Alimentaţia influenţează sănătatea dinţilor

1 dr virginia ardeleanu jpg jpeg

Dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog ├«n cadrul clinicilor dr. Ardeleanu, ne vorbe┼čte despre influen┼úa pe care alimenta┼úia o are asupra s─ân─ât─â┼úii orale.

Ce ne pute┼úi spune despre leg─âtura dintre alimenta┼úie ┼či s─ân─âtatea oral─â? Alimenta┼úia ┼či s─ân─âtatea oral─â sunt ├«ntr-o rela┼úie de interdependen┼ú─â, tot ceea ce m├ónc─âm influen┼úeaz─â ├«n mod pozitiv sau negativ nu doar s─ân─âtatea general─â, ci ┼či s─ân─âtatea cavit─â┼úii bucale. O denti┼úie complet─â ┼či s─ân─âtoas─â ajut─â sistemul digestiv, triturarea alimentelor f─âc├óndu-se ├«n mod corespunz─âtor. Durerea dentar─â sau pierderea din┼úilor ├«ngreuneaz─â procesul masticator, deseori pacien┼úii evit├ónd s─â m─ân├ónce.    Ce alimente trebuie s─â m├ónc─âm pentru a ne men┼úine dantura s─ân─âtoas─â? Pute┼úi s─â ne spune┼úi mai multe despre fiecare? Pentru a preveni apari┼úia cariilor ┼či a bolilor parodontale trebuie s─â fim aten┼úi la ce alimente folosim ┼či la c├ót de des m├ónc─âm. O diet─â echilibrat─â include o varietate de alimente care ofer─â to┼úi nutrien┼úii necesari organismului. Printre acestea enumer─âm: Calciu: prezent ├«n produsele lactate; vitamina A: prezent─â ├«n cartofi, brocoli ┼či spanac; Vitamina C: prezent─â ├«n citrice ┼či ro┼čii; vitamina D: prezent─â ├«n somon ┼či lapte.   Ce alimente afecteaz─â s─ân─âtatea din┼úilor? Din┼úii sunt acoperi┼úi de un bliofilm protector ├«n interiorul c─âruia se g─âsesc microrganisme. Acestea se hr─ânesc cu bacterii, iar prin ├«nmul┼úirea bacteriilor se formeaz─â plac─â bacterian─â. Gust─ârile dintre mesele bogate ├«n zaharuri ┼či b─âuturile carbogazoase sunt cele mai frecvente alimente care determin─â deteriorarea din┼úilor. Acestea se transform─â ├«n acizi, atac├ónd smal┼úul din┼úilor. De asemenea, alimentele prea reci sau prea calde pot da sensibilitate din┼úilor.  Este importanta si structura alimentelor consumate. Lichidele actioneaza pentru o scurta perioada de timp, cele dure ajuta la autocuratarea dintilor si cele moi si lipicioase sunt cele mai periculoase, deoarece se lipsesc pe dinti. Pe l├óng─â natura alimentelor, este relevant ┼či momentul ├«n care le consum─âm. Dulciurile se consum─â doar ├«n timpul mesei principale, c├ónd secre┼úia de saliv─â cre┼čte ┼či astfel majoritatea acizilor sunt neutraliza┼úi. O nutri┼úie s─ârac─â ├«n nutrien┼úi determin─â un sistem imunitar deficitar, acceler├ónd bolile parodontale. Perioadele de ├«nfometare lipsesc organismul de vitamine ┼či minerale necesare s─ân─ât─â┼úii din┼úilor ┼či a gingiilor. La sugari, biberoanele folosite foarte mult, de obicei ├«n timpul nop┼úii determin─â de la v├órste foarte fragede carii dentare.  Copilul adoarme cu biberonul ├«n gur─â, iar zaharurile se afl─â ├«n cavitatea bucal─â pe tot parcursul nop┼úii.   Ce ne puteti spune despre efectele b─âuturilor carbogazoase sau alcoolice asupra din┼úilor?   B─âuturile carbogazoase afecteaz─â din┼úii at├ót prin con┼úinutul mare de acizi, c├ót ┼či prin con┼úinutul mare de zah─âr.  Corelat cu o igien─â dentar─â deficitar─â, atunci c├ónd ac┼úioneaz─â ├«mpreun─â, acizii ┼či zah─ârul devin distructivi, cresc├ónd PH-ul din cavitatea bucal─â. Smal┼úul, stratul dur de la suprafa┼úa dintelui, este penetrat de ace┼čti acizi, duc├ónd la sensibilitatea din┼úilor, eroziune sau chiar fracturarea din┼úilor.  La fel ca b─âuturile carbogazoase, ┼či alcoolul este acid ┼či bogat ├«n zaharuri. Consumarea alcoolului creaz─â un mediu propice pentru ├«nmul┼úirea bacteriilor, duc├ónd la carii, gingivit─â ┼či plac─â bacterian┼ú. Alcoolul reduce cantitatea de saliv─â din cavitatea bucal─â ┼či irit─â ┼úesuturile sensibile. Vinul rosu produce colora┼úii inestetice ale din┼úilor.   Ce recomanda┼úi pacien┼úilor c├ónd vine vorba de alimenta┼úie dup─â tratamentele stomatologice? Consumarea unor alimente variate ┼či cu modera┼úie este esen┼úial pentru s─ân─âtatea oral─â. ├Än func┼úie de tratamentul dentar, pot exista anumite indica┼úii ┼či restric┼úii: Dup─â implantul dentar sau extrac┼úii, imediat post interven┼úie: se recomand─â alimente moi ┼či evitarea temperaturilor extreme (rece ÔÇô fierbinte.   Dup─â albire dentar─â: de evitat alimentele colorate precum ciocolata, cafeaua, vinul ro┼ču sau alimentele acide precum b─âuturile carbogazoase.   ├Än timpul purt─ârii aparatelor dentare: de evitat alimentele dure, alimente cu semin┼úe, guma de mestecat, citricele, popcorn-ul. Acestea pot determina dezlipirea bracke┼úilor de pe din┼úi sau imposibilitatea de a avea o igien─â adecvat─â. Dup─â fa┼úetele dentare: se recomand─â evitarea mu┼čc─âturii din alimente dure. Toate acestea se vor t─âia ┼či se vor mesteca folosind din┼úii din zona posterioar─â.   Dup─â detartraj: din┼úii pot avea o sensibilitate tranzitorie. ├Än aceast─â perioad─â se recomand─â s─â se evite alimente prea reci sau prea fierbin┼úi, alimentele acide precum citricile ┼či b─âuturile carbogazoase.   Exista ├«n prezent o diferen┼ú─â ├«ntre sfaturile alimentare de dup─â tratamentele dentare fa┼ú─â de acum 5 ani? S-a schimbat ceva ├«n acest sens? Nu exist─â nicio schimbare ├«ntre ceea ce se recomanda acum 5 ani ┼či acum. Principiile au ramas acelea┼či. O diet─â echilibrat─â, bogat─â ├«n nutrien┼úi, corelat─â cu o igien─â dentar─â bun─â ┼či vizitele regulate la stomatolog, duc la p─âstrarea din┼úilor s─ân─âto┼či ┼či la un z├ómbet frumos!