonă foarte deschisă la inovaţii. În fiecare an sunt dezvoltate noi şi noi metode şi tehnici.  

„Dacă ne concentrăm asupra infertilităţii factorului masculin, putem folosi unele instrumente precum IMSI (selecţia microscopică a spermei) sau micro-cipul pentru a selecta cel mai potrivit spermatozoid pentru a fertiliza ovocitul. În cazul reducerii rezervei ovariene, putem face un tratament anterior pentru a creşte calitatea şi numărul de ovocite, utilizând PRP sau injecţia fracţiei vasculare stromale (SVF) în cortexul ovarian. În plus, mediul de cultură de înaltă calitate este utilizat pentru a asigura dezvoltarea perfectă a embrionilor. FIV cu PGS (screening genetic) se aplică pentru a selecta embrionul care are cele mai mari şanse de succes, în special la cuplurile cu eşecuri repetate. Uneori, o problemă legată de imunologie duce la eşecuri recurente ale FIV; în aceste cazuri, unele medicamente orale sau vaccinarea limfocitară ar putea oferi o soluţie. Multe instrumente noi sunt disponibile pentru fiecare etapă a procesului de FIV, iar aplicarea lor cu succes depinde de cunoştinţele şi intuiţia specialistului în fertilitate”, explică Prof. Dr. Cem Ficicioglu. 

Tratamentul de succes al fertilităţii cere o expertiză ridicată şi o muncă în echipă. Medicul de fertilitate este cel care stabileşte protocoalele de tratament, monitorizează pacienţii şi recuperează ovocitele. Dar apoi vine embriologul să fertilizeze cele mai bune ovule şi celule de spermă, să crească şi să hrănească embrionii, să efectueze toate procedurile de laborator necesare înainte de etapa de transfer a embrionului.  

„Tehnologia şi calificarea embriologilor care gestionează toate aceste proceduri, personalizează tratamentul şi îl monitorizează foarte atent sunt un factor cheie al succesului. La ACIBADEM, de exemplu, embrionii pot fi dezvoltaţi şi monitorizaţi folosind un embrioscop. Acesta este un fel de incubator care oferă cele mai bune condiţii pentru dezvoltarea embrionilor, în timp ce embrionii sunt observaţi cu o cameră încorporată, fără a fi nevoie să-i scoată în condiţii normale de cameră. Dispozitivul micromanipulator este utilizat pentru tehnici care necesită o precizie ridicată, cum ar fi eclozarea asistată (AHA), diagnosticul genetic preimplantator (PGD) sau injecţia intracitoplasmatică a spermei (ICSI). Toate acestea sunt instrumente care îmbunătăţesc şansele de sarcină”, explică Profesorul Ficicioglu. 

Expertul turc crede că mai este un aspect extrem de important în abordarea unui caz de infertilitate – individualizarea tratamentului. Ce funcţionează la pacienţii de o anumită vârstă poate nu va funcţiona niciodată la alţii. Nu poţi generaliza. 

„Fiecare pacient are propria sa poveste. Fiecare caz de fertilitate are propriile provocări, iar protocolul de tratament al unei persoane este adesea foarte diferit de cel al altuia, chiar dacă au aceeaşi vârstă. De exemplu, aproape 20% dintre pacienţi au aşa-numita „infertilitate inexplicabilă”. Înseamnă că nu am găsit niciun motiv care să ducă la infertilitate. Pentru acest grup de pacienţi, există încă o varietate de opţiuni, adaptate fiecărui caz în parte”, potrivit Prof. Dr. Cem Ficicioglu.  

O poveste din viaţa reală ilustrează modul în care tehnicile noi, excelenţa în laborator şi abordarea personală se dovedesc a fi instrumentele sigure pentru succes.  

„Am avut o pacientă de 46 de ani, cuplul avusese deja cinci eşecuri de FIV. Când am văzut-o, rezerva ovariană era cu adevărat diminuată. La început, am efectuat injecţia fracţiei vasculare stromale pentru a stimula ovulele. Apoi am început o procedură de FIV, personalizată, cu PGS. Am transferat un embrion normal şi… a rămas însărcinată. Săptămâna trecută am aflat că are un băiat. Acest lucru este cu adevărat fantastic, având în vedere grupa de vârstă: un copil sănătos din propriile sale ovule. Veşti bune!", spune Prof. Dr. Cem Ficicioglu de la ACIBADEM Healthcare Group despre unul dintre cazurile sale recente.