„Ce şanse am să rămân din nou însărcinată?”

1 2 jpg jpeg

„Am o întrebare care mă frământă de mai bine de un an, iar anul acesta am început să iau măsuri. În urmă cu 7 ani, am făcut o întrerupere de sarcină. Totul a decurs normal, fără sângerări abundente, doar 3 zile şi o revenire fizică în decurs de o săptămână. Acum sunt căsătorită şi ne dorim un copil foarte mult. În luna mai, anul acesta, am făcut toate analizele necesare (de sânge, de urină, ecograf vaginal şi abdominal), tot ce ştiam că mă ajută să văd dacă sunt în regulă. În urma analizelor, doctorii mi-au spus că sunt aptă pentru a rămâne însărcinată. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. M-am documentat şi am citit că s-ar putea ca în urma avortului trompele mele să fie înfundate, iar lucrul acesta m-a pus foarte mult pe gânduri. Aş dori să ştiu dacă acest lucru este posibil după un avort sau o dată ce am rămas însărcinată. Vă mulţumesc anticipat!” - A. Radu - email Dr. Silviu Prună, medic specialist obstetrică-ginecologie, Spitalul Sanador

2 jpg jpeg

Trompele uterine se pot obstrua („înfunda”) şi ulterior unei sarcini pe care aţi avut-o mai demult, dar obstrucţia tubară nu are neapărat legătură cu întreruperea de sarcină pe care aţi efectuat-o în urmă cu 7 ani.

Permeabilitatea tubară se poate investiga prin histerosalpingografie (HSG). Investigaţia presupune verificarea, sub control radiologic, a traiectului şi permeabilităţii trompelor uterine.

Menţionez că mai pot exista şi alte cauze ale unei infertilităţi secundare. Vă sfătuiesc să vă prezentaţi la un consult ginecologic cu toate analizele pe care le-aţi efectuat în vederea stabilirii conduitei terapeutice ulterioare.