Dr. Cristian Jumuga: cancerul de s├ón - factori de risc, simptome ┼či tratament

1 dr cristian jumuga jpg jpeg

Cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer diagnosticată în rândul femeilor, reprezentând 1 din 4 cazuri de cancer depistate la nivel mondial.

Cancerul mamar continu─â s─â reprezinte una dintre principalele cauze de deces ├«n r├óndul femeilor de peste 40 de ani, iar ├«n fiecare an aproximativ 12.000 de rom├ónce sunt diagnosticate cu cancer de s├ón. Mai multe despre aceast─â boal─â ne vorbe┼čte doctorul Cristian Jumuga, specialist ├«n obstetric─â-ginecologie ├«n cadrul Royal Hospital. ÔÇťCancerul la s├ón se refer─â la  o  ├«nmul┼úire exagerat─â, necontrolat─â  a unor celule de la nivelul s├ónului ceea ce duce la apari┼úia unei forma┼úiuni tumorale agresive care se extinde at├ót locoregional ├«n restul s├ónului ┼či c─âtre ganglionii limfatici, dar ┼či la distan┼ú─â cu apari┼úia metastazelor (frecvent la nivelul pl─âm├ónilor, oaselor creierului sau ├«n ficat)ÔÇŁ, puncteaz─â medicul ginecolog.

Posibile cauze

Ca ├«n orice boal─â, exist─â factori de risc ┼či pentru cancerul mamar. Astfel, s-a constatat c─â, pe m─âsur─â ce femeile ├«nainteaz─â ├«n v├órst─â, cre┼čte riscul de cancer mamar. Majoritatea cazurilor de cancer de s├ón sunt g─âsite la femei de peste 50 de ani. Femeile au de 100 de ori mai mult ┼čanse de a face cancer de s├ón dec├ót b─ârba┼úii.

De asemenea, exist─â componenta genetic─â, sau istoricul din familie: dac─â exista cazuri semnalate ├«n familie, mai ales ├«nainte de v├órsta de 45 de ani, atunci riscul de a dezvolta acest tip de cancer este foarte mare. Atunci c├ónd mai multe persoane din aceea┼či familie au fost afectate de cancer mamar ┼či/sau ovarian, trebuie suspectat─â o predispozi┼úie genetic─â. De asemenea, istoricul personal de afec┼úiuni benigne ale s├ónului (hiperplazie lobular─â sau ductal─â) cre┼čte foarte mult riscul de a dezvolta cancer de s├ón. Mai exist─â ┼či situa┼úia ├«n care femeile care nu au avut niciodat─â copii sau care au copii, dar dup─â v├órsta de 30 de ani, au un risc crescut pentru cancerul de s├ón. Pacientele cu mai mul┼úi copii sau graviditatea la o v├órst─â fraged─â sunt factori protector, care reduc riscul de cancer de s├ón.

ÔÇťSunt numero┼či factori de risc care au fost pu┼či ├«n rela┼úie cu apari┼úia cancerului la s├ón; dintre ace┼čtia, cei mai importan┼úi sunt:  v├órsta, predispozi┼úia genetic─â (adic─â prezenta anumitor muta┼úii genetice), istoricul personal de cancer la s├ón sau de leziuni precanceroase ale s├ónului, iradierea toracic─â ├«n antecedente (de exemplu pentru limfom), istoricul familial de cancer la s├ón sau terapia hormonal─â prelungit─â.

Este important s─â cunoa┼čtem care sunt factorii de risc ai cancerului la s├ón pentru ca pe unii dintre ei ├«i putem corecta sau putem aplica programe de screening intensiv la aceste categorii de pacienteÔÇŁ, mai puncteaz─â Dr. Cristian Jumuga.

Cancerul de s├ón poate fi tratat eficient atunci c├ónd este descoperit din timp. Este important ca orice femeie s─â cunoasc─â semnele ┼či simptomele acestui tip de cancer. Cancerul mamar apare atunci c├ónd celulele din s├óni cresc ├«ntr-un mod necontrolat ┼či formeaz─â o umfl─âtur─â denumit─â tumoare. Exist─â diverse tipuri de cancer mamar, ├«ns─â acestea se trateaz─â ├«n moduri asem─ân─âtoare.

În mare, cele mai frecvente simptome ale cancerului de sân sunt reprezentate de modificări ale sânului cum ar fi prezenţa unui nodul, modificări ale mamelonului, eliminarea unei secreţii din sân sau modificări ale pielii la nivelul sânului.

ÔÇťSunt mai multe semne care ar trebui s─â atrag─â aten┼úia oric─ârei femei; de departe cea mai  frecvent─â modificare este reprezentat─â de apari┼úia unei  forma┼úiuni  la nivelul unuia dintre s├óni; practic pacienta sesizeaz─â cel mai frecvent ├«nt├ómpl─âtor apari┼úia unui nodul dur, de regul─â nedureros, cu suprafa┼ú─â neregulat─â, care persist─â ├«n timp ┼či care are tendin┼úa s─â creasc─â ├«n dimensiuni.

