Aşa îl fereşti pe copil de violenţele de la şcoală! Opinia psihologului

Într-o societate în care actele violente sunt prezente în desene animate, știri, filme, povești și jocuri video, nu e de mirare că din ce în ce mai mulți adolescenți au un comportament agresiv, nu doar în familie, ci și la școală. Pentru a reuși să-și controleze accesele de violență, tinerii au nevoie de îndrumare și de sprijinul părinților.

image

Violența școlară este o formă de explozie emoțională cauzată de mai mulți factori, cum sunt dezamăgirile, problemele de familie, depresia, furia, frustrarea și nesiguranța. Agresivitatea se poate manifesta verbal, psihic și fizic. Un alt tip de violență este bullying-ul - un copil sau un grup de copii își folosesc puterea fizică și constrângerile asupra unui coleg sau mai multor colegi. Psihologii avertizează că, de cele mai multe ori, agresorii provin din familii dezorganizate.

Vezi şi: Efectele bullying-ul asupra Generaţiei Z şi Alpha

Potrivit unui studiu american publicat în 2014 în revista „Personalitate și psihologie“, jocurile video violente care au ca eroi personaje antisociale cresc riscul de delincvență și de alte comportamente nocive în rândul adolescenților.

„S-a constatat că în perioada adolescenței apar cele mai multe comportamente antisociale sau violente, acestea putând fi corelate atât cu schimbările fizice și hormonale naturale, cât și cu nevoia de atenție și validare a forței personale. Depășirea limitelor, asumarea de riscuri și chiar agresivitatea pot fi modalități prin care un adolescent consideră că ar putea ocupa o poziție de lider în grupul său“, explică psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

Info: Agresivitatea nu trebuie tolerată, pentru că determină, la rândul ei, violență.

Oferă-i un cămin liniștit

Dacă părinții sunt violenți în fața copiilor, este posibil ca aceștia să devină agresivi. Mai mult, dacă obișnuiești să utilizezi un limbaj abuziv în fața copiilor, atunci există probabilitatea ca ei să te imite.

„Modelele de comportament de acasă- și chiar cel al profesorilor percepuți ca fiind puternici, care sunt ascultați de cei din jur- își pun cu siguranță amprenta asupra felului în care adolescenții aleg să acționeze. În acest fel, unui adolescent obișnuit cu un comportament agresiv în mediul familial îi va veni natural să repete același tipar comportamental în relația cu cei mai slabi decât el, în afara familiei“, explică psihoterapeutul.

Cum îți ajuți copilul dacă este agresat

Psihologii spun că în acest caz este foarte important să-ți asculți copilul și să-i accepți emoțiile și nevoile. Așteaptă să-ți povestească el ce i s-a întâmplat și asigură-l că nu are de ce să-i fie teamă sau rușine de ceea ce ai putea crede despre el. Dacă îți dă de înțeles că are gânduri de răzbunare, fă-l să înțeleagă că gestul său nu va remedia situația. În schimb, ai putea să-l ajuți să găsească noi variante de reacții, atât dacă este agresat, cât și dacă este martor al unei acțiuni violente. În plus, discută cu profesorii și cu părinții celui/celor care îl agresează.

Citeşte şi: Cum îţi ajuţi copilul sâcâit de colegi

Ce faci dacă agresorul este chiar copilul tău

Dacă propriul copil este cel care a agresat pe altcineva, este vital să conștientizezi că actul său violent poate fi un semn al unei suferințe interioare pe care trebuie s-o afli, pentru a evita ca alte incidente de acest gen să se mai repete. În plus, vorbește cu el despre consecințele faptelor sale, iar dacă nu își schimbă comportamentul, cere ajutorul unui psihoterapeut.

Sfatul specialistului

Livia Căciuloiu, psihoterapeut,

livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Chiar dacă părinții nu își pot proteja constant copiii de potențialele comportamente agresive cu care se pot întâlni la școală, ei îi pot învăța pe cei mici unele reacții sănătoase pentru prevenirea sau aplanarea unor potențiale conflicte. Este necesar ca micuții să înțeleagă atât ce poate alimenta un comportament agresiv, cât și reacțiile naturale (de frică, fugă, furie) pe care ei înșiși le pot avea în aceste situații. Discutând cu ei despre aceste împrejurări și posibile reacții, îi vom ajuta să își formeze reacții alternative la conflict și să își crească în același timp autocontrolul. În egală măsură, părinții pot preveni o posibilă alianță a copilului cu agresorii prin discutarea modalităților de reacție pentru momentele în care aceștia sunt martorii unei agresiuni.