Psiholog Aida Popescu: ÔÇ×De S─ârb─âtori, s─â iert─âm, s─â d─âruim ┼či s─â ne bucur─âm de cei dragiÔÇť

1 psiholog aida popescu craciun jpg jpeg

Ne apropiem de momentul cel mai potrivit s─â ne exprim─âm recuno┼čtin┼úa fa┼ú─â de persoanele care ne-au ajutat pe parcursul anului, este perioada c├ónd ne ├«mp─âc─âm cu noi ├«n┼čine ┼či cu ceilal┼úi, d─âruim timp ┼či cadouri celor pe care ├«i apreciem. De S─ârb─âtori, psihologul Aida Popescu ne sf─âtuie┼čte s─â nu ├«i uit─âm pe cei care se simt singuri ┼či au nevoie de noi ┼či s─â ne bucur─âm mai mult de tradi┼úiile str─âmo┼če┼čti.

Asociem S─ârb─âtorile cu bucuria, fie ea ┼či indus─â de reclame ┼či campaniile comerciale, ┼či cu apropierea de familie. Ce putem face s─â apreciem mai mult aceast─â perioad─â a anului? Psiholog Aida Popescu: S─ârb─âtorile au, ├«n primul r├ónd, o semnifica┼úie religioas─â. Cr─âciunul s─ârb─âtore┼čte Na┼čterea M├óntuitorului Iisus Hristos. Este o s─ârb─âtoare care, ├«n mod tradi┼úional, reune┼čte familia. De aceea, trebuie s─â ├«ncerc─âm, ├«n special ├«n aceast─â perioad─â a anului, s─â ne bucur─âm de prezen┼úa celor dragi, s─â ├«ncerc─âm s─â aplan─âm micile conflicte ┼či s─â pre┼úuim la justa valoare punctele comune ┼či calit─â┼úile pe care le are fiecare. Este momentul cel mai potrivit pentru a ne exprima recuno┼čtin┼úa fa┼ú─â de persoanele care ne-au ajutat ┼či, de asemenea, de a face daruri celor care sunt mai pu┼úin favoriza┼úi de soart─â.

Din p─âcate, tradi┼úiile autentice conteaz─â mai pu┼úin pentru omul modern. Bine├«n┼úeles c─â acest lucru depinde de regiune ┼či de apartenen┼úa la mediul rural sau urban. Au fost adoptate multe obiceiuri preluate din alte culturi datorit─â migra┼úiei tinerilor, accesului extrem de facil la informa┼úie, presiunii societ─â┼úii de consum. Este important s─â ne p─âstr─âm tradi┼úiile, s─â nu le pierdem, pentru c─â reprezint─â transmiterea unui con┼úinut cultural ┼či religos, un factor al identit─â┼úii unei comunit─â┼úi, un mod de ÔÇ×a da mai departeÔÇť (acesta este ┼či sensul cuv├óntului ÔÇ×tradi┼úieÔÇť).

stanga
dreapta
2 psiholog aida popescu jpg jpeg

Sunt multe aspecte de care ar fi bine s─â ┼úinem cont, ca de exemplu: sex, v├órst─â, educa┼úie, preferin┼úe, nevoi, utilitate, buget ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, de rela┼úia pe care o avem cu persoana c─âreia ├«i facem cadoul. Dar, ├«n acela┼či timp, putem alege ┼či varianta de a oferi tuturor acela┼či cadou. Un cadou simbolic, legat de semnifica┼úia S─ârb─âtorilor. ┼×i s─â nu uitam s─â fim creativi!

Lista de cump─âr─âturi este bine s─â fie f─âcut─â cu rigurozitate. Trebuie g├óndit la fiecare produs dac─â este de folos ┼či dac─â ├«┼či merit─â pre┼úul. Nu ar fi r─âu s─â facem economii din timpul anului ┼či s─â stabilim care sunt priorit─â┼úile. S─â ├«ncerc─âm s─â ne concentr─âm pe dimensiunea spiritual─â, pe lucruri mai pu┼úin costisitoare, dar ├«nc─ârcate de valoare sentimental─â, care, de cele mai multe ori, aduc mai mult─â bucurie dec├ót cele foarte scumpe.

Ar fi bine ca multe dintre cump─âr─âturi s─â fie f─âcute online, s─â fie alese cadouri simbolice, cu semnifica┼úie, legate de spiritul S─ârb─âtorilor ┼či/sau cadouri utile, necesare. S─â punem mai mult accentul pe preg─âtirea noastr─â sufleteasc─â ┼či psihic─â, astfel ├«nc├ót S─ârb─âtorile s─â ne g─âseasc─â ├«n pace cu noi ┼či cu ceilal┼úi.

S─â fac─â preg─âtirile treptat, ├«n colaborare, sau s─â apeleze la o firm─â de catering dac─â au posibilit─â┼úi financiare. Oaspe┼úii s─â fie ├«ncuraja┼úi s─â participe ┼či ei cu bucate pe care ┼čtiu s─â le preg─âteasc─â, astfel ├«nc├ót s─â fie o p─ârt─â┼čie ┼či din acest punct de vedere. Trebuie planificat totul din timp!

