Bret Michaels, vocalistul trupei de glam/heavy metal Poison, se luptă cu diabetul de tip 1 de la 6 ani. Muzicianul spune că boala l-a ambiţionat mereu să fie mai bun.

Celebritatea nu se construieşte doar pe baza norocului, ci pe muncă multă şi sacrificii, uneori în ciuda neajunsurilor. Rockerul american Bret Michaels (56 de ani), liderul trupei Poison, este unul dintre starurile care şi-au început ascensiunea în muzică în anii '80, deşi suferă, încă din copilărie, de o boală cronică, pe care nu a ascuns-o publicului. Pe când avea 6 ani, părinţii l-au dus la Urgenţe, deoarece avea glicemia foarte mare, iar acolo a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Din ziua respectivă a început să facă injecţii cu insulină, fiind singurul copil din şcoala lui care suferea de această afecţiune. Se întâmpla ca uneori să îi scadă glicemia foarte mult şi să leşine, iar părinţii celorlalţi copii le spuneau să stea departe de el, deoarece credeau că diabetul de tip 1 este o boală contagioasă.

Muzica l-a ajutat pe Bret Michaels să se împace cu diabetul de tip 1

În prezent, Bret Michaels a mărturisit că e greu să trăieşti cu această boală, pentru că trebuie să ai mereu grijă să-ţi faci injecţiile, să fii atent la ce mănânci şi să ai un stil de viaţă cât mai sănătos. Însă, a mai spus el, diabetul de tip 1 a fost cel care l-a ajutat să se întărească, să nu-şi plângă de milă şi să-şi urmeze visele, chiar dacă asta a însemnat uneori să munceasă de trei ori mai greu decât alte persoane. De asemenea, muzica a fost cea care l-a făcut să înainteze chiar şi în momentele grele. „Pentru mine, muzica a fost un milion la sută terapeutică. Alte persoane vor să vorbească despre problemele lor. Eu le pun în muzică şi asta m-a ajutat să fac faţă oricărei situaţii prin care am trecut”, a declarat muzicianul pentru Yahoo Lifestyle. În timpul unui concert, glicemia i-a scăzut şi Bret şi-a pierdut cunoştinţa pe scenă, ceea ce a determinat apariţia unor zvonuri cum că se droghează. În acel moment, a decis să vorbească despre boala lui, pentru ca lumea să înţeleagă despre ce e vorba de fapt. În plus, starul obişnuieşte să doneze din câştigurile sale unor fundaţii şi asociaţii care fac cercetări pe tema diabetului şi ajută persoanele afectate.

Ce este diabetul de tip 1?

Diabetul de tip 1 sau insulino-dependent este o boală cronică. Pancreasul persoanelor afectate produce prea puţină insulină (hormon implicat în producerea energiei) sau deloc. Deşi această afecţiune apare de obicei în copilărie sau adolescenţă, ea se poate dezvolta şi la adulţi. Cauza bolii nu este cunoscută. Simptomele diabetului de tip 1 includ senzaţia puternică de foame şi de sete, urinare frecventă, pierdere în greutate neintenţionată, iritabilitate şi schimbări frecvente de dispoziţie, oboseală, slăbiciune şi tulburări de vedere. Dacă tu sau copilul aveţi aceste simptome, consultaţi medicul! Netratat, diabetul de tip 1 duce la afectarea inimii, a vaselor de sânge, a nervilor, ochilor şi rinichilor.

Sursă foto: pagină Instagram Bret Michaels

Citeşte mai multe despre diabetul de tip 1:

Simptome care anunţă diabetul

Ţine glicemia sub control