Ginecologul-obstetrician Livia Manta: Cum tratezi răceala în sarcină

raceala in sarcina 0 png

Pe parcursul celor 9 luni de sarcin─â, corpul femeii este supus unor teste de rezisten┼ú─â serioase. Odat─â cu evolu┼úia f─âtului, sistemul imunitar devine mai fragil ┼či expus r─âcelilor ┼či gripei.

Bacteriile ┼či virusurile reprezint─â o adev─ârat─â problem─â c├ónd intr─â ├«n contact cu organismul, mai ales c├ónd este vorba despre sarcin─â. ├Äns─â pericolul ┼či mai mare este atunci c├ónd sunt administrate medicamente f─âr─â acordul medicului. R─âceala ├«n sarcin─â nu trece cu pastile recomandate pe internet. Nu este o alegere inteligent─â nici s─â iei pastile prescrise de medic ├«n trecut, pentru o alt─â afec┼úiune, care a debutat cu simptome similare r─âcelii.

Medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta spune că femeia gravidă ar trebui să consulte medicul de familie în cazul apariţiei unei răceli. Acesta va putea stabili din ce categorie face parte boala (virală, bacteriană, suprainfectată sau este vorba chiar de gripă). În funcţie de diagnostic, tratamentul este individualizat.

Se transmite cu u┼čurin┼ú─â

Infec┼úie viral─â, r─âceala se poate transmite prin contact cu o persoan─â infectat─â, iar ├«n sarcin─â riscul este ┼či mai mare; organismul depune mai mult efort pentru a se obi┼čnui cu aceast─â etap─â a vie┼úii. Aten┼úie! ├Än primele 12 s─âpt─âm├óni sau 3 luni de sarcin─â, febra de peste 38,5 grade C poate genera oprirea din evolu┼úie a sarcinii sau diverse malforma┼úii ale bebelu┼čului. ├Äncep├ónd cu trimestrul II de sarcin─â, trebuie s─â ┼čtii c─â infec┼úiile ├«n g├ót sau ├«n nas, pe care le po┼úi contracta ├«n timpul r─âcelii, prezint─â risc s─â afecteze ┼či f─âtul, nu doar pe gravid─â.

Bine de ┼čtiut!

R─âceala este extrem de frecvent─â ├«n sarcin─â, tocmai pentru c─â sistemul imunitar, ├«n mod firesc, scade ┼či devine vulnerabil la ├«mboln─âvire. ┼×tiai c─â nu mai pu┼úin de 200 de virusuri pot declan┼ča o r─âceal─â ÔÇô infec┼úie a tractului respirator?

Aten┼úie! Gripa poate declan┼ča contrac┼úii uterine precoce ┼či na┼čtere prematur─â.

Ce este bine s─â faci

Odihna reprezint─â cel mai bun lucru pe care ├«l poate face o femeie ├«ns─ârcinat─â pentru corpul s─âu, dar mai ales pentru copil, atunci c├ónd este r─âcit─â. ├Än felul acesta, organismul lupt─â mai eficient ├«mpotriva infec┼úiilor. Hidratarea este esen┼úial─â ├«n mod deosebit ├«n r─âceal─â, fiind necesar consumul a cel pu┼úin 8 pahare de ap─â, suc de fructe f─âr─â zah─âr sau ceai de plante ┼či l─âm├óie pe zi. Licorile din plante au bune calit─â┼úi ├«n calmarea durerilor ├«n g├ót. Gargara cu ap─â s─ârat─â are ┼či ea rolul de a reduce durerile, umfl─âturile, elimin─â mucusul ┼či calmeaz─â senza┼úia de iritare des sim┼úit─â ├«n timpul bolii. Alimenta┼úia bogat─â ├«n fructe ┼či legume poate gr─âbi procesul de vindecare. Opteaz─â pentru alimente care lupt─â ├«mpotriva infec┼úiei, ┼či anume banane, afine, morcovi, meri┼čoare, hrean, ceap─â ┼či alimente cu vitamina C, pentru c─â acestea pot gr─âbi vindecarea.

Nu lua dup─â ureche antihistaminice, descongestionante ┼či siropuri de tuse f─âr─â s─â fie prescrise de medic! De asemenea, se recomand─â evitarea medicamentelor de tip ibuprofen ┼či aspirin─â, deoarece pot afecta sistemul nervos al f─âtului.

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician,

Institutul pentru Ocrotirea Mamei ┼či Copilului ÔÇťAlfred RusescuÔÇŁ,

Bucure┼čti

2 livia manta jpg jpeg

Dac─â vorbim despre o viroz─â respiratorie simpl─â nesuprainfectat─â, atunci paracetamolul ├«nso┼úit de vitamine antioxidante (C, D), pic─âturi nazale ┼či antitusive sunt, de obicei, suficiente. Evitarea mediilor aglomerate ├«n timpul epidemiilor este obligatorie. ├Än cazul apari┼úiei simptomelor sugestive pentru suprainfec┼úie, cum ar fi febra care nu cedeaz─â la antitermice, peste 39 de grade C, tusea productiv─â cu expectora┼úie modificat─â la culoare etc., se impune tratamentul antibiotic permis ├«n sarcin─â, obligatoriu prescris de medic. ├Än cazul afect─ârii respiratorii joase (la pl─âm├óni), se impun internarea gravidei ┼či tratamentul ├«n spital, din cauza riscului crescut de complica┼úii ├«n sarcin─â.