Simptome care anunţă diabetul

1 2 jpg jpeg

Mai întâi de toate, trebuie să ştii că diabetul este o boală cronică ce se traduce prin nivelul ridicat al glucozei în sânge. Această stare este cunoscută în termenii de specialitate drept hiperglicemie. Boala se declanşează atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină ori când corpul corpul devine rezistent la acţiunea ei.

Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii şi tineri. I se mai spune diabet de tipjuvenil sau insulino- dependent.

Diabetul zaharat de tip 2, careapare la persoane trecute de 40 de ani, este caracterizat printr-o secreţie insuficientă de insulină, precum şi un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistenţă). De regulă, diabetul de tip 2 se declanşează la cei cu sindrom metabolic (obezitate abdominală, nivel ridicat al colesterolului şi hipertensiune).

O glicemie peste 200 mg/dl în orice moment al zilei este un criteriu de diagnostic al diabetului.

Setea excesivă şi nevoia de a urina des

O persoană cu diabet resimte foarte des nevoia de a bea apă, iar acest lucru antrenează şi mers mai des la toaletă. Rinichii produc mai multă urină pentru a încerca să elimine surplusul de glucoză din sânge. Dacă observi aceste simptome la copil, nu le neglija. Şi faptul că bea foarte multă apă într-un timp relativ scurt este un simptom că poate suferi de diabet de tip 1. Nevoia de a bea foarte multă apă vine de la faptul că odată ce elimină foarte des lichidele, corpul se deshidratează şi cere multă apă, creându-se un cerc vicios.

Oboseala şi foamea intense

Dacă organismul nu produce suficientă insulină, glucoza nu poate pătrunde în interiorul celulelor, iar acest lucru este responsabil de stările de oboseală. Această stare este în legătură şi cu distrugerea proteinelor musculare prezentă atunci când există valori foarte mari ale glicemiei. Şi foamea permanentă este sugestivă pentru diabetul zaharat.

Uscăciunea gurii şi pielea iritată

Fiindcă organismul foloseşte toate fluidele din cauza urinării excesive şi nu mai există substanţe care să ajute la umidificarea pielii, se produce deshidratarea. Prin urmare, epiderma va deveni uscată, cu risc mai mare de iritaţii.

Vederea neclară

Şi ochii, pentru a-şi putea exercita pe deplin funcţia de organ al văzului, au nevoie de un nivel optim de fluide. În cazul diabetului, vederea este perturbată de concentraţia de particule din lichidele oculare, care afectează cristalinul şi retina. După ani de evoluţie a diabetului, pot apărea complicaţii precum retinopatia diabetică.

Variaţii de greutate

O persoană cu diabet poate slăbi mult într-un timp scurt, chiar dacă mănâncă normal. Asta se întâmplă deoarece corpul nu-şi poate lua energia din hrana zilnică şi va începe să ardă masa musculară şi grăsimile pentru a obţine energia de care are nevoie ca să funcţioneze în parametri normali. Alteori, boala este însoţită de surplus de kilograme, mai ales în cazul celor cu diabet de tip 2.

Cum se manifestă complicaţiile bolii

În cazul în care diabetul evoluează, apar şi alte simptome, ca urmare a dezechilibrelor pe care le produce în organism glicemia constant crescută. Printre acestea, se numără: furnicăturile, amorţelile, tulburările sexuale (cauzate de afectarea vaselor de sânge), miros de acetonă, deshidratare severă şi ulceraţii la nivelul picioarelor. Cea mai gravă complicaţie este cetoacidoza diabetică, frecventă mai ales în diabetul de tip 1. Tratamentul de urgenţă presupune administrare de insulină şi fluide intravenoase.

Info: Bolile şi analizele medicale pe înţelesul tuturor

Autor: Dr. Ioan Năstoiu, Ed. Niculescu

2 jpg jpeg

Semnele iniţiale ale diabetului nu pot fi recunoscute de către bolnav. Deseori, boala se descoperă întâmplător, cu ocazia analizei sângelui sau a urinei. Într-o fază înaintată, bolnavul are senzaţia de foame şi sete nepotolită. Ca urmare a consumului mare de lichide, se elimină şi un volum mare de urină, de câţiva litri pe zi. Nedescoperirea la timp sau netratarea corectă a diabetului duce la instalarea comei diabetice datorită hiperglicemiei care depăşeşte trei grame la litru. Totuşi slăbirea exagerată la un copil, ca şi îngrăşarea adultului, mai ales dacă bolnavii au în familie diabetici, sunt semne probabile de diabet. În aceste situaţii se recomandă un examen medical şi analiza sângelui şi urinei.