Dr. Cristian Jumuga: cancerul de sân - factori de risc, simptome şi tratament

1 dr cristian jumuga jpg jpeg

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer diagnosticată în rândul femeilor, reprezentând 1 din 4 cazuri de cancer depistate la nivel mondial.

Cancerul mamar continuă să reprezinte una dintre principalele cauze de deces în rândul femeilor de peste 40 de ani, iar în fiecare an aproximativ 12.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de sân. Mai multe despre această boală ne vorbeşte doctorul Cristian Jumuga, specialist în obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital. “Cancerul la sân se referă la  o  înmulţire exagerată, necontrolată  a unor celule de la nivelul sânului ceea ce duce la apariţia unei formaţiuni tumorale agresive care se extinde atât locoregional în restul sânului şi către ganglionii limfatici, dar şi la distanţă cu apariţia metastazelor (frecvent la nivelul plămânilor, oaselor creierului sau în ficat)”, punctează medicul ginecolog.

Posibile cauze

Ca în orice boală, există factori de risc şi pentru cancerul mamar. Astfel, s-a constatat că, pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, creşte riscul de cancer mamar. Majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt găsite la femei de peste 50 de ani. Femeile au de 100 de ori mai mult şanse de a face cancer de sân decât bărbaţii.

De asemenea, există componenta genetică, sau istoricul din familie: dacă exista cazuri semnalate în familie, mai ales înainte de vârsta de 45 de ani, atunci riscul de a dezvolta acest tip de cancer este foarte mare. Atunci când mai multe persoane din aceeaşi familie au fost afectate de cancer mamar şi/sau ovarian, trebuie suspectată o predispoziţie genetică. De asemenea, istoricul personal de afecţiuni benigne ale sânului (hiperplazie lobulară sau ductală) creşte foarte mult riscul de a dezvolta cancer de sân. Mai există şi situaţia în care femeile care nu au avut niciodată copii sau care au copii, dar după vârsta de 30 de ani, au un risc crescut pentru cancerul de sân. Pacientele cu mai mulţi copii sau graviditatea la o vârstă fragedă sunt factori protector, care reduc riscul de cancer de sân.

“Sunt numeroşi factori de risc care au fost puşi în relaţie cu apariţia cancerului la sân; dintre aceştia, cei mai importanţi sunt:  vârsta, predispoziţia genetică (adică prezenta anumitor mutaţii genetice), istoricul personal de cancer la sân sau de leziuni precanceroase ale sânului, iradierea toracică în antecedente (de exemplu pentru limfom), istoricul familial de cancer la sân sau terapia hormonală prelungită.

Este important să cunoaştem care sunt factorii de risc ai cancerului la sân pentru ca pe unii dintre ei îi putem corecta sau putem aplica programe de screening intensiv la aceste categorii de paciente”, mai punctează Dr. Cristian Jumuga.

Cancerul de sân poate fi tratat eficient atunci când este descoperit din timp. Este important ca orice femeie să cunoască semnele şi simptomele acestui tip de cancer. Cancerul mamar apare atunci când celulele din sâni cresc într-un mod necontrolat şi formează o umflătură denumită tumoare. Există diverse tipuri de cancer mamar, însă acestea se tratează în moduri asemănătoare.

În mare, cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân sunt reprezentate de modificări ale sânului cum ar fi prezenţa unui nodul, modificări ale mamelonului, eliminarea unei secreţii din sân sau modificări ale pielii la nivelul sânului.

“Sunt mai multe semne care ar trebui să atragă atenţia oricărei femei; de departe cea mai  frecventă modificare este reprezentată de apariţia unei  formaţiuni  la nivelul unuia dintre sâni; practic pacienta sesizează cel mai frecvent întâmplător apariţia unui nodul dur, de regulă nedureros, cu suprafaţă neregulată, care persistă în timp şi care are tendinţa să crească în dimensiuni.

