Dr. Ioana P─âv─âleanu: Simptomul cardinal al endometriozei este durerea

1 pavaleanu ioana jpg jpeg

Considerat─â a doua mare cauz─â de infertilitate, endometrioza este una dintre afec┼úiunile ginecologice diagnosticate tot mai des ├«n ultimul timp. Bine este s─â ┼čtim care sunt semnele care indic─â prezen┼úa bolii, dar ┼či cum poate fi tratat─â. Medicul Ioana P─âv─âleanu - Coordonator Centrul Endo Institute Ia┼či ÔÇô ne vorbe┼če mai multe despre aceast─â boal─â.

De ce apare endometrioza?

Endometrioza este denumit─â ┼či ÔÇťboala teoriilorÔÇŁ, tocmai pentru c─â exist─â numeroase supozi┼úii legate de cauzele acesteia, f─âr─â s─â se fi ajuns la un consens.

Implanturile endometriotice sunt formate din ┼úesut asem─ân─âtor endometrului (mucoasa care c─âptu┼če┼čte uterul), dar care se afl─â ├«n afara acestuia, pe organele vecine sau chiar la distan┼ú─â. Se pare c─â ajunge ├«n acele zone prin reflux din cavitatea uterin─â, ├«n timpul menstrua┼úiei, dar nu s-a stabilit ├«nc─â de ce acest ┼úesut nu este distrus de sistemul imun ┼či reu┼če┼čte s─â se implanteze la acest nivel. Acest ┼úesut are un comportament asem─ân─âtor endometrului: este influen┼úat de aceea┼či hormoni (mai ales estrogen ┼či progesteron) ┼či s├óngereaz─â la menstrua┼úie, ceea ce conduce la o irita┼úie local─â, la inflama┼úie cronic─â ┼či la formarea de aderen┼úe (cicatrici) la nivelul organelor unde se afl─â implanturile.

Cum se manifest─â, ce simptome are?

Simptomul cardinal al endometriozei este DUREREA.

De cele mai multe ori este vorba despre dismenoree (durerea la menstrua┼úie), care este uneori acompaniat─â ┼či de alte semne ┼či simptome (grea┼ú─â, v─ârs─âturi, diaree). Cu timpul, simptomatologia se poate instala cu c├óteva zile ├«nainte de s├óngerarea menstrual─â. Se pot constata ┼či alte acuze premenstruale: simptome digestive (alter─âri ale tranzitului intestinal, p├ón─â la sindrom de colon iritabil), urinare (usturimi mic┼úionale sau necesitatea de a urina mai frecvent). ├Än evolu┼úie se poate ajunge la oboseal─â cronic─â, deficite func┼úionale, tulbur─âri ale somnului, disfunc┼úii sexuale ┼či chiar la dificult─â┼úi de rela┼úionare social─â.

Semnele ┼či simptomele endometriozei sunt ├«ns─â multiple ┼či frecvent nespecifice, ceea ce ├«nt├órzie adresarea la medic ┼či diagnosticarea ├«n stadii precoce. De aceea este important s─â ne adres─âm speciali┼čtilor ├«n endometrioz─â. Cele mai frecvente manifest─âri sunt:

- durerea pelvină: durere ciclică, dismenoree sau dispareunie profundă (durerea în timpul contactului sexual);

- sângerările genitale anormale;

- manifest─ârile digestive ciclice (meteorism, diaree, dischezie ┼či constipa┼úie cu apari┼úie ciclic─â);

- manifest─ârile urinare;

- disconfortul abdominal sau lombar;

- INFERTILITATEA.

Tendin┼úa este c─âtre cronicizare ┼či generalizare, ajung├ónd s─â includ─â ┼či alte organe ┼či sisteme, ├«n afar─â de organele genitale.

├Än endometrioz─â nu exist─â o corela┼úie ├«ntre intensitatea durerii ┼či stadiul bolii.

Cum este diagnosticat─â?

├Än afar─â de anamnez─â ┼či de examenul complet ginecologic, pentru diagnosticul endometriozei utiliz─âm diferite investiga┼úii imagistice: ecografia transvaginal─â, ecografia endoscopic─â rectal─â ┼či rezonan┼úa magnetic─â nuclear─â (RMN), pentru care exist─â ┼či un protocol special dedicat endometriozei, preg─âtirea intestinal─â anterior investiga┼úiei ┼či instilarea de gel put├ónd sa eviden┼úieze cele mai subtile implanturi endometriozice.

Cum afecteaz─â endometrioza fertilitatea?

