Dr. Mihai Bran: ┬źPacien┼úii cu boli psihice sufer─â de stigmatizare┬╗

2 661 07 mihai bran jpg jpeg

Medicul psihiatru Mihai Bran, psihoterapeut ┼či fondator al Atlashelp.ro, ne spune, printre altele, cu ce probleme se confrunt─â bolnavii psihic din ┼úara noastr─â.

Întrebare: Care este numărul aproximativ al românilor cu boli psihice?

Dr. Mihai Bran: Nu există, în momentul de faţă, un studiu care să arate prevalenţa tulburărilor psihice doar în populaţia românească. Datele oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spun că, la nivel global, 1 persoană din 4 suferă de o boală mintală sau neurologică la un moment dat al vieţii sale.

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni psihice în rândul românilor?

Cele mai frecvente afec┼úiuni psihice la nivel global (automat ┼či la nivelul popula┼úiei din Rom├ónia) sunt reprezentate de depresie ┼či de tulbur─ârile de anxietate. De exemplu, conform OMS, depresia a devenit ├«n 2017 principala cauz─â de dizabilitate la nivel mondial, dep─â┼čind astfel bolile cardiovasculare sau oncologice

Ce tulbur─âri mintale se pot trata la psiholog ┼či care la psihiatru?

Psihiatrul pune un diagnostic de boal─â psihic─â folosind cuno┼čtiintele medicale, precum ┼či datele oferite de diverse evalu─âri complementare (analize, imagistic─â, evalu─âri psihologice) ┼či trateaz─â respective afec┼úiune. Psihiatrul poate trata, printre altele, depresia, tulbur─ârile de anxietate, insomnia, tulbur─ârile de alimenta┼úie (bulimia sau anorexia), schizofrenia, tulburarea bipolar─â, demen┼úa (Alzheimer), tulbur─ârile de personalitate. Tratamentul recomandat de medicul psihiatru poate include medica┼úie specific─â sau psihoterapie. Psihoterapia poate fi f─âcut─â at├ót de medici, c├ót ┼či de psihologi (├«n Rom├ónia, mai mult de psihologi) ┼či presupune o anumit─â preg─âtire. De exemplu, formele u┼čoare de depresie pot fi tratate exclusiv prin psihoterapie. Psihoterapia poate fi util─â ┼či ├«n tratarea tulbur─ârilor de anxietate, dar ┼či pentru probleme ce nu ┼úin neap─ârat de patologie, exemplul cel mai relevant aici ar fi cel al problemelor de cuplu. O alt─â indica┼úie a psihoterapiei ar fi managementul stresului, at├ót de prezent ├«n ultima perioad─â ├«n vie┼úile tuturor.

În momentul de faţă, serviciile de psihoterapie au devenit mult mai accesibile datorită apariţiei unor platforme care oferă psihoterapie online prin videoconferinţă (în România există www.atlashelp.ro).

Cum are grijă statul român de bolnavii psihic, ce lipsuri avem în sistem?

├Än Rom├ónia exist─â spitale de psihiatrie, sanatorii unde pacien┼úii se pot recupera (de exemplu, la Predeal), sec┼úii de psihiatrie ├«n spitalele jude┼úene sau ├«n spitalele generale, servicii de psihiatrie ├«n policlinici, cabinete privateÔÇŽMajoritatea tratamentelor pentru bolile psihice sunt compensate sau chiar gratuite pentru cei care sunt asigura┼úi. Probabil cea mai mare lips─â a sistemului ├«n prezent este cea a medicilor (sunt foarte mul┼úi care prefer─â s─â p─âr─âseasc─â ┼úara datorit─â condi┼úiilor din spitale ┼či a salariz─ârii), iar a doua ar fi existen┼úa unui cadru legal mai coerent ┼či mai articulat.

Care este percep┼úia rom├ónilor fa┼ú─â de cei cu boli psihice ┼či ce ar trebui s─â schimb─âm?

Pacien┼úii cu boli psihice sufer─â de stigmatizare ┼či probabil aceasta este cea mai mare problem─â a lor. Datorit─â stigmatiz─ârii au dificult─â┼úi la angajare, dificult─â┼úi de integrare ├«n societate sau de accesare a unor servicii. Stigma este o problem─â grav─â care nu afecteaz─â doar bolnavii psihic sau minorit─â┼úile sexuale ┼či care poate fi stopat─â doar prin educa┼úie ┼či informare corect─â.