INTERVIU. Infertilitatea ├«n cuplu: cauze ┼či metode de tratament

1 2 jpg jpeg

Un cuplu din 6 cu v├órsta partenerului feminin ├«ntre 18 ┼či 43 ani este afectat de probleme de fertilitate. Din fericire, ├«n majoritatea cazurilor, aceste probleme sunt rezolvabile, prin metode alopate, alternative sau combinate. De aceea, un termen mai potrivit care s─â reflecte aceast─â situa┼úie este cel de hipofertilitate, feminin─â, masculin─â sau mixt─â. Din p─âcate, rata hipofertilit─â┼úii este ├«n continu─â cre┼čtere nu numai ├«n Rom├ónia ci ┼či ├«n ├«ntreaga lume.

Principalele cauze ale ├«nt├órzierii apari┼úiei unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percep┼úiei asupra planific─ârii familiale. Se pare c─â planurile referitoare la conceperea unui copil au retrogradat pe scara priorit─â┼úilor ├«n via┼ú─â ├«n detrimentul carierei. Astfel, cu trecerea anilor poten┼úialul fertil scade, sarcina apare mai t├órziu, riscul de avort cre┼čte. ├Än unele cazuri sarcina nu mai apare, acest fapt necesit├ónd interven┼úia medicilor specializa┼úi ├«n acest domeniu. Alte cauze sunt cele legate de inflama┼úii ┼či infec┼úii cronice ale sferei pelvine, netratate corect sau tratate incomplet, cu consecin┼úe asupra calit─â┼úii endometrului sau a permeabilit─â┼úii tubare. La fel, factorii hormonali, cei alimentari ┼či cei lega┼úi de stilul de via┼ú─â pot fi incrimina┼úi ├«n ├«nt├órzierea apari┼úiei unei sarcini.

Infertilitatea poate fi feminină, masculină sau mixtă. Ea poate fi primară (când nu a mai existat vreo sarcină în trecut) sau secundară (când au mai existat sarcini în trecut). Infertilitatea mai poate fi de cauză (sau cauze) cunoscută/cunoscute sau de origine neprecizată.

Pentru diagnostic sunt necesare investiga┼úii. Astfel, prima investiga┼úie a cuplului care nu poate procrea este spermograma. Apoi se trece la investigarea partenerului feminin: permeabilitatea tubar─â, evaluarea dezvolt─ârii endometrului pe parcursul dintre 2 menstrua┼úii, analizele hormonale de ziua 2 ÔÇô 3 ale menstrua┼úiei, cercetarea rezervei ovariene precum ┼či a poten┼úialului ovarelor de a sus┼úine o sarcin─â incipient─â. Screeningul func┼úion─ârii corecte a tiroidei, al riscului trombotic precum ┼či a hormonului lacta┼úiei trebuie luate ├«n calcul. Dup─â precizarea diagnosticului un cuplu are la dispozi┼úie mai multe variante de tratament, ├«n func┼úie de cauza/cauzele hipofertilit─â┼úii. Stimulare ovarian─â simpl─â controlat─â, inseminare sau fertilizare ├«n vitro. Pentru a cre┼čte ┼čansele se recomand─â pentru ├«nceput un tratament pentru cre┼čterea calit─â┼úii spermatice (fitoterapie, acupunctura) ┼či pentru cre┼čterea calit─â┼úii endometrului ┼či a ovocitelor (balneoterapie, fitoterapie, acupunctura).

Fertilizarea ├«n vitro presupune stimularea ovarian─â pentru maturarea mai multor ovocite (ovule), extragerea lor chirurgical─â prin aspira┼úie transvaginal─â sub anestezie, fecundarea ovocitelor ├«n laborator ┼či crearea astfel a embrionilor. Embrionii stau ├«n incubator 3 ÔÇô 5 zile dup─â care sunt introdu┼či ├«n uterul pacientei prin metoda de embriotransfer.

Actualmente procedurile FIV sunt partial decontate de Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate din Rom├ónia dar ┼či printr-un program al Prim─âriei Municipiului Bucure┼čti. Decont─âri par┼úiale mai sunt ┼či la nivelul clinicilor de profil prin programe private menite s─â m─âreasc─â accesibilitatea cuplurilor la aceste terapii. Rata de succes medie a procedurii de FIV care cuprinde toat─â plaja v├órstei feminine care se ├«ncadreaz─â la aceast─â procedur─â este de aproximativ 35%. Ea este mai mare ├«n cazul pacientelor p├ón─â ├«n 35 ani ┼či cu material seminal f─âr─â mari probleme de calitate ┼či scade propor┼úional cu cre┼čterea v├órstei pacientelor ┼či cu sc─âderea calit─â┼úii spermatozoizilor.

Cauzele opririi ├«n evolu┼úie a sarcinii sunt diverse. Unele din ele ┼úin de factori genetici (v├órsta matern─â dar ┼či patern─â), inflamatori (endometrite postimplantare), constitu┼úionali. De asemenea, insuficien┼úele progesteronice ale ovarelor ├«n primele 3 luni de sarcin─â pot provoca ├«ntreruperile spontane de sarcin─â. Riscul mare de trombofilie al pacientelor poate fi ├«n direct─â rela┼úie cu cre┼čterea inciden┼úei opririi ├«n evolu┼úie a unei sarcini. Se mai pot ad─âuga ┼či alte cauze cum ar fi fumatul, consumul de alcool, stresul peste limitele fiziologice, oboseala, utilizarea ├«n exces a calculatoarelor, telefoanelor, etc.

Metodele complementare sau alternative au o vechime mai mare dec├ót cele alopate moderne. ├Än cazurile simple de hipofertilitate aceste metode pot constitui singurele ÔÇ×remediiÔÇŁ la care cuplurile pot apela iar ├«n cazurile mai dificile ele constituie terapii preg─âtitoare care pot m─âri ┼čansele de reu┼čit─â. Aceste terapii pot fi grupate ├«n urm─âtoarele categorii: homeopatie, api-fitoterapie, balneoterapie, acupunctur─â.

Combina┼úia balneoterapie cu n─âmol sapropelic peloidogen ┼či apa s─ârat─â din Lacul Ursu Sovata, fitoterapie ┼či acupunctura pro fertilitate poate aduce un plus de 10 ÔÇô 15 % la rata de succes a unei fertiliz─âri ├«n vitro sau a unei insemin─âri intrauterine, sau o rat─â de succes asem─ân─âtoare unei fertiliz─âri ├«n vitro la cazurile u┼čoare, necomplicate, ale infertilit─â┼úii, ca metode unice de tratament.

2 jpg jpeg

-

Absolvent al Facult─â┼úii de Medicin─â General─â Ia┼či, promo┼úia 1987

-

Medic specialist Obstetric─â Ginecologie din anul 1994

-

Medic primar Obstetric─â Ginecologie din anul 1998

-

Specialist în tratamentul infertilităţii cuplului

-

Competenţă Europeană în medicină anti aging

-

Competen┼ú─â ├«n acupunctura general─â ┼či pro fertilitate.