Cum îngrijesc coroana de porţelan? Stomatologul Raluca Manea răspunde

2 coroana dentara raluca manea jpg jpeg

„Urmează să îmi pun coroană de porţelan şi aş dori să-mi spuneţi mai multe despre ce înseamnă această procedură. De asemenea, aş dori să ştiu şi cum ar trebui îngrijită aceasta“, Mircea C., Iaşi. Stomatologul Raluca Manea explică, pe larg, ce presupune această soluţie de tratament.

Dr. Raluca Manea, medic stomatologie generală, Bucureşti, răspunde:

Coroanele dentare sunt unica soluţie de tratament atunci când dinţii sunt afectaţi de carii profunde sau de fracturi care nu mai permit refacerea lor din material compozit (plombe). Atât coroanele dentare, cât şi punţile dentare (un sistem de mai multe coroane) sunt lucrări fixe, care se cimentează definitiv pe dinţi naturali sau pe implanturi. Ele refac funcţionalitatea dinţilor, rezistenţa lor şi au în acelaşi timp un rol estetic, refăcând forma iniţială a dinţilor afectaţi. Coroanele dentare pot fi făcute din răşini acrilice, din aliaje metalice, din porţelan pe un suport de metal sau integral din porţelan. Cele mai folosite sunt cele din porţelan pe suport de metal, deoarece refac atât rezistenţa naturală a dinţilor, cât şi aspectul estetic.

Pentru acoperirea unui dinte de o coroană dentară este necesară mai întâi extirparea acelui dinte (scoaterea nervului) pentru a evita durerea şi inflamarea nervului care pot să apară în urma şlefuirii dinţilor respectivi. După şlefuirea dinţilor, se ia o amprentă care se trimite la laboratorul de tehnică dentară. O coroană temporară este montată peste dinte până când este gata coroana permanentă. După mai multe probe şi după ce este aleasă culoarea în colaborare cu pacientul, lucrarea dentară este gata şi poate fi cimentată refăcându-se astfel integritatea arcadelor dentare.

Pentru protejarea coroanelor dentare trebuie să se evite masticaţia alimentelor dure şi scrâşnitul din dinţi, iar o dată la şase luni trebuie realizată igienizarea acestora, cât şi a dinţilor naturali. Trebuie făcut detartrajul însoţit de periaj şi airflow profilactic. Pe lângă periuţa şi pasta de dinţi, se vor folosi şi aţa dentară şi apa de gură.