Ce este diabetul gestaţional şi cât contează alimentaţia în gestionarea bolii
Afecţiune metabolică tranzitorie, diabetul gestaţional este un subtip al diabetului, care apare în perioada sarcinii.
De cele mai multe ori, diabetul gestaţional este tranzitoriu. Hiperglicemia din această perioadă apare din cauza hormonilor secretaţi de placentă, care inhibă acţiunea insulinei, determinând creşterea concentraţiei de glucoză în sânge. Alți factori care pot favoriza apariţia diabetului gestional sunt: infecțiile urinare recidivante, fumatul, vârsta mai mare de 35 de ani a gravidei, supraponderalitatea și, nu în ultimul rând, istoricul familial. Dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestional trebuie să acorzi o atenție sporită alimentației, pentru a evita orice riscuri.
În tratamentul diabetului gestaţional, prioritară este ţinerea sub control a valorilor glicemiei. În acest sens, medicul îţi va recomanda să nu te îngraşi prea mult să faci şi puţină mişcare, în cazul în care nu sunt contraindicaţii în acest sens. Dacă valorile glicemiei sunt mai mari şi dieta şi mişcarea nu sunt suficiente pentru ţinerea sub control a bolii, se poate recomanda tratamentul cu insulină.
Evită alimentele care conțin carbohidrați
Carbohidrații se regăsesc în numeroase alimente precum în fructe, paste, pâine și dulciuri, aceștia reprezentând, totodată, și o sursă principală de energie a organismului. Consumul carbohidraților duce la creşeterea glicemiei, motiv pentru care este indicat să eveți să-i consumi în cantități mari. Limitează cantitatea de carbohidrați consumaţi într-o zi și axează-te pe alimente precum broccoli, morcovi, fructe cu conținut redus de zahăr (lămâi, mure, pepene galben și portocale). De asemenea, nu uita să consumi două sau trei mese de proteine pe zi, care pot consta în iaurturi sau alte lactate, carne slabă gătită. În acest sens, cele mai recomandate sunt peștele și păsările crescute la curte (pui, curcan etc). Limitează la maximum sau exclude dulciurile procesate, sucurile din comerț și cartofii prăjiți.
Citeşte şi: Diabet: 8 legume care reglează glicemia şi protejează inima
Posibile riscuri ale diabetului gestional netratat
Diabetul gestional poate conduce la o serie de complicații dacă nu sunt urmate sfaturile medicilor și dieta corespunzătoare. Printre complicaţiile diabetului gestional, se numără: nașterea unui bebeluș cu o greutatea prea mare, dificultăți respiratorii ale bebelușului, întârzierea dezvoltării fetale și, în anumite cazuri, chiar avort spontan. La naștere, medicul va verifica funcțiile vitale ale bebelușului și va observa nivelul de zahăr din sânge. După naștere, nivelul de zahăr din sânge al mamei va reveni la normal, informează webmd.com. Totuși, diagnosticarea cu diabet gestional crește riscul de dezvoltare, în timp, al diabetului de tip 2, în cazul mamei.
Citeşte şi: Care sunt diferenţele dintre diabetul de tip 1 şi cel de tip 2
Anca-Teodora Popa