Diabetul necontrolat are complicaţii grave. Ce organe sunt afectate

1 diabet jpg jpeg

Indiferent dacă este vorba de diabet zaharat de tipul 1 sau 2, persoanele afectate trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentul recomandat de medic. Glicemia crescută pe perioade îndelungate favorizează apariţia unor dezechilibre importante în organism.

Diabetul zaharat este o boal─â cronic─â nevindecabil─â, dar care poate fi ┼úinut─â sub control dac─â persoana afectat─â respect─â recomand─ârile privind tratamentul, alimenta┼úia ┼či stilul de via┼ú─â.

├Än diabet, pancreasul, un organ situat ├«n spatele stomacului, nu mai secret─â suficient─â insulin─â sau corpul devine rezistent la ac┼úiunea acesteia. Insulina este un hormon indispensabil vie┼úii, care preia glucoza din s├ónge ┼či o introduce ├«n celulele corpului pentru a produce energie.

 • Diabetul de tip 1 (insulinodependent), care apare la copii ┼či tineri, se caracterizeaz─â prin absen┼úa total─â a produc┼úiei de insulin─â. Persoanele afectate trebuie s─â primeasc─â tratament cu insulin─â pentru a supravie┼úui. Diabetul de tip 1 are ca simptome eliminarea excesiv─â de urin─â, setea intens─â, oboseala, foamea accentuat─â ┼či sc─âderea ├«n greutate.
 • ├Än diabetul de tip 2, cea mai frecvent─â form─â a bolii (90% din cazuri), produc┼úia de insulin─â este insuficient─â sau apare un deficit ├«n utilizarea acesteia (insulinorezisten┼ú─â). Are manifest─âri asem─ân─âtoare cu cele ale diabetului de tip 1, la care se adaug─â amor┼úeala picioarelor, vindecarea greoaie a r─ânilor, vederea ├«nce┼úo┼čat─â. Tratamentul de baz─â este reprezentat de antidiabetice orale. Dup─â ani de evolu┼úie, c├ónd dieta ┼či medicamentele nu mai sunt suficiente pentru controlul glicemiei, medicul prescrie insulin─â. 

Urm─âri posibile ale diabetului necontrolat

Un bun control al glicemiei este important pentru a preveni sau pentru a ├«nt├órzia complica┼úiile diabetului. Printre acestea, se num─âr─â cele de la nivelul ochilor (retinopatie diabetic─â), nervilor (neuropatie diabetic─â), rinichilor (boal─â renal─â diabetic─â), vaselor de s├ónge (ateroscleroz─â accelerat─â, hipertensiune, accident vascular cerebral). Totodat─â, diabetul este asociat ┼či cu alte probleme precum apneea de somn, disfunc┼úiile erectile, infec┼úiile urinare, parodontoza.

Atenţie la hiperglicemie!

Hiperlgicemia cronic─â ÔÇô nivelul ridicat de zah─âr ├«n s├ónge pe perioade lungi ÔÇô este cea care atrage urm─ârile nefaste ale bolii la nivelul organelor, vaselor ┼či ┼úesuturilor. Glicemia cre┼čte pe fondul unei alimenta┼úii bogate ├«n glucide, al sedentarismului, al urm─ârii incorecte sau a neglij─ârii tratamentului antidiabetic, al administr─ârii anumitor tratamente (cortizon) ┼či al stresului. Printre simptomele hiperglicemiei se num─âr─â oboseala, iritabilitatea, nevoia frecvent─â de a urina, setea intens─â, sensibilitatea crescut─â la infec┼úii micotice, cicatrizarea dificil─â ┼či tulbur─ârile de vedere.

Rinichii, printre organele afectate

Boala renal─â diabetic─â sau nefropatia diabetic─â este o complica┼úie grav─â a diabetului de tip 1 sau 2. C├ónd se ajunge ├«n acest stadiu este afectat─â capacitatea rinichilor de a cur─â┼úa s├óngele de substan┼úele toxice sau nefolositoare ┼či de surplusul de ap─â, care sunt eliminate prin urin─â. Nefropatia diabetic─â se instaleaz─â de-a lungul mai multor ani, afect├ónd treptat sistemul delicat de filtrare propriu rinichilor. Astfel, boala renal─â diabetic─â evolueaz─â de la trecerea proteinelor prin filtrul renal (microalbuminurie) p├ón─â la insuficien┼ú─â renal─â, c├ónd singurele op┼úiuni de tratament sunt dializa ┼či transplantul renal.

