„Am 52 de ani şi sunt la menopauză. Pentru că sângeram uşor, am mers la ginecolog, care a descoperit că am endometru de 8,8 mm, pe care mi l-a scos prin aspiraţie. Endometrul s-a refăcut şi fac tratament cu Cerazette. Recent am fost din nou la ginecolog, iar endometrul era de 11,3 mm. Ce pot face?" - Andra Andrei, e-mail

Conf. Dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog

Ceea ce aveţi dvs. se numeşte în termeni medicali hiperplazie de endometru şi reprezintă o proliferare exagerată a mucoasei care căptuşeşte suprafaţa internă a uterului şi care ar putea evolua spre cancer endometrial.

Din cauza hipertensiunii arteriale şi a obezităţii, chiar sub tratament cu progestativ, hiperestrogenemia nu poate fi corectată.

Vă sfătuiesc să efectuaţi un nou chiuretaj biopsic şi să discutaţi cu medicul rezultatul acestuia, întrucât este bine de ştiut dacă există atipii sau nu, prezenţa acestora indicând o urmărire riguroasă sau chiar efectuarea histerectomiei (îndepărtarea uterului). Hiperplazia de endometru cu atipii prezintă potenţial de evoluţie către o leziune invazivă.