Iată ce se întâmplă când amâni să urinezi

Din diferite motive, uneori trebuie să ne reținem de a la urina, în ciuda urgenței. Din fericire, vezica urinară poate face față. Ea poate conține aproximativ 500 de mililitri de urină. Dar, cu toate acestea, este recomandat să urinezi o data la fiecare 3 ore, chiar dacă nu simți nevoia să o faci.

1 urinare des jpg jpeg

Acumularea urinei în vezică, dincolo de limită, poate fi periculoasă. Foto: Shutterstock

Medicii spun că, în caz contrar, pot apărea unele probleme de sănătate.

Peretele vezicii tale se poate îngroșa

Potrivit WebMD, îngroșarea peretelui vezicii urinare se numește trabeculație a vezicii urinare și poate face pereții mai dificil de extins și contractat. Acest lucru va face mult mai dificilă golirea completă a vezicii urinare.

Dacă ai o vezică trabeculată, poți experimenta o serie de simptome, inclusiv probleme de urinare, dureri de rinichi, urinare dureroasă și senzația că nu ai evacuat complet urina. În funcție de cauză, medicul poate recomanda medicamente sau proceduri pentru a o gestiona problema. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Tratamentul poate avea succes, dar poate fi dificil ca vezica să-și recapete elasticitatea pierdută.

Poți dezvolta o infecție a tractului urinar

Dacă durează mult timp între urinări, bacteriile din vezica urinară încep să se înmulțească. Prea multe bacterii pot duce la dezvoltarea unei infecții a tractului urinar. Potrivit unui studiu din 2013, publicat în Jurnalul Medical al Universității Sultan Qaboos, majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacteria Escherichia coli. Studiul a remarcat, de asemenea, frecvența infecțiilor urinare bacteriene la femei, 50% până la 60% dintre femei raportând cel puțin o infecție urinară în timpul vieții.

Dacă suferiți de o infecție a tractului urinar, cel mai probabil veți experimenta durere și o senzație de arsură în timp ce urinezi. După depisare, infecțai urinară se tratează cu antibiotic.

Apare distensia vezicii

Pe măsură ce vezica urinară se umple, se întinde pentru a conține excesul de urină. Dar dacă reții urina pentru prea mult timp, vezica urinară ar putea rămâne întinsă și este posibil să ai nevoie chiar de un cateter pentru a goli corect vezica urinară.

Clinica Cleveland observă că distensia vezicii urinare poate cauza o serie de probleme, care includ scurgeri de urină nedorite, o senzație de nevoie urgentă de a urina, chiar și atunci când nu trebuie și imposibilitatea de a evacua complet. Scurgerile de urină pot fi, de asemenea, semne că ai o vezică urinară întinsă. Dacă ai aceste simptome sau nu poți urina și ai dureri, trebuie să soliciți imediat tratament medical de urgență.

Se deteriorează mușchii din podeaua pelvină

Aceștia sunt mușchii care susțin organe precum vezica urinară, intestinul gros și sistemul reproducător intern. Joacă, de asemenea, un rol în funcțiile vezicii și intestinelor și pot menține coloana vertebrală protejată atunci când desfășori activități precum să ridici obiecte.

Clinica Cleveland notează că mușchii podelei pelvine sunt importanți și  în îndepărtarea deșeurilor din organism. Mușchii se contractă pentru a reține deșeurile în interiorul corpului și se relaxează pentru a ajuta la deplasarea corectă a proceselor precum urinarea și defecarea. Dacă pui stres pe acești mușchi și devin prea slăbiți, s-ar putea să apară o serie de probleme urinare, inclusiv, incontinența.

Pietre la rinichi

Când urina rămâne prea mult timp în vezică, mineralele, sărurile și proteinele din urină riscă să se cristalizeze. Această urină cristalizată poate forma apoi pietre la rinichi. Pietrele la rinichi pot fi foarte dureroase, dar pot rămâne și prinse în tractul urinar, ceea ce poate îngreuna urinarea și poate crea o serie de alte probleme cu rinichii.

Potrivit Penn Medicine, este posibil să nu realizezi că aveți pietre până când nu trec de la rinichi în vezică. Acest proces este de obicei însoțit de o cantitate semnificativă de durere care este de obicei resimțită în spate sau burtă și se poate muta în zona inghinală. De asemenea, este posibil să vezi sânge în urină, febră, frisoane sau o culoare anormală a urinei. Dacă piatra este suficient de mică, ar trebui să treacă singură. Dacă este prea mare pentru a trece de la sine, este posibil fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a sparge piatra, astfel încât să poată trece prin urină.

Se ajunge la enurezis

Potrivit unui studiu din 2019 publicat în Canadian Urological Association Journal, până la 3% dintre adulți se confruntă cu enurezis nocturn sau enurezis. Există o serie de motive pentru aceasta, inclusiv anumite medicamente, apneea în somn, obezitatea și hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, Sharp Healthcare raportează că reținerea de urină atunci când ai nevoia de a merge la baie, poate duce la enurezis, atât la adulți, cât și la copii.

Dacă suferi de enurezis nocturn, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a încerca să gestionezi afecțiunea. Schimbările în comportament, cum ar fi golirea vezicii în mod regulat în timpul zilei și chiar înainte de culcare. De asemenea, ar trebui să fii atent la câte lichide bei înainte de culcare.

Rinichii tăi s-ar putea umfla

Reținerea urinei prea mult timp ar putea duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hidronefroză, care este o umflare a rinichilor, potrivit Clinicii Mayo. Acest lucru se întâmplă atunci când urina ajunge înapoi în rinichi, ceea ce duce la umflare. Dacă nu este tratată, s-ar putea să apară leziuni renale grave și posibil permanente. În cel mai rău caz, te poți confrunta și cu insuficiență renală, deși acest lucru este foarte rar.

Hidronefroza poate fi foarte dureroasă și se poate prezenta și cu sânge în urină, infecții ale tractului urinar sau febră (MedicineNet). Dacă ai oricare dintre aceste simptome, trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Dacă hidronefroza este cauzată de retenția de urină, medicul va recomanda probabil cateterizarea pentru a drena vezica urinară.

Vezica se poate rupe

Potrivit Vinmec Healthcare System, reținerea urinei prea mult timp poate, în timp, întinde mușchii vezicii urinare în mod ireversibil. Dacă mușchii vezicii urinare sunt întinși prea mult și își pierd capacitatea de a se contracta, vezica urinară se poate rupe. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi o problemă gravă, chiar mortală.

Un studiu din 2018 publicat în Urology Case Reports a acoperit un caz al unui bărbat de 23 de ani a cărui vezică s-a rupt spontan din cauza retenției urinare.

Apare durerea

Reținerea urinei poate afecta echilibrul organelor, nervilor și mușchilor din pelvis. Unul dintre rezultatele acestei tulburări este cistita interstițială sau sindromul durerii vezicii urinare.

Cistita interstițială este o afecțiune foarte dureroasă marcată de presiune și durere în vezica urinară și regiunea pelvină. Pe lângă durerea, persoanele care suferă de IC pot simți o nevoie frecventă de a urina, care apare uneori de până la 60 de ori pe zi. Nu există un remediu pentru această afecțiune, dar poate fi gestionată prin medicamente, precum și prin modificări ale dietei și stilului de viață. Operația poate fi necesară în cazuri grave.

Sursa: Health Digest