Sunt ┼či alte modific─âri care ar trebui s─â atrag─â aten┼úia: retrac┼úia pielii, retrac┼úia mamelonului, modific─âri de form─â sau dimensiuni ale s├ónului, edemul s├ónului ├«n coaj─â de portocal─â,    ├«nro┼čirea s├ónului, prezen┼úa scurgerilor mamelonare ├«n special sanghinolente, modific─âri ale regiunii areolomamelonare de tip eczem─â sau eroziune, apari┼úia unui nodul axilar (la subra┼ú)ÔÇŁ, completeaz─â Dr. Jumuga.

Importanţa depistării cât mai precoce a cancerului mamar

Cancerul de s├ón poate fi descoperit ├«n stadii precoce, intermediare sau avansate, ┼či poate evolua lent, moderat sau rapid. Exist─â numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesit├ónd un tratament adaptat ┼či actualizat de c─âtre personalul medical ├«n func┼úie de nevoile pacientului.

În linii generale, depistarea precoce presupune:

- auto-examinarea sânului;

- examenul clinic al sânului de către un medic specialist;

- mamografie (screening);

Cei mai mul┼úi exper┼úi recomand─â ca femeile cu v├órsta mai mare de 20  ani s─â-┼či examineze s├ónii lor o dat─â pe lun─â ├«n timpul s─âpt─âm├ónii urm─âtoare perioadei menstruale.

Mamografia este cel mai eficient mod de a detecta cancerul de sân incipient. Anumite femei cu risc crescut pentru cancerul de sân pot necesită examinare RMN însoţită de mamografie anuală.

ÔÇťAplicarea programelor de screening reprezint─â cea mai important─â m─âsur─â care a permis diagnosticul precoce al cancerului la s├ón; astfel se explic─â de ce ├«n ┼ú─ârile dezvoltate, cu programe de screening bine puse la punct, a crescut foarte mult rata de depistare precoce ┼či de vindecare a cancerului la s├ónÔÇŁ, puncteaz─â medicul Cristian Jumuga.

Opţiuni de tratament

Tratamentul cancerului de san se bazeaz─â pe mai mul┼úi factori, incluz├ónd tipul ┼či stadiul cancerului. ├Än general, tratamentele pentru cancer pot include chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din tot organismul, radioterapia, care distruge ┼úesutul canceros cu ac┼úiune numai local─â sau interven┼úia chirurgical─â ce elimin─â ┼úesutul canceros ac┼úion├ónd numai local. Majoritatea femeilor primesc o combina┼úie de tratamente. Pentru femeile cu stadiul I, II sau III de cancer de s├ón, obiectivul principal este de a trata cancerul ┼či de a preveni recidiva tumorala.

Desigur, tratamentul cel mai adecvat pentru fiecare caz în parte este stabilit de o comisie pluridisciplinară, formată din medici cu specialităţi diferite: chirurg, oncolog, radioterapeut, imagist, etc.

ÔÇť├Än prezent, ├«n func┼úie de fiecare caz ├«n parte, avem la dispozi┼úie mai multe op┼úiuni de tratament care sunt reprezentate de interven┼úia chirurgical─â, radioterapie, polichimioterapie, hormonoterapie sau de anumite terapii biologice ┼úintite. Personal m─â ocup de tratamentul chirurgical al cancerului la s├ón, care este practic nelipsit din protocoalele terapeutice; tendin┼úa modern─â este s─â apel─âm la tehnici chirurgicale c├ót mai  limitate, c├ót mai esteticeÔÇŁ, subliniaz─â medicul Royal Hospital.

Anul trecut erau confirmate peste 355.000 de cazuri de cancer de sân la nivelul Uniunii Europene, iar pe întreg continentul, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 576.000.

Tot anul trecut, peste 157.000 de femei pierdeau lupta cu această boală la nivel european, dintre care 92.000 din ţările membre ale UE.

Estim─ârile Comisiei Europene spun c─â 1 din 11 femei din statele membre vor dezvolta cancer de s├ón p├ón─â la v├órsta de 74 de ani. Totu┼či, 21% din cazurile depistate ├«n Europa au ca subiect femeile mai tinere de 50 de ani, ├«n timp ce 35% sunt femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 50 ┼či 64 de ani.

├Än Statele Unite ale Americii, inciden┼úa cancerului de s├ón a crescut cu 0,5% ├«n fiecare an, din 2008 p├ón─â ├«n 2017. Cercet─âtorii americani se a┼čteapt─â ca cel pu┼úin 43.000 de femei s─â piard─â lupta cu cancerul de s├ón ├«n 2021.

În România, anul trecut, au fost descoperite peste 12.000 de cazuri de cancer de sân, iar aproape 4.000 au pierdut lupta cu boala. În ultimii 5 ani au fost descoperite la noi în ţară peste 45.000 de astfel de cazuri. La nivel european, o moarte din 6 este cauzată de această boală.