Au un risc mai mare de a face boala renal─â diabeticii cu hiperglicemie ┼či hipertensiune necontrolate, cei care fumeaz─â ┼či cei care au nivel crescut al colesterolului. 

Cum se manifest─â

În primele stadii, nefropatia diabetică poate fi lipsită de simptome. Când lezarea renală avansează, pot să apară manifestări precum: probleme în controlul tensiunii arteriale, prezenţa proteinelor în urină, umflarea picioarelor, a mâinilor sau a ochilor, necesitatea crescută de a urina, nevoia scăzută de insulină sau de medicamente antidiabetice, confuzie, concentrare dificilă, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vărsături, oboseală. Dacă ai aceste simptome, mergi la medic!

Testul pe care trebuie să îl faci periodic

Dac─â e┼čti diagnosticat cu diabet, este important s─â faci anumite analize la intervalele recomandate de medic. Nefropatia diabetic─â poate fi despistat─â timpuriu cu ajutorul unui test numit microalbuminurie. Albumina este o protein─â prezent─â ├«n s├ónge ├«n mici concentra┼úii. C├ónd rinichii nu func┼úioneaz─â corect, albumina poate trece ├«n urin─â. ├Än cazul ├«n care albumina este detectat─â ├«n urin─â, este nevoie de repetarea testului. Concentra┼úia normal─â de albumin─â este sub 20 mg/zi. O excre┼úie persistent─â de albumin─â - 30 ┼či 300 mg/zi ÔÇô reprezint─â microalbuminurie. La persoanele cu diabet,  microalbuminuria poate fi un indicator al nefropatiei diabetice.

Sfaturi pentru a preveni nefropatia diabetic─â

Dac─â e┼čti diagnosticat cu diabet zaharat, po┼úi preveni nefropatia diabetic─â resprect├ónd urm─âtoarele m─âsuri:

 • Urmeaz─â corect tratamentul pentru diabet.
 • ┼óine sub control tensiunea arterial─â.
 • Ai grij─â la administrarea medicamentelor f─âr─â re┼úet─â. Aspirina, ibuprofenul ┼či paracetamolul sunt medicamente care pot afecta rinichii.
 • Men┼úine-┼úi greutatea normal─â.
 • Nu fuma! Chimicalele din ┼úig─âri sunt d─âun─âtoare ┼či pentru rinichi, care trebuie s─â depun─â eforturi suplimentare.

Cum este afectată inima 

Persoanele cu diabet sunt expuse unui risc mai mare de complica┼úii cardiovasculare. De aceea, este bine s─â ┼čtii ce este indicat s─â faci pentru a le preveni.

Probabilitatea de a suferi un infract sau un accident vascular cerebral este de 2 ori mai mare la cei cu diabet zaharat în comparaţie cu cei care nu au această boală. În ansamblu, afecţiunile cardiovasculare sunt printre cele mai importante complicaţii asociate diabetului.

Asocierea dintre diabet ┼či complica┼úiile cardiovasculare are ca numitor comun nivelul crescut al glicemiei. ├Än timp, glucoza (zah─ârul din s├ónge) m─ârit─â afecteaz─â arterele, contribuind la rigidizarea acestora. Un factor agravant este ateroscleroza (depunerea de colesterol ┼či alte substan┼úe precum calciul pe pere┼úii arterelor), care ├«ncetine┼čte circula┼úia s├óngelui la inim─â ┼či creier, duc├ónd la apari┼úia infarctului ┼či, respectiv, a accidentului vascular cerebral. Riscul de complica┼úii cardiovasculare este mai mare la cei care au ├«n familie (rude de gradul 1) cazuri de infarct sau AVC. 

Protejează-ţi sănătatea cardiovasculară!

