Metodele de prevenire a cancerului de col uterin, dezv─âluite de medicul specialist

1 cancer jpg jpeg

Prevenţia este extrem de importantă deoarece reprezintă unul dintre gesturile care te poate ajuta să te menţii sănătos, mai ales în cazul cancerului de col uterin. Medicul oncolog Cornel Mariu Pirciu te învaţă ce trebuie să faci pentru a preveni această afecţiune.

ÔÇ×Neoplasmul de col uterin este unul dintre cele mai de temut cancere ├«n r├óndul femeilor, ├«n Rom├ónia reprezent├ónd a doua cauz─â de mortalitate, dup─â cel de s├ón. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin au la baz─â infec┼úia persistent─â cu virusul papiloma uman (HPV), care pe m─âsur─â ce se cronicizeaz─â induce apari┼úia leziunilor precancerose urmate de procesul de malignizare de la nivel epitelialÔÇť, precizeaz─â Cornel Marius Pirciu, medic la Institutul Oncologic Profesor doctor Alexandru Trestioreanu Bucure┼čti.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Particularitatea acestui tip de cancer const─â ├«n posibilitatea de preven┼úie prin vaccinare ├«mpotriva tulpinilor cu poten┼úial oncogen ├«nalt, respectiv HPV 16 ┼či HPV 18. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii recomand─â imunizarea cu prioritate a feti┼úelor cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 9 ┼či 14 ani deoarece s-a dovedit c─â ├«n acest interval apare cel mai puternic r─âspuns imun, vaccinul fiind ┼či mai eficient dac─â e administrat ├«nainte de ├«nceperea vie┼úii sexualeÔÇť.

Care sunt ţările cu cei mai puţini suferinzi de cancer de col uterin?

La nivel mondial, din ce ├«n ce mai multe ┼ú─âri recunosc aceast─â patologie ca fiind o problem─â de s─ân─âtate public─â, iar cel mai bun exemplu este cel al Australiei, care se anun┼ú─â a fi prima ┼úar─â ├«n care cancerul de col uterin va fi eradicat ├«n urm─âtorii 20 de ani, datorit─â m─âsurilor de vaccinare ┼či a metodelor de screening implementate.

Vaccinul anti-HPV nu reprezint─â niciun pericol pentru s─ân─âtate deoarece nu con┼úine virusul ca atare, ci doar anumite particule proteice care determin─â sistemul imunitar al pacientei s─â produc─â anticorpi. Totodat─â, pentru o eficien┼ú─â maxim─â, ├«n vaccin se reg─âsesc ┼či adjuvan┼úi ├«n cantit─â┼úi extrem de mici de tipul sulfatului de aluminiu, o substan┼ú─â pe care o ├«nt├ólnim inclusiv ├«n aer, ├«n alimente sau ├«n produsele cosmetice. Contrar unor zvonuri nefondate, vaccinul anti HPV nu con┼úine thiomersal (etil de mercur) sau alt─â substan┼ú─â pe baz─â de mercur.

Ce alte metode de prevenţie mai există?

O alt─â medot─â de preven┼úie a cancerului de col uterin const─â ├«n screening-ul leziunilor preneoplazice. Indiferent de momentul ├«nceperii vie┼úii sexuale, fiecare femeie cu v├órsta ├«ntre 21-29 de ani, trebuie sa se adreseze medicului ginecolog o dat─â la 3 ani, pentru efectuarea testului Babe┼č-Papanicolau. Pentru intervalul 30-64 de ani, screeningul trebuie facut din 5 ├«n 5 ani ┼či consta ├«n examen citologic combinat cu testare HPVÔÇŁ, a mai m─ârturisit medicul.

simeon stalpnicul png

Cornel Marius Pirciu, medic la Institutul Oncologic Profesor doctor Alexandru Trestioreanu Bucure┼čti