Sunt şi alte modificări care ar trebui să atragă atenţia: retracţia pielii, retracţia mamelonului, modificări de formă sau dimensiuni ale sânului, edemul sânului în coajă de portocală,    înroşirea sânului, prezenţa scurgerilor mamelonare în special sanghinolente, modificări ale regiunii areolomamelonare de tip eczemă sau eroziune, apariţia unui nodul axilar (la subraţ)”, completează Dr. Jumuga.

Importanţa depistării cât mai precoce a cancerului mamar

Cancerul de sân poate fi descoperit în stadii precoce, intermediare sau avansate, şi poate evolua lent, moderat sau rapid. Există numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesitând un tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de nevoile pacientului.

În linii generale, depistarea precoce presupune:

- auto-examinarea sânului;

- examenul clinic al sânului de către un medic specialist;

- mamografie (screening);

Cei mai mulţi experţi recomandă ca femeile cu vârsta mai mare de 20  ani să-şi examineze sânii lor o dată pe lună în timpul săptămânii următoare perioadei menstruale.

Mamografia este cel mai eficient mod de a detecta cancerul de sân incipient. Anumite femei cu risc crescut pentru cancerul de sân pot necesită examinare RMN însoţită de mamografie anuală.

“Aplicarea programelor de screening reprezintă cea mai importantă măsură care a permis diagnosticul precoce al cancerului la sân; astfel se explică de ce în ţările dezvoltate, cu programe de screening bine puse la punct, a crescut foarte mult rata de depistare precoce şi de vindecare a cancerului la sân”, punctează medicul Cristian Jumuga.

Opţiuni de tratament

Tratamentul cancerului de san se bazează pe mai mulţi factori, incluzând tipul şi stadiul cancerului. În general, tratamentele pentru cancer pot include chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din tot organismul, radioterapia, care distruge ţesutul canceros cu acţiune numai locală sau intervenţia chirurgicală ce elimină ţesutul canceros acţionând numai local. Majoritatea femeilor primesc o combinaţie de tratamente. Pentru femeile cu stadiul I, II sau III de cancer de sân, obiectivul principal este de a trata cancerul şi de a preveni recidiva tumorala.

Desigur, tratamentul cel mai adecvat pentru fiecare caz în parte este stabilit de o comisie pluridisciplinară, formată din medici cu specialităţi diferite: chirurg, oncolog, radioterapeut, imagist, etc.

“În prezent, în funcţie de fiecare caz în parte, avem la dispoziţie mai multe opţiuni de tratament care sunt reprezentate de intervenţia chirurgicală, radioterapie, polichimioterapie, hormonoterapie sau de anumite terapii biologice ţintite. Personal mă ocup de tratamentul chirurgical al cancerului la sân, care este practic nelipsit din protocoalele terapeutice; tendinţa modernă este să apelăm la tehnici chirurgicale cât mai  limitate, cât mai estetice”, subliniază medicul Royal Hospital.

Anul trecut erau confirmate peste 355.000 de cazuri de cancer de sân la nivelul Uniunii Europene, iar pe întreg continentul, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 576.000.

Tot anul trecut, peste 157.000 de femei pierdeau lupta cu această boală la nivel european, dintre care 92.000 din ţările membre ale UE.

Estimările Comisiei Europene spun că 1 din 11 femei din statele membre vor dezvolta cancer de sân până la vârsta de 74 de ani. Totuşi, 21% din cazurile depistate în Europa au ca subiect femeile mai tinere de 50 de ani, în timp ce 35% sunt femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani.

În Statele Unite ale Americii, incidenţa cancerului de sân a crescut cu 0,5% în fiecare an, din 2008 până în 2017. Cercetătorii americani se aşteaptă ca cel puţin 43.000 de femei să piardă lupta cu cancerul de sân în 2021.

În România, anul trecut, au fost descoperite peste 12.000 de cazuri de cancer de sân, iar aproape 4.000 au pierdut lupta cu boala. În ultimii 5 ani au fost descoperite la noi în ţară peste 45.000 de astfel de cazuri. La nivel european, o moarte din 6 este cauzată de această boală.