Diagnosticul de diabet zaharat nu este o fatalitate. ┼×i nici complica┼úiile acestei boli. Le po┼úi preveni dac─â:

 • E┼čti activ. Asocia┼úia American─â a Inimii recomand─â cel pu┼úin 30 de minute de exerci┼úii aerobice pe zi, 5 zile pe s─âpt─âm├ón─â. De asemenea, Asocia┼úia American─â de Diabet recomand─â ridicarea la fiecare 30 de minute de stat jos, pentru a sc─âdea glicemia.
 • M─ân├ónci s─ân─âtos. Dieta ta ar trebui s─â includ─â c├ót mai pu┼úine gr─âsimi de origine anima─â (saturate), trans (margarin─â), sare, pr─âjeli, carne ro┼čie. ├Än schimb, privilegiaz─â alimentele bogate ├«n fibre precum cerealale integrale, legumele ┼či fructele. O astfel de alimenta┼úie este bun─â nu numai pentru inim─â, ci ┼či dac─â ai diabet.   
 • Iei aspirin─â ├«n doze mici. Pentru reducerea riscului cardiovascular, Asocia┼úia American─â a Inimii recomand─â adiminstrarea unei aspirine ├«n doze mici, zilnic. Nu lua ├«ns─â apririn─â din proprie ini┼úiativ─â! Acest medicament are ┼či efecte adverse, iar terapia preventiv─â cu aspirin─â fa┼ú─â de bolile cardiovasculare nu este indicat─â oricui!  
 • ├Ä┼úi men┼úii greutatea normal─â. Dac─â e┼čti supraponderal ai beneficii ┼či dac─â sl─âbe┼čti doar c├óteva kilograme. Beneficiile sunt m─âsurabile la nivelul hipertensiunii ┼či al nivelului glicemiei.
 • Ai grij─â la valorile colesterolului. Mai exact, colesterolul LDL (r─âu) ar trebui s─â fie sub 100 mg/dl, iar cel HDL (bun) peste 60 mg/dl.
 • Men┼úii normal nivelul glicemiei. Hemoglobina glicozilat─â sau glicat─â (testul HbA1c) este o analiz─â de s├ónge esen┼úial─â at├ót ├«n diagnosticarea, c├ót ┼či ├«n tratarea diabetului zaharat. Aceast─â analiz─â medical─â reflect─â media tuturor glicemiilor ├«n ultimele 3 luni, 50% din valoarea testului fiind influen┼úat─â de glicemiile din ultima lun─â. Persoanele care sufer─â de diabet trebuie s─â ├«┼či fac─â analiza HbA1c ├«n mod regulat pentru a ┼úine sub control nivelul glicemiei.
 • Previi hipertensiunea. Valoarea optim─â a tensiunii este sub 120/80 mmHg.
 • Nu fumezi. Riscul de complica┼úi cardiovasculare este mai mare la pacien┼úii cu diabet care fumeaz─â.

Iei tratamentul conform indica┼úiilor medicului. At├ót diabetul, c├ót ┼či bolile cardiovasculare sunt afec┼úiuni serioase, care nu trebuie neglijate. A┼čadar, chiar dac─â nu ai simptome, ia tratamentul medicamentos ├«n dozele ┼či momentele indicate de specialist.

Cite┼čte ┼či: Iat─â care sunt semnele glicemiei crescute!

Glicemia crescut─â d─âuneaz─â ochilor

Principala complicaţie oculară la pacienţii cu diabet este retinopatia diabetică. Aceasta poate apărea după aproximativ 10 ani de evoluţie a bolii.

Pacien┼úii cu diabet au o predispozi┼úie mai mare de a dezvolta afec┼úiuni ale ochilor. Retinopatia diabetic─â, cea mai frecvent─â boal─â de ochi de care risc─â s─â sufere persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, apare c├ónd vasele de s├ónge din retin─â prezint─â modific─âri. Uneori acestea se umfl─â ┼či elimin─â secre┼úii, iar ├«n alte cazuri, pe suprafa┼úa retinei se dezvolt─â vase anormale de s├ónge. Retinopatia diabetic─â afecteaz─â, de regul─â, ambii ochi. Suferinzii nu observ─â modific─âri ale vederii ├«n stadiile incipiente ale bolii.