Ar fi de dorit ca listele de cump─âr─âturi, cump─âr─âturile ┼či preg─âtirile s─â fie f─âcute din timp, cu participarea ├«ntregii familii. Fiecare, de la mic la mare, s─â ├«ncerce s─â contribuie cu ceva la preg─âtiri. E foarte important s─â avem a┼čtept─âri realiste ┼či s─â ┼čtim s─â ne set─âm limitele, s─â spunem ÔÇ×nuÔÇť ├«n cazul ├«n care ne d─âm seama c─â este prea mult pentru noi, c─â suntem suprasolicita┼úi sau s─â cerem ajutorul atunci c├ónd avem nevoie.

S─â le explic─âm copiilor valoarea religioas─â a Cr─âciunului, faptul c─â s─ârb─âtorim Na┼čterea M├óntuitorului Iisus Hristos, cel care a ales s─â moar─â pentru iertarea p─âcatelor oamenilor. S─â le spunem pove┼čti pe ├«n┼úelesul lor, astfel ├«nc├ót s─â le r─âm├ón─â ├«ntip─ârite adev─âratele valori cre┼čtine: iubirea, pacea, binele, speran┼úa. Familia este locul ├«n care copiii ├«nva┼ú─â ce este bine ┼či ce este r─âu. S─ârb─âtorile sunt un prilej ca aceste valori s─â fie tr─âite ┼či aprofundate.

Perioada S─ârb─âtorilor este pentru majoritatea un prilej de bucurie. Exist─â ├«ns─â ┼či persoane care, din pricina singur─ât─â┼úii, a frustr─ârilor, a ignor─ârii de c─âtre ceilal┼úi, a problemelor financiare, aleg s─â se sinucid─â. S─ârb─âtorile reprezint─â ÔÇ×declan┼čatori aniversariÔÇť. Persoanele care sunt singure se reg─âsesc ┼či mai singure dec├ót ├«n timpul anului. To┼úi cei care au familie/prieteni stau cu cei dragi, iar cei singuri ├«┼či reamintesc cu durere de vremurile ├«n care ├«i aveau al─âturi pe cei apropia┼úi.

Simptomele depresiei sunt: sentimente de triste┼úe, lipsa speran┼úei, pierderea interesului pentru majoritatea activit─â┼úilor, insomnii, lipsa energiei, senza┼úia de oboseal─â, sentimente de vinov─â┼úie sau de inutilitate, dificult─â┼úi de g├óndire sau de concentrare. Dintre simptomele anxiet─â┼úii, mai des ├«nt├ólnite sunt nervozitate permanent─â, tensiune muscular─â, transpira┼úii, ame┼úeli, palpita┼úii, dificult─â┼úi de respira┼úie, temeri ┼či presim┼úiri rele. Pe cei la care recunoa┼čtem aceste simptome ├«i putem ├«ndrepta c─âtre medic/psiholog dac─â sunt receptivi. Dac─â nu vor s─â consulte un cadru de specialitate, ar fi bine s─â ├«ncerc─âm s─â le fim aproape, s─â-i sus┼úinem, s─â-i ascult─âm ┼či s─â venim ├«n ├«nt├ómpinarea nevoilor lor.

Ne putem proteja evit├ónd persoanele care genereaz─â probleme/conflicte ┼či reduc├ónd cantitatea/ t─âria ridicat─â a b─âuturilor alcoolice. De asemenea, s─â ├«ncerc─âm s─â evit─âm discu┼úiile ├«n contradictoriu ┼či s─â invit─âm persoane care ┼čtim c─â se ├«n┼úeleg. S─ârb─âtorile pot fi un prilej de iertare ┼či de ├«mp─âcare, astfel c─â putem ├«ncerca s─â rezolv─âm eventualele conflicte cu aceast─â ocazie.

Scopul real al S─ârb─âtorilor este s─â ne conect─âm la tradi┼úiile care dau via┼ú─â ├«n prezent trecutului ┼či s─â ne bucur─âm de ele ├«mpreun─â cu familia ┼či cu cei dragi. Sunt ca o leg─âtur─â transgenera┼úional─â. Este momentul ├«n care ├«ncerc─âm s─â fim mai buni, mai toleran┼úi, s─â iert─âm ┼či s─â d─âruim, s─â acord─âm timp, aten┼úie ┼či grij─â celor pe care-i iubim. S─â ne bucur─âm de tradi┼úiile str─âmo┼če┼čti, de colinde, ├«mpodobitul bradului, d─âruirea cadourilor ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, de faptul de a fi ├«mpreun─â!

CV

Psiholog clinician Centrul Oncologic

Sanador, Bucure┼čti ÔÇô interven┼úie

psihologic─â clinic─â primar─â, controlul

primar al factorilor psihologici implicaţi

├«n s─ân─âtate ┼či boal─â

Competenţă în psihotraumatologie

┼či asistare psihologic─â

(investigarea ┼či asistarea

psihologic─â a traumelor psihice)

´Ç Competen┼ú─â ├«n psihooncologie

´Ç Competen┼ú─â ├«n EMDR (Eye

Mouvement Desensitization and

Reprocessing ÔÇô desensibilizarea ┼či

procesarea prin mi┼čc─âri oculare)

@Sanador