Mergi destul de rar la medic sau doar dacă ai simptome care te deranjează foarte mult? Hepatita C este o afecţiune care nu te constrânge să cauţi rapid un tratament, pentru că este o boală silenţioasă.

Cauzată de un virus care se transmite de obicei prin sânge, transfuzii sau ace contaminate, hepatita C este o infecţie care afectează ficatul fără să dea vreun semn al prezenţei ei în circa 80% dintre cazuri.

În unele situaţii, până la declanşarea propriu-zisă a afecţiunii, hepatica C poate fi anunţată de o serie de semne.

Primele simptome

Asemănătoare cu simptomele unei perioade mai stresante sau a unei răceli, semnele hepatitei C pot fi trecute uşor cu vederea.

Cele mai multe apar la 1-2 luni după infectare, dar pot fi şi la 6 luni distanţă: greaţă, oboseală, dureri de stomac, musculare sau articulare, febră, paloare a pielii, inapetenţă.

Semne care anunţă suferinţa ficatului

În lipsa unui tratament, hepatita C poate să afecteze buna funcţionare a ficatului.

E posibil ca ficatul să sufere în cazul în care sunt observate o oboseală care nu dispare nici după odihnă prelungită, o pierdere în greutate inexplicabilă, o culoare închisă a urinei, dureri abdominale, o îngălbenire a ochilor sau a pielii, ameţeli, confuzie.

Un simplu test de sânge poate fi salvator

Dacă te confrunţi cu simptome precum cele indicate mai sus, poţi prevenii probleme grave cu ficatul printr-un test de sânge. Este cea mai bună soluţie, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc:

- lucrezi în sistemul sanitar sau într-un domeniu în care intri în contact cu sânge sau ace care pot fi contaminate cu virusul hepatite C

- ai mai mulţi parteneri sexuali sau întreţii raporturi sexuale fără să te protejezi

- ai fost expus la virusul hepatitei C în perioada intrauterină

- ai suferit un transplant sau ţi s-a făcut transfuzie de sânge

Info

Hepatita C acută se poate manifesta la aproximativ 6 luni de la contactarea virusului. În timp ce în circa 15% dintre cazuri nu este nevoie de tratament, la alte persoane se ajunge la o infecţie cu hepatita C acută.