Printre factorii de risc ai retinopatiei se num─âr─â hiperglicemia cronic─â, hipertensiunea arterial─â necontrolat─â, fumatul ┼či nivelul crescut al gr─âsimilor din s├ónge.

În primele stadii nu apar simptome

Faza incipient─â a bolii este cunoscut─â ca retinopatie diabetic─â neproliferativ─â. ├Än aceast─â etap─â, arterele care irig─â retina devin fragile ┼či se sparg, form├ónd mici hemoragii, situa┼úie care duce la edem la nivelul retinei. Urm─âtorul nivel poart─â numele de retinopatie proliferativ─â, c├ónd se formeaz─â noi vase, anormale, ce cresc pe suprafa┼úa retinei sau se extind ├«n cavitatea vitrean─â (spa┼úiul dintre fa┼úa posterioar─â a cristalinului ┼či fa┼úa intern─â a retinei).  

În cele mai multe cazuri, în stadiile iniţiale, retinopatia diabetică nu are simptome. Pe măsură ce boala progresează, retinopatia diabetică poate fi însoţită de: vedere neclară, puncte volante în câmpul vizual, scăderea vederii, pierderea parţială a unui sector al câmpului vizual, dificultăţi la citit, vedere dublă, senzaţia de presiune la nivelul ochilor.

Ce teste trebuie s─â faci

Pentru c─â retinopatia diabetic─â evolueaz─â o bun─â perioad─â f─âr─â simptome, este indicat un control oftalmologic regulat. De pild─â, examenul fundului de ochi este recomandat periodic celor cu diabet zaharat. Examinarea senza┼úiei luminoase ┼či testele pigmentare sunt indicate pentru aprecierea vederii cromatice.

Opţiuni de tratament

├Än absen┼úa tratamentului, retinopatia diabetic─â poate duce la orbire. ├Än func┼úie de stadiul bolii, medicul recomand─â o schem─â de tratament, dup─â efectuarea unor teste. O op┼úiune de tratament este fotocoagularea laser, prin care sunt ├«ndep─ârtate ┼úesuturile nealimentate cu oxigen din afara retinei. Interven┼úia previne ├«ngro┼čarea vaselor de s├ónge fragile ┼či cicatrizarea celor sparte.  

O alt─â interven┼úie chirurgical─â indicat─â celor cu retinopatie diabetic─â este vitrectomia. Aceasta este indicat─â celor care au  o hemoragie vitrean─â (s├óngerare ├«n zona substan┼úei gelatinoase care umple globul ocular). ├Än timpul procedurii, medicul ├«ndep─ârteaz─â s├óngele, ├«mpiedic├ónd astfel dezlipirea de retin─â. 

Diabetul sl─âbe┼čte nervii

Glicemia crescută pe perioade lungi alterează fibrele nervoase, ceea ce duce la apariţia neuropatiei diabetice.

Hiperglicemia cronic─â produce ├«n organism o serie de modific─âri chimice care au ca rezultat alterarea nervilor, afect├ónd sistemul nervos periferic (neuropatie periferic─â) ┼či cel vegetativ (neuropatie vegetativ─â). Printre factorii de risc ai neuropatiei diabetice se num─âr─â: hiperglicemia necontrolat─â, vechimea diabetului, boala renal─â diabetic─â, excesul de greutate ┼či fumatul.

De la parestezii la constipaţie

Simptomele neuropatiei diabetice variaz─â, ├«n func┼úie de nervii afecta┼úi. Astfel, ├«n neuropatia periferic─â apar: parestezii la nivelul membrelor, reducerea capacit─â┼úii de a resim┼úi durerea sau schimb─ârile de temperatur─â, sensibilitatea crescut─â la durere, sl─âbiciunea muscular─â, pierderea reflexelor, sl─âbirea echilibrului ┼či a coordon─ârii.

