Cum să previi COVID-19 la locul de muncă. Sfaturi de la specialişti

1 loc munca jpg jpeg

Suntem pusi în faţa unor reguli noi, comportamente schimbate şi gesturi zilnice mici, de care trebuie sa fim constienti. Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase, şi ing. Iosif Răducu, consultant SSM-SU, ne explică cum să avem grijă de sănătatea noastră, a colegilor şi a familiei şi cum să ne modificăm rutinele zilnice de la serviciu

MASCA DE PROTECŢIE

Intrebare: Cum ne bem cafeaua la birou astfel incat sa ne pastram sanatatea?

Dr. Adrian Marinescu- Sunt date noi care ne arata ca transmiterea virusului prin intermediul suprafetelor este destul de mica. Daca sunt intr-un spatiu inchis port masca. (..) Dar fiind in spatiu inchis ar trebui aerisita camera, distanta sa fie de 1,5 m, imi scot masca dar inainte o solutie dezinfentanta este necesara.

Ing. Iosif Raducu - Se recomanda sa nu mai iesim in grup mare, iesim in 2-3 colegi – grupuri cat mai mici cu pastrarea distantei sociale de 1,5 – 2m.Conversatiile de la cafea – trebuie sa renuntam la obiceurile de a salute (dat mana), sa ne dezinfectam pe maini si practicam respectarea intregului set de masuri.

Oamenii ingrijorati ca purtarea mastii la birou ar duce si la o oxigenare mai scazuta, ar putea avea efecte negative asupra pers cu prob respiratorii. Merita cost / beneficiu purtarea mastii?

Dr. Adrian Marinescu – Clar merita. Scoatem masca, dar pastram distanta si combinam cu bautul apei sau a unui ceai. Asmaticii,bronsitele, aici va trebui sa aiba o contraindicatie de a purta masca, in cazul lor purtarea mastii trebuie inlocuita cu distantarea de 3m.  Daca nu am afectiuni, nu exista o contraindicatie pentru masca, trebuie sa am aerisire sa fac pauza la 2 ore sisa nu fie cald in interior.

Ing. Iosif Raducu - Anagajatii care se afla singuri in birou nu vor purta masca, asemenea,  si cei care lucreaza in aer liber – cu distantare sociala.Cerintele legale sunt ca acesti masti sa fie oferite de catre angajator, in mod normal minim 4 masti /persoana / zi. Una pentru drumul spre munca, apoi cate 1 la 4 ore si ultima pentru drumul spre casa.De asemenea trebui sa asigure diverse substante dezinfectate pentru suprafete, echipament tehnic si tegumente.

Ce fel de măşti are obligaţia angajatorul să ofere? Ing. Iosif Raducu – Este vorba de măştile chirurgicale albastre din polipropilena. La cadrele medicale sunt şi alte tipuri de măşti mai performante cu diferite grade de filtrare.

PURTAREA MANUSILOR

Dr. Marinescu - Purtarea manusilor ofera un grad in plus de protective, dar foarte important: si manusile trebuie dezinfectate, trebuie sa ne dam cu solutie pe maini in timp ce le purtam. Manusile nu ne protejeaza de virus daca ducem mana la fata.

DEZINFECTAREA

Cat de des trebuie sa ne dezinfectam la locul de munca? Exista prea mult sau prea putin? Care e echilibru?

Dr. Adrian Marinescu - Cat de des este nevoie. Trebuie sa se evite sa duca mana la gura sau la nas. Oricat te-ai dezinfecta daca atingi si apoi ai ticul de a duce mana la nas, nu ajuta. Daca stau la birou si nu fac nimic altceva, nu trebuie sa ma dezinfectez din 5 in 5 min.Suprafetele pe care lucram trebuie dezinfectate la un anumit interval, mai ales cand impartim un calculator sau un spatiu.Pe langa dezinfectanti, recomand si varianta de buzunar si e important sa o avem la indemana cand iesim si am atins anumite suprafete.

Ing. Iosif Raducu - Dezinfectarea suprafetelor la inceputul programului de lucru, la 4 ore de la inceputul programului si apoi la plecare. (…) În planurile de prevenire şi protecţie noi, cum cere legea, se prevăd bugete şi pentru celelalte costuri, 3 categorii de substanţe dezinfectante, pentru alimente, pentru suprafeţe şi pentru tegumente. Trebuie sa fie substanţe omologate, certificate ca substanţe biocide, care au efect asupra acestui virus. Costurile pentru angajatori sunt mai mici decât dacă o persoană s-ar îmbolnăvi. Dacă spunem "hai lasa ca merge"," hai că nu există COVID", ne putem trezi cu o explozie epidemiologică, repercusiuni financiare şi medicale, iar se pot închide activitati economice.

SIMPTOMATOLOGIE

Daca vedem un coleg care are simptomatologie cu raceala, trebuie sail trimitem imediat acasa?

Dr. Marinescu – Orice simptomatologie respiratorie trebuie luata in calcul si persoana trimisa acasa, chiar daca nu este vorba de COVID.

E suficient un termometru classic tip pistol?

Ing. Iosif Raducu –Pentru societatile cu personal redus, este sufficienta termorizarea. La cei cu flux mare de angajati se recomanda un serviciu epidemiologic. Medicii de medicina muncii pot face acest triaj.

Care e logica din spatele acestei obligativitatii? Nu toti fac febra.

Dr. Marinescu –Persoana simptomatica are risc mai mare de transmitere. Pornim de la idea ca daca are subfebra este bine sa nu intre in mediu, pentru ca simptomatologia are incarcatura virala mai mare si sansele sa ii imbolnaveasca pe ceilalti este mai mare.Este bine sa asteptam cateva minute dupace ajungem, apoi sa se ia temperatura. E posibil sa venim de la caldura si sa avem temperature mai sus pentru cateva minute.Dacă temperatura este mai mare de 37.3 se trimite la consult de specialitate.

TRIAJUL MEDICAL

Screening epidemiologic poate fi facut si de o persoana fara pregatire medicala?

Dr. Marinescu –Angajatorul trebuie sa puna urmatoarele intrebari:daca exista simptomatologie, daca a avut contact cu persoane care au avut un contact pozitiv si efectiv masurarea temperaturii.

Ing. Iosif Raducu –Legat de triaj, in afara de cel facut dimineata intr-o companie, sefii de echipa au obligatia legala de a observa anagajatii daca au aceste simptome sisa-i indrume catre medic.

Ce le recomandati companiilor mici si mijlocii unde e dificil sa aiba acces la un cadru medical? Pot desemna o persoana care sa fie epidemiolog de serviciu?

Ing. Iosif Raducu –Angajatorul trebuie sa desemneze o persoana responsabila pentru acest triaj, care sa masoare temperatura. Dificultăţile apar la companiile mici şi mijlocii, e dificil să aibă acces la medicina muncii, să desemneze o persoană, epidemiolog de serviciu şi atunci de obicei e portarul.Legal, angajatorul trebuie să desemneze o persoană responsabilă pentru triaj şi măsurarea temperaturii.

STRESUL

Exista o crestere a frecventei a posibilelor tulburi de afectiune mintala?

Dr.Marinescu – Este importantsa avem informatiile corecte. Desi este o situatie grava, trebuie sa intelegem ca vom putea trece peste. Trebuie sa gandim cu calm si rabadare, logica ne ajuta sa avem o rutina.  Ceeace trebuie sa fac este logic, aici vorbim de masurile de siguranta.Partea sihologica este la fel de improtanta ca cea medicala, asta o spun din practica. Să ne gândim şi la concedii, la vacante, dar să le facem cu prudenţă.