Exist─â multiple mecanisme prin care endometrioza ar putea afecta fertilitatea:

  • inflama┼úia cronic─â din pelvis afecteaz─â calitatea foliculilor ovarieni, capacitatea de fecunda┼úie, transportul embrionului prin trompa uterin─â c─âtre cavitatea uterin─â ┼či implanta┼úia embrionului la acest nivel;
  • prezen┼úa aderen┼úelor dintre organe poate cauza infertilitate de origine tubar─â (prin obstruc┼úia trompelor uterine sau prin afectarea func┼úional─â a acestora);
  • Numarul ┼či activitatea crescut─â a celulelor de ap─ârare ale organismului ├«n pelvisul pacientelor conduc la distrugerea spermatozoizilor , ├«nainte ca ace┼čtia s─â se ├«nt├ólneasc─â cu ovocitul pentru a-l fecunda;
  • chiar tratamentul endometriozei poate sc─âdea fertilitatea, fie prin afectarea ovarelor ├«n timpul tratamentului chirurgical, fie ├«n timpul tratamentului hormonal, care, de cele mai multe ori, presupune inducerea unui status anovulator.

Ce opţiuni de tratament există pentru femeile cu endometrioză?

Este important motivul pentru care pacienta are nevoie de tratament ÔÇô trebuie s─â amelior─âm durerea sau trebuie s─â ajut─âm pacienta s─â ob┼úin─â o sarcin─â? Uneori, acela┼či tratament nu poate oferi ambele beneficii, iar fiecare caz este unic prin particularit─â┼úile sale. De aceea este at├ót de important ca o echip─â multidisciplinar─â s─â aib─â acces la tot istoricul pacientei ┼či s─â poat─â lua cele mai bune decizii din punct de vedere al tratamentului.

Modul ├«n care va evolua boala are un impact nu doar asupra st─ârii de s─ân─âtate a unei paciente, ci ┼či asupra vie┼úii sale personale ┼či profesionale, ┼či este important s─â fie monitorizat─â pe o perioad─â lung─â de timp. Abordarea holistic─â a bolii este un diferen┼úiator al echipei medicale de laEndo Institute, fiind unul dintrecele mai maricentrede diagnostic ┼či tratament a endometriozei din Rom├ónia.

├Äntruc├ót endometrioza este o patologie estrogen-dependent─â, este u┼čor de intuit c─â vor fi frecvent prescrise medicamente care s─â moduleze nivelurile hormonale, ac┼úion├ónd astfel asupra cauzei bolii.

Astfel, pentru ameliorarea durerii se pot utiliza de primă intenţie contraceptivele hormonale combinate, sub formă de pilulă contraceptivă (cea mai utilizată variantă), de inel vaginal sau de plasture contraceptiv.

Alte tratamente hormonale includ:

  • preparatele cu progesteron (fie sub form─â de pilule, fie ca dispozitiv intrauterin (sterilet) cu eliberare de progesteron);
  • anti-progestagenii;
  • agoni┼čtii GnRH (medicamente care induc fenomene asem─ân─âtoare menopauzei pe parcursul utiliz─ârii lor). Utilizarea acestora la adolescente ┼či, ├«n general, la paciente tinere trebuie s─â se fac─â cu pruden┼ú─â, ├«ntruc├ót pot afecta mineralizarea osoas─â.

Bine├«n┼úeles, fiind vorba despre o inflama┼úie cronic─â, se pot utiliza ┼či medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Acestea sunt considerate foarte eficiente ├«n cazul dismenoreei, indiferent de cauza acesteia. ├Än utilizarea pe termen lung trebuie avute ├«n vedere efectele secundare, mai ales inhibarea ovula┼úiei ┼či riscul crescut pentru ulcer gastric ┼či patologie cardio-vascular─â.

Tratamentul chirurgical, prin eliminarea leziunilor endometriotice, desfacerea aderen┼úelor ┼či ├«ntreruperea c─âilor nervoase, a fost mult timp o parte important─â a managementului endometriozei. ├Än prezent, este preferabil ca aceste interven┼úii s─â se realizeze prin abord laparoscopic.Chirurgia este mai ales eficient─â ├«n cazul endometriozei profund infiltrative, c├ónd anatomia este profund distorsionat─â datorit─â afect─ârii ligamentelor uterului sau prin invazia intestinului, a vaginului sau a vezicii urinare. ├Än acest caz, tratamentul chirurgical poate s─â amelioreze durerea ┼či s─â ├«mbun─ât─â┼úeasc─â astfel calitatea vie┼úii. Extensia bolii predispune la complica┼úii ale chirurgiei ┼či este preferabil ca interven┼úia s─â se realizeze de c─âtre un operator cu experien┼ú─â sau, ├«n func┼úie de caz, ├«n colaborare cu speciali┼čti ├«n chirurgie general─â/digestiv─â sau/┼či urologi.

De la caz la caz, tratamentul poate a┼čadar s─â varieze.