Sistemul nervos vegetativ controleaz─â nervii afla┼úi ├«n leg─âtur─â cu anumite organe sau func┼úii precum: inima, vasele, sistemul digestiv, organele sexuale, tractul urinar. Neuropatia vegetativ─â poate avea ca simptome: ame┼úeala la ridicarea ├«n picioare, senza┼úia de le┼čin, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, balonare, constipa┼úie, diaree, lipsa libidoului, absen┼úa excita┼úiei sau a erec┼úiei, transpira┼úie excesiv─â, nevoia de a merge mai des la toalet─â.

Ce este de f─âcut

Controlul glicemiei la pacienţii cu diabet este principala măsură pentru a preveni neuropatia diabetică. Asociaţia Americană de Diabet recomandă pacienţilor cu diabet următoarele valori ale glicemiei:

 • ├Äntre 80 ┼či 130 mg/dl ├«nainte de mas─â
 • Mai pu┼úin de 180 mg/dl la 2 ore dup─â mas─â.

Pacienţii cu diabet trebuie să fie consultaţi periodic de medic, fiind nevoie de examenul anual amănunţit al sensibilităţii de la nivelul membrelor inferioare.

Problemele pielii, mai frecvente la diabetici

Printre organele afectate de diabet se num─âr─â ┼či pielea. Uneori, chiar afec┼úiunile pielii sunt cele care ÔÇ×anun┼ú─âÔÇŁ boala.

Exist─â mai multe cauze ale manifest─ârilor cutanate care apar la persoanele diagnosticate cu diabet. De pild─â, afectarea nervilor reduce conexiunea dintre piele ┼či sistemul nervos central. De aceea, ├«n fa┼úa atacurilor externe, pielea va fi mai pu┼úin ap─ârat─â, fiind mai expus─â riscului de infec┼úiii, iar cicatrizarea este mai greoaie. De asemenea, pielea se usuc─â mai u┼čor. ┼×i problemele de circula┼úie sangvin─â legate de diabet pot avea repercusiuni ┼či asupra pielii. Hiperglicemia constant─â provoac─â ┼či urin─âri dese, iar pierderile de lichide pot l─âsa pielea deshidratat─â. La r├óndul lor, injec┼úiile frecvente cu insulin─â pot cauza irita┼úii.

Ce infecţii pot să apară

Diabeticii se pot confrunta mai des dec├ót restul popula┼úiei cu diverse tipuri de infec┼úii bacteriene. Printre acestea, se num─âr─â infec┼úiile glandelor de la nivelul pleoapelor, furunculii, foliculita, infec┼úii ale unghiilor de la picioare. ┼óesutul inflamat este, de regul─â, cald, umflat, ro┼ču ┼či dureros. Printre cele mai frecvente tipuri de bacterii implicate ├«n infec┼úiile la cei cu diabet se num─âr─â stafilococii.

┼×i infec┼úiile fungice au prevalen┼ú─â mai mare la persoanele cu diabet, fiind nevoie de tratamentul corect, pentru a se preveni pl─âgile cronice grave. Un tip de ciuperc─â implicat─â ├«n apari┼úia erup┼úiilor pielii, mai ales ├«n zonele umede ale corpului (pliurile pielii, sub s├óni), este Candida albicans.

Afecţiuni cutanate specifice

Diabetul poate produce modificări la nivelul micilor vase de sânge, care cauzează probleme cutanate precum dermopatia diabetică. Aceasta se manifestă sub forma unor pete de culoare închisă, care apar în special la nivelul picioarelor. Acestea nu trebuie lezate; în general, nu necesită tratament.

R─ânile se vindec─â mai greu

Exist─â multe motive pentru care r─ânile la persoanele cu diabet se vindec─â mai greu. C├ónd glicemia este crescut─â, nutrimentele ┼či oxigenul ajung mai greu la nivelul celulelor, sistemul imunitar nu func┼úioneaz─â corespunz─âtor ┼či are loc un proces inflamator la nivelul celulelor. Neuropatia, circula┼úia sangvin─â deficitar─â ┼či infec┼úiile sunt al┼úi factori care ├«mpiedic─â vindecarea normal─â a r─ânilor la diabetici.