Dr. Rare┼č Nechifor: ÔÇ×Medicii trebuie s─â spun─â pacientului toate variantele de tratamentÔÇť

1 rares nechifor jpg jpeg

Radu Nechifor este medicul care a adus radiologia interven┼úional─â ├«n Rom├ónia, o specialitate medical─â prin care trateaz─â nenum─ârate afec┼úiuni, de la fibromul uterin, hernia de disc ┼či p├ón─â la adenomul de prostat─â, f─âr─â nicio o t─âietur─â. Specialitatea este ├«ns─â pu┼úin cunoscut─â ├«n r├óndul pacien┼úilor ┼či chiar al medicilor.

Ce e radiologia intervenţională?

Radiologia interven┼úional─â e numit─â ┼či chirurgia viitorului, pentru c─â ├«nlocuie┼čte interven┼úiile chirurgicale clasice cu proceduri mai pu┼úin agresive. Prin interiorul vaselor de s├ónge de la m├óini sau de la picioare intr─âm cu un tub cu diametrul de un milimetru, la zona cu probleme, f─âr─â  anestezie.

Care sunt afecţiunile care se pot trata cu ajutorul procedurii?

Fibromul uterin, hernia de disc, varicocelul, stenozele arterelor carotide, anevrismul, adenomul de prostat─â, infarctul miocardic. ├Än cazul fibromului uterin, histerectomia (scoaterea uterului nu este deloc o solu┼úie ├«n favoarea pacientei). Noi efectu─âm procedura numit─â embolizare (adic─â inject─âm ni┼čte particule care vor ├«mpiedica s├óngele s─â mai ajung─â la fibrom, iar acesta se va absoarbe ┼či va r─âm├óne o cicatrice).

┼×i ├«n caz de sarcin─â extrauterin─â e recomandat─â radiologia interven┼úional─â?

Da. Am aplicat aceast─â tehnic─â pentru prima oar─â ├«n lume, ├«n 2004, iar doi ani mai t├órziu am prezentat lucrarea la Congresul Societ─â┼úii Europene de Radiologie Interven┼úional─â, la Roma, unde a fost recunoscut─â. Tratamentul clasic ├«nseamn─â scoaterea trompei uterine, deci femeia pierde jum─âtate din fertilitate. Prin radiologia interven┼úional─â astup─âm vasele care alimenteaz─â embrionul, sarcina se opre┼čte din evolu┼úie, iar trompa este salvat─â, ├«n cele mai multe din cazuri.

Dar în cazul herniei de disc?

├Än cazul pacien┼úilor cu hernie de disc care nu se afl─â ├«ntr-o stare grav─â, care-i oblig─â s─â se opereze, dar care nu r─âspund nici la tratamentul medicamentos, avem solu┼úii. Pacientul pleac─â acas─â ├«n aceea┼či zi ┼či se simte mai bine de la o zi la alta. ┼×i ├«n caz de osteoporoz─â, singura solu┼úie eficient─â ┼úine de radiologia interven┼úional─â, deoarece chirurgia clasic─â ar ├«nsemna un mare risc, majoritatea pacientelor av├ónd o v├órst─â ├«naintat─â. Noi, cu un ac, mergem p├ón─â la osul afectat, inject─âm un polimer (un ciment care umple vertebra) care ofer─â osului rezisten┼ú─â normal─â, iar durerea dispare. Sunt paciente care nu pot merge c├ónd vin la noi ┼či pleac─â pe picioarele lor. E cea mai mare mul┼úumire, este spectaculos.

Cum aţi ales această specializare?

C├ónd eram ├«n ultimul an de reziden┼úiat la Spitalul Universitar s-a adus angiograful, aparatul esen┼úial de baz─â al radiologiei. ├Än prima zi c├ónd l-am v─âzut am fost fascinat ┼či de atunci, adic─â de mai bine de 15 ani, numai asta am f─âcut. De la an la an am adus proceduri noi. La sf├ór┼čitul lui 2012 am ├«nceput s─â trat─âm adenomul de prostat─â, iar de anul acesta hipertensiunea arterial─â, prin interiorul vaselor de s├ónge. Problema este c─â deocamdat─â procedura e foarte scump─â.

Cu ce alte probleme vă confruntaţi?

Principala problem─â este c─â metoda nu e prea cunoscut─â de pacien┼úi, dar nici mul┼úi medic nu sunt familiariza┼úi, unii nu ┼čtiu, unii ┼čtiu c─â exist─â, dar nu ┼čtiu c─â exist─â ├«n Rom├ónia, mul┼úi intr─â ├«n ni┼čte automatisme, te trimit acolo, f─âr─â s─â se pun─â la curent cu solu┼úiile noi. Pe de alt─â parte, mai sunt chirurgi care percep procedurile ca fiind concurente, lucru care nu ├«ntotdeauna e corect fa┼ú─â de pacient. Trebuie s─â-i spunem variantele pacientului ┼či el s─â aleag─â metoda de tratment. Informarea este esen┼úial─â pentru a putea s─â alegem corect.

CV

Doctor Radu Nechifor

ÔÇóAbsolvent al Facult─â┼úii de Medicin─â ÔÇ×Carol DavilaÔÇť din Bucure┼čti

ÔÇóMembru al Societ─â┼úii Europene de Cardiologie ┼či Radiologie Interven┼úional─â (CIRSE)

ÔÇó┼×eful Sec┼úiei de Radiologie Interven┼úional─â la Centrul de Excelen┼ú─â ├«n Cardiologie ┼či Radiologie Interven┼úional─â ARES Bucure┼čti

ÔÇó├Än 2007 a ├«nfiin┼úat Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interven┼úional─â din Rom├ónia