Orice copil ar trebui să ştie aceste măsuri de prim-ajutor
Atunci când copilul tău se află departe de tine, într-o excursie, o tabară sau altă conjunctură, este bine să ştie cum să reacţioneze când se întâmplă ceva imprevizibil şi este rănit ori se confruntă cu altă problemă de sănătate.
Încă de mici, copiii trebuie să ştie măsurile de prim-ajutor. Foto: Shutterstock
Oricât de mult l-ai proteja pe copilul tău, nu poţi fi permanent în preajma lui, inclusiv în situaţia în care se poate răni. De aceea, este o idee bună să-l înveţi câteva măsuri de bază de prim ajutor pentru a se putea ajuta pe el însuşi, dar şi pe fraţii sau colegii săi. Poate să-ţi pară prea mic pentru aşa ceva, dar copiii învaţă foarte repede. Explică-i când este necesar să apeleze serviciul de urgenţă 112 şi că nu trebuie să telefoneze dacă nu au o urgenţă. Învață-l să spună operatorului pentru ce au nevoie de ajutor și unde ar trebui să vină personalul de urgență. Pentru a face aceasta, ajută-l să reţină măcar adresa locuinţei lui. Pentru micile accidente casnice, obişnuieşte-l cu acţiunile simple pe care le poate face pentru a preveni complicaţiile.
Înecare cu corp străin
Când copilul sau un coleg din preajma lui se îneacă cu alimente sau cu un corp străin, trebuie să ştie că primul pas este să încerce să tuşească, dacă poate să respire. În acest mod, va elimina singur ceea ce blochează respiraţia. Dacă nu poate, nu vorbeşte, nu reuşeşte să tuşească sau să respire şi este singur, să încerce să se lase cu putere peste spătarul unui scaun sau altă piesă de mobilier, presând astfel zona dintre ombilic şi capătul sternului. În cazul unui coleg care s-a înecat, este necesar să aplice 5 lovituri pe spate, între omoplaţi, cu palma deschisă, folosind podul palmei. Nici acestea nu funcţionează? Trebuie să se aşeze în spatele colegului, cu ambele braţe în jurul lui, cu un pumn între zona ombilicală şi capătul sternului. Prinde pumnul cu cealaltă mână şi face 5 mişcări bruşte spre interior, în sus. Dacă nu funcţionează nici după 2-3 repetări, trebuie să sune la 112 pentru ajutor de urgenţă.
Aşa oprește o sângerare!
În cele mai multe răni, sângerarea se opreşte prin presiune directă. Poate folosi o bucată de pânză curată. Dacă rana este murdară, o va curăţa cu apă, apoi poate să aplice un dezinfectant şi un bactericid sub formă de unguent sau pulbere. I-ai putea pune la îndemână un unguent cu acid hialuronic care este util nu doar în caz de răni, ci şi pentru iritaţii, zgârieturi, arsuri, tăieturi.
Cum să trateze o arsură
Dacă se întâmplă să apară o arsură, deprinde-l pe copil să meargă să spele zona cu apă rece timp de 10 minute sau până dispare durerea. Are haine lipite de regiunea arsă? Trebuie să ştie că nu este indicat să încerce să le dezlipească. De asemenea, va evita să spargă băşicile, în situaţia în care apar, să pună unguente, în afara celor speciale pentru arsuri, ulei sau leucoplast peste arsură.
Ce să facă în caz de sângerare nazală
Una dintre situaţiile care pot speria un copil este sângerarea nazală. Pune-l în temă cu ceea ce are de făcut pentru a nu fii luat prin surprindere. Va fi nevoie să încline capul în faţă, ca sângele să curgă, în timp ce copilul va prinde cu degetele partea moale a nasului pentru 10 minute. Nu trebuie să scuipe, să sufle nasul sau să tuşească, doar să ţină şerveţele pentru a absorbi sângele. Dacă nu se opreşte după cele 10 minute, mai poate repeta procedura de 2 ori. După stoparea hemoragiei, trebuie să ştie să nu depună efort şi nici să sufle nasul câteva ore. În caz că sângerarea continuă peste o jumătate de oră, este mai bine să fie văzut de un medic.
INFO
86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 şi18 ani ar putea face corect resuscitare cardio-pulmonară (RCP), dar Consiliul European de Resuscitare recomandă vârsta de 12 ani ca fiind optimă pentru începerea unui curs.
„Primul ajutor. Manual‟, Editura Litera, 2013
„Pentru a face RCP, puneţi o mână în centrul pieptului victimei. Aşezaţi podul celeilalte palme deasupra mâinii şi încrucişându-vă degetele, asiguraţi-vă că degetele sunt departe de coaste. Aplecându-vă peste pieptul victimei, apăsaţi vertical. Eliberaţi presiunea, fără să ridicaţi mâinile. Efectuaţi 30 de compresiuni cu o frecvenţă de 100-200 de compresiuni pe minut. Pentru ventilaţie artificială, înclinaţi capul victimei cu o mână şi ridicaţi-i bărbia cu două degete de la cealaltă mână. Prindeţi nările cu degetele pentru a le închide. Trageţi aer în piept şi suflaţi aer în gura victimei. Faceţi încă două ventilaţii artificiale. Repetaţi ciclul celor 30 de compresiuni urmate de două ventilaţii. Continuaţi până sosesc serviciile de urgenţă sau până când victima dă semne de revenire la conştienţă.‟
Citeşte şi: Cum afectează obezitatea creierul copiilor și al tinerilor