Nu ai energie? Te pot ajuta injecțiile cu vitamina B12?

Adminsitrarea vitaminei B12 sub formă de injecții sau pastile poate contribui în mare măsură la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării generale.

Ce sunt injecțiile cu vitamina B12?  

Vitamina B12, sau cobalamina, este o vitamina solubila in apa care ajuta organismul sa produca globule roșii și ADN. De asemenea, este importantă pentru funcționarea sănătoasă a creierului și pentru menținerea nivelului de energie ridicat.

Dar un nivel scăzut de B12 sau o deficiență de vitamina B12 poate provoca probleme fizice, neurologice și psihologice. În acest caz, medicul va recomanda suplimentarea.

„Dacă se constată că nivelul tău de B12 este sub normal, înlocuirea vitaminei B12 este foarte importantă”, explică medicul de familie Kenneth Goodman. „Injectiile cu vitamina B12 sau pastilele B12 vor fi esențiale pentru sănătatea ta.”

Injecțiile de vitamina B sunt injectate în mușchi sau adânc sub piele, de obicei într-o zonă precum partea superioară a brațului sau a coapsei. Pentru început, este posibil să ai nevoie de ele în fiecare zi sau din două în două zile. Dar, pe măsură ce nivelul tău de B12 crește, le vei face mai rar.

image

Corectând deficitul de vitamina b12, crești nivelul de energie . Foto: Shutterstock

„În funcție de ceea ce cauzează nivelul scăzut de B12, este posibil să aveți nevoie doar de injecții cu vitamina B până când nivelul revine la normal”, spune dr. Goodman, „deși unii oameni le necesită pe termen lung.”

Medicul va face recomandări pe baza nivelului de B12, vârstă, dietă și starea generală de sănătate.

Beneficiul injecțiilor cu vitamina B12

Obținerea de injecții cu vitamina B12 pentru a ridica nivelul de B12 îmbunătățește simptome precum:

·     Vedere neclara

·     Depresie

·     Dificultate la mers

·     Ameţeală

·     Oboseală și slăbiciune generalizată

·     Iritabilitate.

·     Pierderea poftei de mâncare

·     Amorțeală și/sau furnicături

·     Probleme de memorie

Dacă este lăsată netratată, deficiența de vitamina B12 poate duce la probleme grave, inclusiv leziuni neurologice care nu pot fi inversate.

De unde știi dacă ai nevoie de injecții cu vitamina B12?

„Deoarece nivelurile de B12 nu sunt verificate în timpul analizelor de sânge de rutină, o deficiență poate rămâne nedetectată ani de zile”, notează dr. Goodman. În plus, simptomele nivelului scăzut de B12 pot fi foarte subtile sau pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni.

Nivelurile scăzute de vitamina B12 sunt mai frecvente printre cei care:

·     Au peste 65 de ani.

·     Au o dietă vegană sau vegetariană strictă.

·     S-au operat pentru a slăbi.

·     Aveți o afecțiune gastrointestinală, cum ar fi gastrita sau boala Crohn.

·     Iau anumite tipuri de medicamente, inclusiv medicamente pentru arsuri la stomac.

Dacă întâmpini simptome îngrijorătoare sau crezi că ai un risc ridicat pentru o deficiență, vorbește cu medicul.

Injecțiile cu vitamina B12 ajută la pierderea în greutate?

Dacă aveți un nivel scăzut de B12 te lupți cu oboseala și/sau depresia, ridicarea nivelului de B12 la normal poate ameliora aceste simptome și te poate ajuta să te simți mai energic. Acest lucru poate duce în cele din urmă la pierderea în greutate. Dar injecțiile cu B12 în sine nu sunt asociate cu pierderea în greutate.

Și dacă nivelurile tale de B12 sunt normale, injectarea cu B12 nu prezintă riscuri. Studiile arată că nivelurile ridicate de vitamina B12 pot fi asociate cu un risc mai mic de a avea obezitate.

„Dacă nivelul tău de B12 este normal, există puține dovezi care să susțină că funcționează de fapt în aceste scopuri”, afirmă dr. Goodman.

Unii oameni fac injecții cu vitamina B12, deoarece cred că acest lucru le va crește nivelul de energie. Dacă ai B12 scăzut, acest lucru se rezolva.

Alte surse de vitamina B12

Injecțiile cu vitamina B12 nu sunt singura modalitate de a obține vitamina B12. De fapt, majoritatea oamenilor pot obține suficientă vitamina B12 doar prin dietă. Se găsește în multe alimente comune, cum ar fi:

·     Vită.

·     Moluște comestibile.

·     Lapte de lapte și lapte de plante fortificat.

·     Ouă (în special gălbenușuri).

·     Cereale fortificate.

·     Drojdie nutritivă.

·     Carne de organe (și anume ficatul și rinichii).

·     Somon.

·     Ton.

·     Iaurt.

Dacă se constată că ai B12 scăzut, medicul va recomanda mai întâi suplimentarea fără prescripție medicală, cum ar fi o capsulă sau o tabletă B12 solubilă sau un spray nazal cu B12. Dar dacă nu atingi nivelul de B12 necesar, injecțiile pot fi următorul pas.

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, uneori au probleme cu absorbția vitaminei B12, chiar și atunci când iau pastile pe cale orală”, explică dr. Goodman. „Aceasta este momentul în care ne gândim la vitamina B12 injectabilă.”

Sursa: Health Cleveland