Nutritionistul Vlad Rosca: 5 ponturi pentru Sarbatori fara probleme digestive

1 probleme digestive jpg jpeg

Vrei sa gusti din sarmale, cozonac, carnati, piftie si alte bunatati specifice meselor de Craciun? Doctorul Vlad Rosca, specializat in nutritie, a oferit cateva ponturi alimentare pretioase, care combat problemele digestive.

Evita excesele, consuma in ritm moderat bauturi alcoolice, nu combina la aceeasi masa mai multe preparate grele si tine cont de cele 5 ponturi pentru Sarbatori fara probleme digestive. Incearca sa iti insusesti aceste obiceiuri, pe care sa le pui in aplicare zilnic in aceasta perioada de Sarbatori. Organismul iti va multumi, iar tu te vei bucura de zile frumoase alaturi de cei dragi.  

Cele 5 ponturi care combat problemele digestive

1. Zeama de lamaie. In cantitatea de apa pe care o consumi pe parcursul zilei adauga zeama a 2-3 lamai. Pe langa gustul bun pe care il ofera, aceasta bautura iti va ajuta ficatul sa functioneze la parametrii optimi si sa faciliteze procesul de digestie. Mai mult de atat, lamaia ajuta mult la digestia carnii, iar mesele de Craciun, de regula, sunt bogate in preparate ce contin carne.

2. Incheie ziua cu un pahar de vin rosu sec. Da! Ai citit bine, vinul rosu sec ti-l recomand tot din acest motiv numit „multa carne“. Craciunul aduce in farfurii carne grasa, iar aceasta creste colesterolul total si cel rau (LDL). Vinul rosu contribuie la scaderea colesterolului, atat cel rau, cat si cel total. Un nivel crescut al colesterolului creste riscul de boli cardiovasculare.

3. Adauga verdeturi la fiecare masa. Procesul de digestie are nevoie de multe fibre, mai ales in aceste zile. O salata bogata in verdeturi iti ajuta organismul din punct de vedere digestiv si te face sa te simti mai bine.

4. Praf de scortisoara, dimineata. Da aroma cafelei adaugand putin praf de scortisoara. Pe langa aroma placuta pe care o ofera, scortisoara ajuta la scaderea si reglarea glicemiei, iar cu atatea dulciuri de Sarbatori chiar avem nevoie de ea.

5. Usturoiul. Chiar daca vei vizita o gramada de rude si prieteni, nu conteaza! Sanatatea e mai importanta pentru tine. Consuma usturoi in tot acest anotimp caci nu vrei sa racesti tocmai de Craciun. Usturoiul este un minunat aliat al sistemului imunitar pe care il face mai puternic astfel incat sa reziste in acest anotimp.

2 vlad rosca jpg jpeg

Telefon: 0721. 224 803

doctor.vladrosca@gmail.com

doctorvladrosca.com