Dezinfectanţii atacă pielea. Dermatologul Oana Clătici ne spune cum o îngrijim

1 oana clatici si maini jpg jpeg

├Än contextul limit─ârii r─âsp├óndirii virusului Covid-19, cea mai bun─â metod─â de a preveni ├«mboln─âvirea este dezinfectarea suprafe┼úelor pe care le atingem des ┼či sp─âlatul pe m├óini cu ap─â ┼či s─âpun. ├Äns─â dezinfectan┼úii ┼či produsele cu agent mare de cur─â┼úare usuc─â ┼či pot irita pielea. Ce este de f─âcut? Dermatologul a f─âcut un ghid de protec┼úie a pielii ├«n aceste vremuri.

Virusul supravie┼úuieste c├óteva zile pe suprafe┼úe, plastic, metal, h├órtie, ┼či p─âtrunde ├«n organism prin intermediul c─âilor respiratorii: nas, gur─â. Virusul acesta, explic─â specialistul, are o vulnerabilitate, mai precis are un <<├«nveli┼č>> protector alc─âtuit din lipide (gr─âsimi), care este distrus cu u┼čurin┼ú─â. Ce ├«l distruge cel mai u┼čor? Apa cu s─âpun. Spuma rezultat─â distruge stratul de gr─âsime ┼či virusul moare.

Este important s─â sp─âl─âm frecvent m├ónile cu ap─â ┼či s─âpun, 20 de secunde, cu ap─â cald─â, peste 25 de grade C ┼či s─â folosim dezinfectan┼úi pe baz─â de alcool (minimum 65% alcool), pentru c─â ace┼čtia func┼úioneaz─â ├«ntr-un mod similar s─âpunului. ÔÇťApa oxigenat─â ajut─â mult, deoarece peroxidul dizolv─â proteina virusului, dar utilizat─â ├«n stare pur─â poate afecta pieleaÔÇŁ, atrage aten┼úia Oana Cl─âtici, dermatolog la Spitalul Universitar Bucure┼čti.

Specialistul recomand─â s─â nu ÔÇťv─â atinge┼úi fa┼úa (nu v─â atinge┼úi gura, nasul ┼či ochii cu m├óinile) f─âr─â a v─â asigura c─â sunte┼úi sp─âla┼úi pe m├óini. Apoi sp─âla┼úi-v─â ┼či pe fa┼ú─â (nu uita┼úi de narine, urechi ┼či g├ót). Ideal ar fi s─â face┼úi un du┼č (iar pentru cei care sunt expu┼či profesional, de exemplu, se recomand─â sp─âlarea zilnic─â ┼či a p─âruluiÔÇŁ.

Cum ├«ngrije┼čti pielea normal─â sau pe cea aspr─â, cu ro┼čea┼ú─â

Sp─âlarea frecvent─â a m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun poate distruge bariera cutanat─â, adic─â ├«ndep─ârteaz─â filmul lipidic protector de pe suprafa┼úa pielii, iar aceasta devine uscat─â, aspr─â, apare ro┼čea┼úa, m├ónc─ârimea, apoi fisurile dureroase. Cel mai mult are de suferit pielea atopic─â, spune specialistul, ┼či persoanele care au deja probleme dermatologice. Fisurile sunt, de fapt, poarta de intrare pentru infec┼úiile bacteriene, micotice ┼či virale.

De aceea, dermatologul Oana Cl─âtici recomand─â s─â ÔÇťaplica┼úi o crem─â special─â pentru m├óini - de c├óteva ori pe zi ┼či obligatoriu seara, la culcare. Exist─â, ├«n farmacii, creme speciale destinate m├óinilor care au fost expuse la agresiuni din exterior (care con┼úin uree, vitamina A, vitamina E, dexpanthenol, acid hialuronic). Dac─â a┼úi dezvoltat o eczem─â iritativ─â la nivelul m├óinilor (dermatit─â alergic─â de contact), a┼úi putea avea nevoie de un antihistaminic pe cale general─â, un dermatocorticoid topic pentru c├óteva zile sau chiar de o crem─â cu efect antibiotic, dac─â s-a produs o suprainfectareÔÇŁ.

Specialistul recomand─â utilizarea unei creme hidratante pe tot corpul, imediat dup─â du┼č. De asemenea, chiar dac─â r─âm├ónem ├«n cas─â, ├«ngrijirea fe┼úei trebuie s─â urmeze ritualul zilnic, pentru c─â pielea are ciclul ei de descuamare ┼či de ├«nlocuire a celulelor vechi cu cele noi: demachiere, aplicarea unei lo┼úiuni tonice ┼či a cremei specifice tipului de ten (nu uita┼úi de zona ochilor).